Foto: "Unsplash"
 
Sabiedrība
21.10.2020

Teksti un maskas

Komentē
2

Katru dienu aplikācijā "Apturi Covid" nomainās cipari kategorijās "Saslimuši", "Miruši", "Testēti" un "Izveseļojušies", katru dienu es tajā ieskatos un katru dienu klusi sūkstos, ka aplikācijas titullapā cipari nenomainās automātiski un vispirms jāieiet sadaļā "Statistika", lai redzētu aktuālo informāciju, un tikai tad titullapa noreaģē. Plikai statistikai bez konteksta, cilvēku stāstiem un analīzes, protams, ir ierobežota vērtība, bet tā palīdz, jo cipari ieliek slimību matemātiskā rāmī un piesprauž pie ziņojumu dēļa kā asa piespraude ar sarkanu cepurīti.

Bet ir arī cita Covid-19 laikmeta tendence, kuru būtu veselīgi matemātiski fiksēt un piespraust pie sienas. Proti, sazvērestības teoriju dinamika. Tās testēšana gan ir laikietilpīgāka un sarežģītāka nekā vīrusam, bet dažviet jau notiek. Piemēram, Pensilvānijas universitātes Annenbergas Sabiedriskās politikas centra pētījumā, kas septembrī publicēts "Social Science & Medicine" [1], konstatēts, ka ar vīrusu saistīto sazvērestības teoriju piekritēju pulks aug tikpat uzstājīgi kā pats vīruss. Martā ASV to cilvēku skaits, kas ticēja daudzkārt atspēkotajām baumām, ka vīruss ir mākslīgi radīts Ķīnas laboratorijā un tiek izmantots kā bioloģiskais ierocis pret rietumiem, bija 28%. Jūlijā šīm daudzkārt atspēkotajām baumām ticēja jau 37%. Martā 24% amerikāņu ticēja tam, ka epidemiologi tīšām pārspīlē vīrusa ietekmi, lai vēlēšanu gadā politiski kaitētu prezidentam Donaldam Trampam, bet jūlijā par to bija pārliecināti jau 32%. Ir arī teorijas, ka pie vīrusa izplatības vainīga 5G tehnoloģija, Bils Geitss, CIP, farmācijas nozares milži vai ka vīrusa nav vispār, tas ir vājāks par gripu vai arī tas tiek izmantots, lai novērstu uzmanību no starptautiska pedofilu tīkla darbības, kas nodarbojas ar bērnu tirdzniecību. Pētījums arī konstatēja, ka pastāv korelācija starp to, kādus informācijas avotus cilvēki lieto, un viņu ticību sazvērestībām. Lielākas izredzes nonākt "ticīgo" grupā ir tiem, kas ikdienā paļaujas uz sociālajos tīklos un konservatīvajos medijos (ASV gadījumā, piemēram, "Fox News") vai dzeltenajā presē publicētajām ziņām.

Latvijā sistemātisku zinātnisko pētījumu par Covid-19 sazvērestību teoriju attīstību vēl nav, bet ir žurnālistiskie. Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" septembrī publicēja analīzi par reģionālā laikraksta "Ventas Balss" sazvērestību naratīviem [2]. Dažas teorijas, kuras pie laikraksta lasītājiem nonāk ar redakcijas slejas starpniecību, ir universālas jeb tādas, kas sastopamas arī ASV un citviet: "[..] Dievs dod Trampam spēku cīnīties ar pasaules varenajiem, kas kontrolē visas pasaules cilvēku veselības un dzīvības, konkrēti, arī Geitsu, kurš atklāti runā par cilvēku skaita samazināšanu uz zemes" vai "[..] Uhaņā, kurā, kā runā, šis vīruss tika radīts pasaulei par postu un mācību". Bet citi stāsti ir ar reģionālu ģeopolitisko pieskaņu, piemēram, "Baltkrievijas redzamā vara ir Lukašenko. Kas ir neredzamā vara, var tikai minēt. Bet tieši tai Lukašenko vairs nav pa prātam. Varbūt tiem nepatika, ka Lukašenko nepakļāvās vispasaules Covid psihozei?" Starp citu, laikraksts Covid-19 krīzes laikā saņēma finansiālu palīdzību no nodokļu maksātāju naudas SIF programmā "Atbalsts medijiem Covid-19 krīzes negatīvo seku mazināšanai".

Arī Latvijas Televīzijas pētnieciskais raidījums "Aizliegtais paņēmiens" bija izpētījis populārākās sazvērestības teorijas, kas apdzīvo Latvijas informatīvo telpu [3]. Teoriju topā bez jau pieminētā Uhaņas laboratorijas stāsta ir arī ļoti lokalizētas sazvērestības – krīzes aizsegā esot plānots iznīcināt mazo un vidējo biznesu un valdība plānojot īstenot piespiedu vakcināciju un čipošanu. "Ir jādibina tautas kustība, lai pretotos obligātai čipošanai un piespiedu vakcinācijai," sociālajos tīklos aicināja vēstījuma autors Sandis Točs.

Pētniekus nepārsteidz tas, ka vīrusa laikā izplatās sazvērestības teorijas, un šai parādībai esot arī vienkāršs skaidrojums, kas saistīts ar cilvēku ilgām pēc skaidras kārtības un ar neuzticību autoritātēm. Atvērtās universitātes psihologs Džoijans Baifords to skaidro šādi: "Pandēmijas laikā sazvērestības teorijas piedāvā tādu pasaules ainu, kurā eksistē kārtība un kuru var kontrolēt, teorijas uzplaukst laikā, kad pieejamie instrumenti notiekošā jēgas meklēšanai ir neadekvāti, salīdzinot ar notiekošā mērogu." Bet minētā Pensilvānijas universitātes pētījuma autore Ketlīna Hola Džeimsone uzsver: "Sazvērestības teorijas piedāvā izskaidrojumu notikumiem, kas nav līdz galam saprotami un [..] barojas no cilvēku neticības valdībai un citiem ietekmīgiem faktoriem." Sazvērestības teorijām palīgā nāk sociālo tīklu algoritmi un apzinātas propagandas ražotāji abās okeāna pusēs.

Varētu atmest ar roku – ja cilvēki tic Geitsa ļaunajiem plāniem vai tam, ka vīruss ir "pupu mizas", tad lai taču tic un baro algoritmus. Bet šādas ticības augšupejošajam vektoram ir tieša ietekme uz vīrusa izplatību, tāpēc teoriju piekritēju darbības skar arī tos, kas Covid uztver kā īstu un bīstamu realitāti. "Royal Society Open Science" oktobra numurā publicētajā piecu valstu pētījumā par dezinformācijas ietekmi uz cilvēku rīcību vīrusa ierobežošanā [4] ir skaidri iezīmēta korelācija – jo lielāka uzticība sazvērestības teorijām, jo lielāka pretestība valdības noteiktajām vadlīnijām un ierobežojumiem vīrusa izplatībai. "[..] Rezultāti skaidri parāda saikni starp pakļaušanos dezinformācijai un skepsi pret vakcinēšanos, kā arī pret gatavību ievērot veselības vadlīnijas un liek secināt, ka iniciatīvas, kuru mērķis ir uzlabot kritisko domāšanu un uzticību zinātnei, varētu būt cerīgs izpētes lauks," raksta autori.

Citiem vārdiem – ja ziņu avots, ko tu patērē, tev stāsta, ka masku valkāšana ir kaitīga, tad ir mazākas izredzes, ka tu to valkāsi, palielinot risku saslimt; ja tevis cienīts populistisks politiķis vai cits viedokļa līderis tevi aicinās pulcēties lielā, ciešā barā, tad tu pulcēsies lielā, ciešā barā, palielinot risku saslimt. Un var jau būt, ka tev Covid tikai īslaicīgi apturēs garšas kārpiņu darbību vai ožu, bet var arī gadīties, ka no tevis vīruss pārmetīsies uz kādu, kas nonāks "Apturi Covid" statistikas sadaļā "Mirušie". Citējot kolēģi Nelliju Ločmeli, kuras vīru nonāvēja Covid-19, "vīruss ir viltīgs, un dzīvība ir trausla" [5].

 

[1] Daniel Romer, Kathleen Hall Jamieson: Conspiracy Theories as Barriers to Controlling the Spread of Covid-19 in the US;

[2] Sabīne Bērziņa, re;baltica/re:check, "Ar maskām grib iznīdēt Latvijas tautu, un Covid-19 nepastāv: kādas sazvērestības teorijas izplata "Ventas balss"";

[3] "Aizliegtais paņēmiens" vēta piecas sazvērestības par Covid krīzi"

[4] Jon Roozenbeek et al, Susceptibility to misinformation about COVID-19 around the world;

[5] Nellija Ločmele, "26 dienas pirms pasaules gala", IR.

Rita Ruduša

Rita Ruduša ir žurnāliste, grāmatas "Pagrīdes citādība" autore. Ir suns, divritenis, vājība uz lēno žurnālistiku un ticība argumentētas diskusijas spēkam.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!