Foto: Unsplash.com
 
Redakcijas sleja
18.12.2020

Visdrošākās dāvanas

Komentē
0

Viena no pandēmijas noguruma blaknēm, ko sevī novēroju visvairāk, ir tieksme ieņemt nogaidošu pozīciju – it kā laiks būtu apstājies (kā tas tiešām arī daļēji ir) un es vērotu, kad pulksteņa rādītāji atkal sāks kustību. Šajā laikā esmu lasījusi un dzirdējusi daudzus padomus, kā justies labāk: kustēties svaigā gaisā, vairāk lasīt grāmatas un mazāk ziņas, sazvanīties ar draugiem, veselīgi ēst, izgulēties un tā tālāk. Nelepojos, bet vairākus no tiem esmu devusi arī pati, apzinoties, gan cik klišejiski un vispārzināmi tie ir, gan to, ka rūpēšanās par sevi krīzes brīdī ir viena no tām nodarbēm, kas prasa visvairāk spēka – resursa, kura daudziem no mums kļūst arvien mazāk un pietiek vien tam, lai saturētu kopā ikdienu un veiktu ierastos pienākumus, bet ne lai domātu tālāk par dažu dienu nogriezni un savas dzīvestelpas robežām.

Tāpēc manī īpašu apbrīnu rada tie, kuri šajā laikā apņēmīgi un enerģiski turpina padarīt pasauli ap sevi labāku, vienlaikus mācot un iedvesmojot mūs, sagurušos.

Šajā sakarā atcerējos pirms dažām dienām lasīto Lienes Lindes sleju, kur viņa raksta par "mazā es" kultivēšanu – psihologu ieteikto paņēmienu, kā justies labāk, vēršot skatu ārpus sevis. Tas ietver arī labdarību un palīdzēšanu citiem, un esmu pārliecināta, ka pienācis brīdis, kad šāda rīcība palīdzēs man tikpat ļoti un ja ne vairāk, cik tiem, kam palīdzēšu. Turklāt laikā, kad dāvanu gādāšana no nogurdinošas, bet priekpilnas svētku rutīnas kļuvusi par dzīvību apdraudošu nodarbi, labdarība un ziedošana ir iespēja pavisam droši sajust dāvināšanas prieku. Tāpēc turpinājumā dažas no tām iniciatīvām, kas mani personīgi šogad ir iedvesmojušas un kam gribu aicināt ziedot arī jūs:

1) "Dod 5" labdarības maratons "Palīdzi izrauties no vardarbības!"

Radio "Pieci" šīgada labdarības maratons, manuprāt, ir drosmīgākais līdz šim, jo veltīts tēmai, ko sabiedrībā joprojām apvij daudz aizspriedumu un nezināšanas, – vardarbība ģimenē. Līdz 23. decembrim akcija vāc ziedojumus, lai sniegtu praktisku un juridisku palīdzību no vardarbības ģimenē cietušajiem, taču esmu pārliecināta, ka šajā gadījumā tikpat nozīmīgs kā ziedojuma monetārā vērtība ir paša ziedošanas žesta paustais – mēs jūs dzirdam un mēs jums ticam.

2) palīdzība Baltkrievijas demokrātijas kustībai

To, ka demokrātija ir trausla un atkarīga no mums, un to, cik daudz drosmes un apņēmības cilvēkā atklāj krīzes situācija, man šogad vēlreiz atgādināja notikumi Honkongā un Baltkrievijā. Ziņu cikls turpina savu dzīvi, un pamazām šos notikumus pārmāc nākamie, taču protesti kaimiņos turpinās un Baltkrievijas tautai joprojām nepieciešama palīdzība. Viena no organizācijām, kas vāc ziedojumus Latvijā, ir biedrība "Paliec mājās", kas regulāri sazinās ar partneriem Baltkrievijā, lai noskaidrotu, kam līdzekļi nepieciešami visvairāk, un palīdz sniegt gan juridisko, gan psiholoģisko atbalstu no režīma vardarbības cietušajiem.

3) LGBT+ centrs "Mozaīka"

Šis gads ieies vēsturē ar Satversmes tiesas lēmumu atzīt viendzimuma pāru ģimenes par līdztiesīgām, bet tas nebūtu iespējams bez lielā darba, ko vairāku gadu garumā veikuši LGBT+ aktīvisti un organizācija "Mozaīka", izglītojot sabiedrību, veidojot LGBT+ redzamību Latvijā un atbalstot LGBT+ kopienas locekļus dažādajos izaicinājumos, ar kuriem viņiem joprojām jāskaras aizspriedumu un homofobijas dēļ. Ziedojums ir gan paldies par to, gan atbalsts turpmākajam darbam.

4) kultūra

Mani turpina aizkustināt solidaritāte un nesavtība, ar kādu teātri, kino veidotāji, mūziķi un citi kultūrā strādājošie šajā krīzes laikā mūs uzmundrina. Kamēr daudzi koncerti, filmas un citi kultūras projekti mums bijuši pieejami bez maksas, vislabākais veids, kā atbalstīt sev tuvo mākslinieku vai kultūrvietu, ir iegādāties to radīto kultūras produktu. Tas nav grūti – atbalstīt Latvijas kinoveidotājus iespējams, skatoties viņu filmas internetā (piemēram, šeit var noskatīties Ilzes Burkovskas-Jakobsenas animācijas filmu "Mans mīļākais karš", bet šeit – "Vides Filmu Studijas" producēto filmu "Lēciens"), savukārt palīdzēt grāmatizdevējiem var, pasūtot grāmatas internetā (idejas lasāmvielai var atrast "Satori" redakcijas veidotajā sarakstā).

Anna Andersone

Anna Andersone ir teātra kritiķe un interneta žurnāla "Satori" redaktore.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!