Redakcijas sleja
27.01.2023

Jautājumi, kas tev neļauj naktīs gulēt

Komentē
4

Viens no "Satori" redakcijas darba stūrakmeņiem ir iknedēļas sapulce, kurā kopsavelkam aktualitātes, lai pasūtītu rakstus un plānotu saturu. Tomēr ne viss ir par šeit un tagad, mūsu kolektīvo informācijas telpu – tikpat būtiska ir tā breinstorma sadaļa, kurā ik reizi mēģinām atbildēt uz jautājumiem "kas man pašam šobrīd šķiet interesants?", "kas mani satrauc?", "par ko es gribētu lasīt?". Kad sāku strādāt "Satori" tieši šis sapulces posms man šķita visgrūtākais, jo neskaitāmās ikdienas neērtības, pārsteigumi un izbrīns par lietu kārtību ir tas, ko prāts visvieglāk aizmirst vai nogrūž fonā kā nebūtisku vai muļķīgu. Un tas pats par sevi, protams, ir muļķīgi – jo tieši šie cilvēciskie sīkumi vai mūžīgie un neatbildamie jautājumi veido mūsu kopīgās pieredzes lauka pamatu un padara iespējamu sarunu.

Kaut kādā ziņā būšana par redaktoru ir maņa, kas jāapgūst un ko diemžēl grūti atslēgt – to esmu sapratis, kad bārā, dzerot alu, pārtraucu draugu teikuma vidū un lūdzu pastāstīt vairāk par viņa mazdārziņu vai datorspēles niansi, paralēli domājot, kurš par to varētu uzrakstīt; kad uz ielas nofotografēju veikala izkārtni vai pastaigājoties sūtu sev kriptiskas trīsvārdu ziņas, jo liekas, ka šī pēkšņā atskārsme pavisam noteikti ir materiāls rakstam. Divās trešdaļās gadījumu izrādās, ka tā nav, tomēr paliek tā viena trešdaļa, par kuru jūs pēcāk lasāt.

Mēs "Satori" diskusijās un slejās bieži atkārtojam, ka vairāk jāsarunājas, lai tiktu uz priekšu un nokļūtu tuvāk cits citam. Ironiskā kārtā paši ar to grēkojam – medijs savā būtībā ir vienvirziena informācijas plūsma. Proti, mēs pieņemam, ka zinām, par ko jūs gribat lasīt, tāpēc izdomājam tēmas, pasūtām par tām rakstus un pēcāk tos piedāvājam jums. Mēs runājam, bet jūs klausāties. Ar šo sleju gribu veikt nelielu eksperimentu, apvērst ierasto kārtību un ieviest informācijas kanālā pretstraumi. Proti, runājiet jūs, bet mēs klausīsimies.

Kādi jautājumi neļauj jums naktīs gulēt? Kas jums bija prātā, kad, skatoties pa tramvaja logu, pabraucāt garām savai pieturai? Par ko jūs domājat, kad pēc darba, kāpjot uz dzīvokli, kabatā taustāties pēc atslēgām? Kurš piecgadnieka jautājums jūs samulsināja tik ļoti, ka par to turpinājāt domāt vēl nedēļu? Vai, ja jums nav piecgadnieka, bet ir boilers – uz kādu jautājumu jūs dušā tik ilgi meklējāt atbildi, ka aiztecēja viss karstais ūdens?

Šajā klusajā gada sākumā, kad kolektīvo informācijas telpu nepārmāc kultūras notikumu pārbagātība un jaunas krīzes, mēs aicinām jūs kļūt par daļu "Satori" redakcijas un iesūtīt mums jautājumus visos sociālajos medijos, komentāros un uz [email protected], jo esam pārliecināti, ka arī jums ikdienā daudz kas šķiet mulsinošs, interesants un ciešākas izpētes vērts. Mēs apkoposim intriģējošākos no jūsu jautājumiem un piedāvāsim tos saviem autoriem, kuri, esmu drošs, labprāt mēģinās atbildēt. Ceru, ka mums visiem pēc tam naktī būs vieglāk aizmigt.

Andrejs Vīksna

Andrejs Vīksna ir "Satori" redaktors. Mēdz rakstīt prozu un par prozu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
4

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!