Foto: "Unsplash"
 
Sleja
29.06.2020

"Nejauksim te iekšā politiku"

Komentē
0

Pasaules Veselības organizācija (PVO) 22. jūnijā aicināja "nepolitizēt" pandēmiju.

Domāju, nav jāpierāda, ka politiskās intereses izsenis un regulāri manipulē ar vēsturi. Piemēram, jūnijā apritēja simts gadu kopš Trianonas līguma parakstīšanas un līguma rezultātā pirms gadsimta ievērojamu teritoriju zaudējušās Ungārijas politiskie līderi šodien līgumu izmanto saviem politiskajiem mērķiem. Līdzīgi dara arī līderi tajās valstīs, kas no līguma tolaik ieguva, piemēram, Rumānijā.

Politizēta tiek (tika un tiks) arī kultūra. Aizvadītajā nedēļā Krievijā iesākās balsošana par izmaiņām Konstitūcijā, un t.s. liberālā inteliģence prognozējami pret izmaiņām ir kategoriski pret. Iebildumi ir pilnīgi pamatoti, tomēr balsošana sakrita ar kāda, manuprāt, laba analītiska teksta publicēšanu; tas veltīts pašu Krievijas radošo aprindu lomai tādas gaisotnes sabiedrībā radīšanā, kas veicināja šodien tik nīstā Putina nākšanu pie varas pirms divdesmit gadiem. Īsi sakot, gribējāt "uzspēlēt politiku", pažonglēt ar intelektuāļu prātus tīkami kairinošām autoritārām idejām, tad nu, lūdzu, nebrīnieties!

Tātad vēstures un radošo industriju "politizēšana", visticamāk, milzu pārsteigumu neizraisa. Bet pandēmija? Taisnības labad jāsaka, ka Latvijas mediju telpā virsrakstos izceltais PVO vadītāja brīdinājums ir tikai neliela daļa no viņa uzrunas pilnā teksta, tomēr šī nav pirmā reize pēdējo mēnešu laikā, kad PVO aicina, kā saka, nejaukt iekšā politiku pandēmijas apturēšanā. No ikviena saprātīgi domājoša cilvēka viedokļa varētu likties – kāda vēl politika, ja nepatikšanas ir lielas un visiem? Galu galā – saka loģiski domājošais – politiķi nevar nesaprast, ka īslaicīgi ieguvumi, piemēram, reitinga kāpums, ir nieks, salīdzinot ar "politizēšanas" izraisīto nesaskaņoto rīcību kopīga mērķa sasniegšanā.

Problēma, manuprāt, ir tā, ka gan PVO, gan tās viedokli atbalstošie ar "politizēšanu" saprot, piemēram, Ķīnas un ASV valdību plūkšanos par koronavīrusa izcelsmi un to, cik Ķīna adekvāti rīkojusies utt. Tā patiešām ir politika, bet jāsaprot, ka politiski argumenti ir ne tikai augsta līmeņa amatpersonām. Rēķinoties ar šī teksta publicēšanas laiku, izvēlējos salīdzinoši nesenu (25. jūnija) situāciju, kad Floridā vietējie iedzīvotāji izteicās par vai pret aizsargmasku nēsāšanas pienākumu. Īsajā fragmentā redzam, ka iebildumi saistās ne tik daudz ar to, ka kāds apšauba masku lietderību, bet gan nēsāšanas prasību uztver kā "komunistu diktatūrai" raksturīgu vai bezdievīgu (atsacīšanās no Dieva dāvanas – iespējas brīvi elpot), ko konkrētajā kontekstā arī var uzskatīt par politisku argumentāciju. Es nerunāju par šo apgalvojumu saturu – mana tēze ir tā, ka pandēmijas "politizēšana" izriet no, cik saprotu, ļoti daudzu cilvēku neviltotas pārliecības un jau sen pirms pandēmijas noformulētiem priekšstatiem. Un šādā kontekstā aicināt pandēmiju "nepolitizēt" kļūst, maigi sakot, bezcerīgi.

Citiem vārdiem sakot, kamēr runa ir par ciniskajām spēlītēm starp dažiem desmitiem lielākoties padzīvojušu vīriešu, pragmatisma iespējas ir lielākas – lai cik paradoksāli tas arī neskan. Savukārt, ja miljoniem cilvēku uzskata, ka pandēmijas tēmai ir politiski, pasaules uzskatu skaroši aspekti, tā ir pavisam cita situācija. Ja PVO ar pandēmijas "politizēšanu" saprot stīvēšanos starp valstu politiķiem par medikamentu, topošo vakcīnu, aizsarglīdzekļu adekvātu sadali (kuriem pirmajiem, cik daudz utt.), tad domāju, ka galu galā racionāls kompromiss ir iespējams. Savukārt t.s. ierindas cilvēkam, kuram politika nav profesija, nav jāpiekāpjas. Es gribētu kā piemēru minēt nevis bieži piesaukto antivakcinēšanās grupu fenomenu, bet savulaik ASV afroamerikāņu vidē populāro viedokli, ka HIV/AIDS ir velnišķīgs ierocis melnādaino cilvēku iznīcināšanai. Skaidrs, ka šo viedokli ietekmēja arī tā paudēju politiskie uzskati, proti, priekšstati par afroamerikāņu situāciju ASV. Tātad – ir novērojamas situācijas, kad "politizētas" tiek tādas ar veselību saistītas tēmas kā prezervatīvu lietošana, seksuālā uzvedība, un "politizētāji" ir nevis politiķi, bet t.s. vienkāršie cilvēki.

Mēs varam pret to dažādi izturēties, bet nekā šokējoša te, manuprāt, nav. Arī demokrātiskās iekārtās dzīvojoši cilvēki jūt – cits to māk skaidri noformulēt, cits vairāk "jūt ar aknām" –, ka mūsu esamība ir ļoti regulēta. Rezultātā indivīda ķermenis un veselība kļūst par teju vai pēdējo "frontes līniju" brīvības aizstāvēšanā. Mani nedaudz kaitina Orvela piesaukšana vietā un nevietā, jo galu galā Rietumu demokrātijās dzīvojošais cilvēks visbiežāk tiek regulēts bez fiziskas ietekmēšanas. Tomēr nojausma par to, cik maz tu vari ietekmēt kā vēlētājs, darba ņēmējs, patērētājs utt., daudzus pastumj uz deklarāciju: "Tas ir mans ķermenis, ko gribu, to daru!" Neapgalvoju, ka šāda nostāja ir pareiza un atbalstāma, es tikai fiksēju to, ka ar šādu pozīciju ir jārēķinās vai, finansistu žargonā runājot, jāieceno prognozēs par to, vai un kā cilvēcei izdosies ar jauno pandēmiju tikt galā. Tie, kuri pret Covid-19 tēmu izturas nopietni, var lamāties no rīta līdz vakaram, redzot, teiksim, drūzmēšanos britu pludmalēs pagājušajā nedēļā, bet, manuprāt, šādas uzvedības pamatā ir ne tikai neticība "oficiālajam viedoklim", bet arī, tēlaini sakot, zobratiņu sacelšanās.

PVO pieminētā pandēmijas "politizēšana" jau ir notikusi un turpināsies. Tas nozīmē, ka, neatkarīgi no saslimšanas statistikas (aizvadītajā nedēļā informatīvajā telpā cirkulējošās ziņas par situācijas pasliktināšanos daudzās valstīs pēc ierobežojumu mīkstināšanas), neatkarīgi no amatpersonu un ekspertu ieteikumiem un rīkojumiem, ievērojama daļa globālās cilvēku populācijas rīkosies tā, kā paši uzskata par pareizu.

Tēmas

Māris Zanders

Māris Zanders ir ilggadējs politisko procesu komentētājs. Studējis vēsturi, pēdējos gados dīvainā kārtā pievērsies "life sciences". Ikdienas ieradumos prognozējams līdz nelabumam – ja devies ārpus Lat...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!