Autora foto
 
Redakcijas sleja
24.12.2022

Labestība kā pretošanās forma

Komentē
0

Saulgriežu dienā mēs ar dažiem draugiem vilkām bluķi un beigās to sadedzinājām. Nolasīju Ivara Šteinberga martā rakstīto nolādējumu "Pasaules kauns", šļupstēdams sūtīju pie velna putinu, kamēr no slapjā celma cēlās degšķidruma smirdīgie dūmi, un bezspēcīgs niknums no manis vēlās ārā veselām straumēm. Nekad iepriekš tādu rituālu nebiju veicis, bet nekad iepriekš arī neesmu piedzīvojis tādu niknumu kā šogad. Jāsaka, pēc tam kļuva stipri vieglāk.

Tajā pašā dienā kopā ar Santu Remeri, Kārli Vērdiņu, Santu Hiršu un Edgaru Raginski mēģinājām atskatīties uz 2022. gadu kultūrā. Uzšķīlās saspringta saruna (atšifrētu to publicēsim nākamnedēļ, gada nogalē) par to, cik lielu uzmanību un svaru uz Ukrainas kara fona piešķiram paši saviem pārdzīvojumiem un žestiem. Edgars sarunā apšaubīja dažādu simbolisku atbalsta notikumu nozīmi, paužot skepsi, vai tā ir īsta palīdzība, bet Santa Remere norādīja – arī palīdzība sev ir nepieciešama kopējai cilvēku mentalitātei.

Es to piesaucu, jo saprotu, ka man vajag tādu kā attaisnojumu tam, ko gribu teikt, citādi šķiet it kā neērti, it kā nevietā. Un tomēr – šo saulaino Ziemassvētku dienu es pāri visam esmu sagaidījis ar pateicības sajūtu. Kad niknums ir aizplūdis, kad domas par to, ko varētu un vajadzētu darīt, kārtējo reizi sapinušās strupceļā, kad iestājas klusums, tad vienīgais, kas manī paliek, ir pateicība – par tiem, kas cīnās par mūsu drošību, par cilvēkiem man apkārt, par iespēju darīt darbu, caur kuru pieskarties būtiskajam, un galu galā – par dzīvību, kas mums ir dota, un iespēju mierīgi iekāpt siltā vilcienā, lai aizbrauktu pie ģimenes.

Ir tāda britu grupa "Idles", kuras otrā albuma nosaukums ir "Joy as an Act of Resistance" – "Prieks kā pretošanās forma". Bieži savā prātā atgriežos pie šīs frāzes un domāju – jebkurš žests, jebkura cilvēcības un labestības izpausme, tostarp pateicība, ir pretošanās ļaunumam un pārestībām.

Tā nu šajos svētkos gribu jums novēlēt tieši to – labestību un pateicību. Gaišus mums visiem Ziemassvētkus.


P.S.

Satori Ziemassvētku skaņu celiņš "Spotify";
Satori Ziemassvētku skaņu celiņš "Youtube".

Tēmas

Henriks Eliass Zēgners

Henriks Eliass Zēgners ir dzejnieks, no 2019. līdz 2023. gadam bijis interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!