Foto: Unsplash
 
Redakcijas sleja
04.12.2020

Grāmata & chill

Komentē
1

Esmu nesatricināmi pārliecināts, ka lasīšana mani padara par zinošāku, jūtīgāku un tātad labāku cilvēku. Brīžos, kad tas bijis vajadzīgs, esmu grāmatās atradis patvērumu, un literatūra mani savedusi kopā ar lielu daļu sev tuvo cilvēku. Tomēr pēdējā laikā lasīšana man sagādā grūtības – uzmanību daudz vieglāk piesaista sociālo mediju nebeidzamā laika līnija un koši ziboši video, kas efektīvi anestezē satraukto un nomākto prātu. Es nedomāju, ka interneta dzelme ir slikta, tomēr bieži pēc pārāk ilgas peldēšanās tajā jūtos netīrs un noguris, nevis atpūties.

Kad pavasarī pirmoreiz piedzīvojām stingrus brīvības ierobežojumus un tiem sekojošo trauksmi, informācijas telpu pārpludināja ieteikumi par to, kā vērtīgi izmantot pēkšņi uzradušos brīvo laiku. Manuprāt, tāda laika nebija toreiz un nav arī tagad. Laiks vienmēr ir aizpildīts, tikai dažkārt – ne sevišķi jēgpilni un patīkami. Man šķiet, ka šis posms, kas daudziem jāpavada vienatnē un klusumā vai – pretēji – dzīvoklī ar ģimeni, kur vienatnes trūkst, ir piemērots, lai lasītu. Patiesībā man šķiet, ka lasīšana mums ir pat īpaši nepieciešama, lai uz brīdi aizbēgtu no realitātes un pārlaistu šo drūmo laiku. Turklāt ir svarīgi lasīt tieši drukātās grāmatas, lai novērstos no ekrāniem, pie kuriem daudzi, arī es, attālinātā darba un pulcēšanās ierobežojumu dēļ pavadām lielāko dienas daļu.

Kad atveru grāmatu, mans prāts sākotnēji skrien citā tempā un virzienā, katra lappuse jāpārlasa vismaz divreiz, līdz izdodas atrast sevī īsto ritmu, atslābt un ļaut, lai tālāk šūpo vārdi. Pēc stundu ilgas lasīšanas, kas mani aizvedusi uz kādu citu vietu, jūtos atpūties un ieguvis vērtīgu pieredzi. Tāpēc mēs "Satori" esam izlēmuši rīkot divas nedēļas garu akciju "Grāmata & chill", kurā aicinām jūs biežāk nomainīt datora un telefona ekrānus ar grāmatām, bet brīdī, kad atverat sociālos medijus – dalīties attēlos ar saviem grāmatu ieteikumiem, izmantojot norādi #grāmatachill. To šodien darām arī mēs – "Satori" redakcija. Akcijas beigās pārskatīsim jūsu internetā ievietotos attēlus ar grāmatām un izlozēsim sešas grāmatnīcas "Jānis Roze" dāvanu kartes.

Līdz ar to mēs aicinām arī atbalstīt vietējos grāmatizdevējus, iegādājoties grāmatas internetā ar piegādi. Kultūras organizācijām šis ir grūts posms, un jūsu atbalsts ir būtisks, turklāt šogad izdots daudz lielisku grāmatu. Tostarp mūsu izdevējs, biedrība "Ascendum", vasarā lasītājiem nodeva Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmatu "Mūsējās", kas vēsta par 50 ievērojamu Latvijas sieviešu dzīvi. Šo līdz ar citām iepriekšējos gados izdotajām "Ascendum" grāmatām iespējams iegādāties "Jāņa Rozes" interneta veikalā ar 20% atlaidi, izmantojot atlaižu kodu SATORI20.

Šajā decembrī "Ascendum" izdos vēl divas grāmatas – Haralda Matuļa dzejas krājumu "Eksistenciālisms" un "Satori" veidoto "Mīlestības grāmatu", kurā apkopoti 21 mūsdienu latviešu autora darbi par mīlestību – stāsti, esejas un dzejoļi. Tam līdzās jau nākamnedēļ jūs sasniegs vēl viens izdevums – "Savvaļas burtnīca", kurā rakstnieki un dzejnieki radījuši tekstus, iedvesmojoties no Andra Eglīša rīkotās brīvdabas izstādes "Savvaļa". Par to vēl ziņosim. Ceru jūs satikt jau drīz un kopīgi pārspriest izlasīto.

Andrejs Vīksna

Andrejs Vīksna ir "Satori" redaktors. Mēdz rakstīt prozu un par prozu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!