Ļoti grēcīgs cilvēks
pirms 2 gadiem
Viena svarīga lieta, ko AEiropas literātiem vajadzētu beidzot saprast ir šī - tiem, kuri karu nav pieredzējuši par to nevajadzētu rakstīt, tas vienmēr, 100% vienmēr, ir jēli un truli. Visas grāmatas par kariem ir sarakstījuši tikai cilvēki, kuri šādas situācijas ir izdzīvojuši uz savas ādas. Nezinu pilnīgi nevienu piemēru no literatūras vēstures, kas pierādītu pretējo.

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
a vot neticu - neticu ,ka par karu talantīgi raksta tikai aculiecinieki , nevaru un neapņemos to pierādīt, bet neticu šim apgalvojumam

un otra lieta - es holokaustu nesaistu ar karu tādā nozīmē, ka - lūk, nezinu konkrēti, bet manas zināšanas saka, ka holokaustu neīstenoja regulārās armijas, to ģenērāļi, to īstenoja speciālas vienības, un mana pārliecība ir tā, ka bez sabiedrības iesaistes - kaut vai klusējot un tikai vērojot, holokausts nebūtu bijis iespējams

Ļoti grēcīgs cilvēks
pirms 2 gadiem
Pierādījums varētu būt tas, ka visas labākās grāmatas par karu ir sarakstījuši cilvēki, kuri ir karā piedalījušies - kaut vai Tolsotja ''Karš un miers'', ja gribam ņemt tādu pavisam pašsaprotamu piemēru, kur tā kinētiskā kara atainojumi ir balstīti uz viņa paša pieredzi Krimas karā.
Palēkāt pāris gadus ar parašūtu Pleskavā, vai, kā mans paps, pasēdēt tankā kaut kur Kamčatkā, nekādu lielu izpratni par īstu kara situāciju nespēj dot, tikai kārtējais PR un šķebinoša pašmitoloģija, lai kaut kā sevi izceltu starp citiem skribentiem. Jo mans tēvs to, ka, tāpat kā 90% 60tajos dzimušu vīriešu, to Padomju Armiju ne par kādu lielu lietu neuzskata, varbūt tas kas īpašs skaitās starp rakstnieku maigrocīšiem - iespējams.

P.S. Arī par holokaustu vislabāk ir rakstījis Primo Levi, pēc viņa grāmatām visi šie prātvēderi, kuri grib šo notikumu saprast ar ''iztēles palīdzību'' šķiet vienkārši smieklīgi, patiesībā pat skumji.

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Nu nepadošos. Homērs tā uzrakstīja par karu kā neviens cits vairs nav uzrakstījis un neuzrakstīs,kamēr zinātnieki sliecas domāt,ka Homērs ne tikai nav bijis Trojā,bet Iliādu sarakstīja ,nē - sacerēja vai sacerējumus apvienoja eposā , daudzus gadsimtus pēc Trojas kara.
Savukārt, par Tolstoja Karu un mieru
... emociju līmenī es teiktu - varbūt jā, bet no vēsturisko faktu patiesības ir maz smaka. Tad varbūt jājautā citādi un jāspriež citādi.
Vai vajadzīgas daiļliteratūras grāmatas par karu un noziegumiem pret cilvēku emociju un pat fantāzijas līmenī? Man nē. Manteles grāmatas man patīk nevis tāpēc,ka viņai brīžiem bija sajūta ,ka Kromvels vai Henrijs vai Vulzij vai kurš nu tur viņai diktē,ko rakstīf,bet tāpēc,ka viņa labprāt norāda,kādus vēst. Dokumentus izmantojusi - tātad - viņas darbi nav empcionālas no īstenībss attālinātas fantāzijas

Dzintars A
pirms 2 gadiem
Grēcīgais, piekrītu Tev. Kāpēc gan Afgāņi (PSRS laikā Afganistānā karojošie) praktiski nestāstija par... - jo saprata to, ka tie kuri ir bez tādas pieredzes nesapratīs. Kā gan līdz "aknām" nesaprotot tēmu var kaut ko uzrakstīt!?
Tie kas ir izgājuši cauri ellei necepas par tādiem sīkumiem kā Skaisle...
Kaut gan es negribu, lai Skaisle pārtrauc, jo elle nav nekas labs - tāpēc labāk lai Skaisle čivina un karš mūsu zemei iet garām.

Skaisle Jatalniece
pirms 2 gadiem
Viena lieta ir tāda, ka mans uzskats ir, ka literatūrā leiši ir tādi paši plānā galdiņa urbēji kā mēs. Ar visiem saviem silva rerum , kuriem pat Nobeli pieprasīt gribēja....varbūt arī pieprasīja....
Jo ja ir drosme ķerties pie tādas tēmas kā holokausts, tad kā reiz šodien, vairāk kā jebkad agrāk, vairāk kā jebkurā citā gadsimtā pirmajam jautājumam par žīdu šaušanu būtu jābūt - kāpēc!
Kā šāva žīdus? Tas jautājums manuprāt, ir pat perverss, jo īpaši tādā kontekstā, ka pirmais jautājums - kāpēc - kā neērts vispār tiek apiets.
Tā ir nabadzības apliecība latviešu un lietuviešu literatūrai.
Berelis savulaik uzrakstīja grāmatu par pirmo pasaules karu Vārdiem nebija vietas, kā tāds Holivudas šausmu filmu autors rādīja debīlu sadomazohistu, kuram cilvēks bija iznīcinams, nomocāms objekts, kad iedota šautene un pateikts pucci vai cuj cuj - šauj nost.
Bet kāds ir pasaules karš smalkos kabinetos, kur kungi sēž sūkdami cigārus, ieķerdami pa malkam konjaka vai viskija lemdami par miljonu upuriem, par to literāti nav spējīgi uzrakstīt.

Un nesakiet, ka tautu neinteresētu. Apvienotā Karalsite gan Latvijai , gan Lietuvai ir sapņu zeme - ar gudru , tolerantu , labklājīgu sabiedrību utt. Jautājums- vai tad ja latvietis vai lietuvietis būtu uzrakstījis tādu grāmatu ciklu par 16.gs. - Henrija 8 laiku, kā H.Mantele uzrakstīja- mums tādai literatūrai nebūtu lasītāju, jeb tomēr mums nav tādu rakstītāju?

Es piemēram, redzu žīdu šāvējus ikdienā - nu kaut vai tie , kuri sanarkojās un tad uzdodas par sabiedrības glābējiem, un kuriem tad visi līdzekļi labi.
Bez tabu skatījos sižetu, kā daudzbērnu ģimenei noņemtas elektroenerģijas atlaides, kamēr valdība mums stāsta, ka ļoti palīdzot tiem, kuriem vajag visvairāk. Bet grūti ir visiem. Arī man elektrības rēķins ir divkāršojies, kaut gan es elektrību lietoju kā sirds zāles - ļoti dozēti un maz. Eju nūjot pa tumšo laiku, piemēram. Jā un vienlaicīgi ar rekordaugstajiem rēķiniem, valsts varas elite svin dzīvi - Latvijas bērni sēž tumsā, sēž karceros , sēž istabās pustukšiem vēderiem, viņu vecāki mirst, jo nesaņem medicīnisko palīdzību, bet Latvijas valsts gavilē - viena Ārlietu ministrija vien gaismas !!! instalāciju uztaisījusi par 200 000 eur. Cik tur mums tās ministrijas ir Latvijā ? Un cik mums tajās ministrijās ir ierēdņu , kuriem katru ceturknsi prēmijas ? Tai pašā veselības ministrijā, kāds ir budžets un cik katru dienu mirst medicīnas un medikamentu nepieejamības dēļ?

Lūk, bija tas tv sižets , kur pūce - korupcijā apvārtījies politiķis no A/PAR , gāja pa ielu un viņam skŗeja pakaļ kā mēs tagad zinam , tāds sondors un draudēja. Luk, sondors ir tas, kuru ( ja noticu, ka lieto arī narkotikas) es metaforiski sauktu par žīdu šāvēju, bet tādus politiķus kā pūci es sauktu par organizatoriem - un tādi ir vairums Latvijas politiķi, tie, kuri sabiedrību noved līdz situācijai ,kad tā kā pusbadā turēti suņi gaida komandu pucci ....gaidam , kam mesties virsū, kurus saplosīt neticami zvērīgi

un tikko mēs lasījām kādas saeimā strādājošas dāmas tvītu, apmēram tā - ka labi vien ir ka no nevakcinēšanās mirst okupnatu pēcteči ... nu te ir tāds pats potenciāls necilvēcībai
un mans jautājums te ir man pašai

vai piemēram, tāda dāma raubiško - es vienkārši esmu gar zemi viņas dēļ - atkal raud un skaļi raud, ka bēgļu - t.i. varmācīgu imigrantu dēļ, lūk viņiem tikai pāris reizes dienā dodot ēst un bieži vien tas neesot silts ēdiens -

Debess - atveries - kāpēc tādas Latvijā dzimušas un augušas damas raud par varmākām, kuri izmanto bērnus saviem merķiem, bet nereāģe par varmākām Latvijā , kuri bēnus tur pusbadā un liek karcerī 21.gs Latvijā, kad valstī ir nauda vairāk kā nekad agrāk?!!!

Lūk, citiem vārdiem - es šaidai gramatai neredzu jēgu , drīzāk to vērtēju ar mīnusa zīmi , kā tīksmināšanos par šausmām , nekā atbildes meklēšanu kāpēc

Un tieši tāpēc , ka mēs nemeklējam, nespējam, negribam meklēt atbildi kāpēc - žīdu šaušana, jebkura cita ciclvēku industriāla iznīcināšana joprojam ir realitāte ....
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!