Alda Apiņa
pirms 5 gadiem
"..vai man drīkst uz piketu?" - tas tā apzināti uzrakstīts kā krievisks teikums ("mņe možno") vai kā? Latviski tā kā būtu "Mammu, vai ES DRĪKSTU uz piketu?"

Just Me
pirms 5 gadiem
Liberāļu izpratnē arī gramatika ir tikai sociāls konstrukts.

Just Me
pirms 5 gadiem
Šis opuss, protams, neattiecas uz jauniešiem, kuri katru gadu veido karogu aleju pie Brīvības pieminekļa, vai ne? 

curiha
pirms 5 gadiem
Kāpēc neattiecas? Var piekrist, var nepiekrist viņu uzskatiem, bet kopumā pilsoniski aktīvi viņi ir un tas ir daudz labāk, nekā nedarīt neko.

kuģis
pirms 5 gadiem
Interesanti, vai jauniešu pilsoniskā aktivitāte skaitītos arī raksta nepieminētā skolnieku masu kustība par 2ā amendmenta aizstāvību?

Aija Puzarele
pirms 5 gadiem
Ja kāds savus apgalvojumus pamato ar frāzi "pētījumi pierāda,ka",tad būtu tikai normāli,ja tiktu ievietota atsauce uz konkrētiem pētījumiem. Bez tam pat, ja šādi pētījumi eksistē,tad būtu jāņem vērā pētītās valsts izglītības sistēma kopumā,nevis jāizrauj kāds mazs gabaliņš no tās. Latvijā diez vai šādi dati ir iegūti.

curiha
pirms 5 gadiem
Latvijā trūkst ļoti daudz datu, bet tas nenozīmē, ka mēs nedrīkstam teoretizēt par iespējām.

dzimmijs13
pirms 5 gadiem
"Piemēram, vairāki pētījumi liecina, ka pusaudžu sekmes uzlabotos, ja viņi mācības sāktu vēlāk. Tomēr tas nebūtu ērti skolotājiem, tādēļ par to pat nav iedomājama diskusija." - Nu, atkal sākas "pētījumi"... Arī vidusskolas laikā labprātāk uzcēlos ātrāk, lai izmācītos, vakaros to darīt vairāk kā negribējās. Protams, sociālajā dzīvē (lai arī toreiz tāds apzīmējums nebija populārs) nācās vien pielāgoties "pūču" dzīves ritmam, jo viss jau notika vakaros, un jaunībā tas nav pārāk grūti.
Atļaušos nedaudz pamodulēt šo pētījumu - protams, ka pusaudži anketās atbildētu ka vēlētos pagulēt ilgāk, jo vakaros gājuši vēlu gulēt. Bet baidos ka tam ļoti attālināts sakars ar mācībām. Un vairāk kā skaidrs ka anketās pusaudži akcentēs mācības - gan mēs savā laikā, gan šodienas jaunieši skaidri saprot kā tantes ietekmēt.
Starp citu, ja jaunieši piedalītos "antipraidistu demonstrācijās" (nesaku ka tās atbalstu), tad cienījamā autore arī to apsveiktu kā atbalstāmu iniciatīvu? Vai, "pretējā nometnē" (pēdiņas apzināti, jo atšķirības starp radikālajiem poliem nosacītas), kā kaismīgie antifieši demolēdami ļauno globālistu lielveikalus, un dedzinot automašīnas? Aktivitāte taču!

curiha
pirms 5 gadiem
Dati tiek ņemti, nevis pēc skolēnu aptaujas lapām, bet gan reāliem sekmju rezultātiem (vēl viens, no Brookings: https://www.brookings.edu/research/start-high-school-later-for-better-academic-outcomes/). Kopumā skolēnu sekmes vidusskolā uzlabojas, ja mācības sāk vēlāk. Tas, ka tev ir cita pieredze, ir tikai normāli. Jāņem vērā nevis tava individuālā, bet vidējā pieredze. Pat tad, ja tev bērnībā stundas sāktos nevis 7 vai 8 (celies sešos vai piecos, lai pamācītos), bet gan desmitos, tu vari piecelties tajos sešos un mācīties, cik uziet.

Par antipraidistu demonstrācijām - jaunieši piedalās, tai skaitā 9.maija pasākumos, un tml. Tas, ka kaut kādi pasākumi kādam no mums šķiet nepareizi, nenozīmē, ka tie ir aizliedzami. Jautājums ir par vardarbības pielietojumu, un pieļauju, ka jaunieši varbūt pieņem radikālākus lēmumus par metodēm, jo viņiem nosacīti ir maz, ko zaudēt. Plus, es domāju, ka veikalu demolēšana var būt pazīme tam, ka jaunieši nezina vai nav izmantojuši citus nevardarbīgus veidus, kā līdzdarboties (vai arī ir, un tas nav devis rezultātus...). Viņiem varētu būt grūtāk pieņemt, ka pārmaiņas prasa gadus, gadu desmitus.

No otras puses, izglītoti studenti drīzāk ir liberāli noskaņoti. Tikko tieši bija lielisks podkāsts, This American Life ('My Effing 1st amendment', https://www.thisamericanlife.org/645/my-effing-first-amendment) par to, kā ASV konservatīvās vērtības ir ļoti grūti 'pārdot' studentiem, tai skaitā tādēļ, ka lielākā daļa augstskolu profesoru ir liberāli noskaņoti. Jo īpaši smagi cīņa notiek štatos, kuros augstskola ir vienīgais liberālais punkts konservatīvā štatā.

kuģis
pirms 5 gadiem
Korelācija taču ir diezgan acīmredzama - ja ir liberāli biasoti profesori tātad ar lielu varbūtību būs liberāli biasoti studenti, izņemot dažus kritiskāk domājošus rebeļus.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!