Maija Roze
pirms 6 gadiem
Labs peedeejais teikums. Kopumaa tragiski no jebkaada aspekta. Un raksts, lai arii par it kaa naudu, nav par naudu, bet gan par nabadziibas negliito seju. Tikai pasakaa nabadziiba un tikums alias humaanisms iet roku rokaa.
Un tomeer, ienaakumi dazaadaas Eiropas valstiis ir nesameerojami, taapat arii sociaalie pabalsti. Protams, nav taa kaa pabalstu sanem jebkursh iebrauceejs 'vecajaa Eiropas' valstii. Shajaa gadiijumaa beegliem ir cits, prioritaars, statuss. Tachu izdziivoshanas minimumaa tiek ieskaitiits arii keblis, kas cilveekam vajadziigs, lai apseestos. Taadeejaadi maajsaimnieciiba, piemeeram, Belgijaa var sanemt 800 eur pabalstu. Bet arii sociaalais nodoklis straadaajoshajam ir loti augsts, absoluuti nesaliidzinaams arii to, ko meegina iekaseet Latvijaa. Tikpat augsts, kaa cilveeka apzina, ka tas ir jaamaksaa, nevis jaameegina izvairiities. Tikpat augsts, kaa obligataa sosiaalaa apdroshinaashana, lai sanemtu mediciiniskos pakalpojumus. Un korupcija augstaakajos eshalonos nav attaisnojums, lai to nemaksaatu. Korupcija ir visur, vairaak vai mazak apkart, skandaali izpeld arii vecajaa Eiropaa.
Sliktaakais, ko nabadziiba dara ar cilveeku, ir perspektiives un uzneemiibas truukums. Iistaa druva populistiem.
Jaateic, ka pat buudami naivi humaanisti, cilveeki speej realizeeties, straadaat un nopelniit, samaksaat nodokli un 10.tiesu atdot sociaalaas vides uzlaboshanai.
Kur vista un kur ola shobriid, kas to vairs speej izskirt.

nazis
pirms 6 gadiem
Es gribētu domāt, ka Latvijā pabalstu apmērs netiek noteikts "griestos skatoties". Ceru, ka šī pabalsta (un arī citu pabalstu) summa sastāv no konkrētiem saskaitāmajiem, un tieši tāpēc tā ir tāda. Es esmu naivs, vai nē?

nazis
pirms 6 gadiem
Viss būtu pareizi, tomēr pensionāriem pensiju maksās līdz mūža beigām, bēgļiem pabalstu tikai vienu gadu. Es, kā laukos dzīvojošs indivīds, varu teikt, ka spēju veselu mēnesi dzīvot pilnīgi bez naudas, un būšu paēdis un siltumā, taču tiklīdz es aizbraucu uz pilsētu, man vajag naudu un vajag vairāk kā pilsētniekam. Vēl vairāk man nākas tērēt braucot ceļojumā. nevar salīdzināt šeit dzīvojoša cilvēka vajadzības ar tikko iebraukuša cilvēka īslaicīgajām vajadzībām.

Buks Artis
pirms 6 gadiem
"Ja cilvēks, kurš pēc 25 gadu darba un nodokļu maksāšanas neatkarīgā Latvijā saņem mazāk par citu cilvēku, kurš tikko šeit ir ieradies, rodas pamats aizdomām par morālu problēmu." - Es, protams, neesmu speciālists, tā kā zināmā mērā esmu noticējis kur lasītajam, ka no LR budžeta nekādi pabalsti bēgļiem maksāti netiks - nauda nāk no Briseles. Un valstiņai, kura principā barojas no ES kases (uz 1 eur, ko iemaksājam kopbudžetā, saņemam 5 eur pretī, plus visi fondi, kas finansē visu būvniecību un labiekārtošanu), tā kā neklātos pukstēt, ka vēl kāds no tās pašas siles tiek pabarots. Bet par morāli autors prātīgi piemin, jo vai var salīdzināt vietējo iedzīvotāju, kam ir darba iemaņas, manta, dzīvesvieta, radinieki un draugi, ar cilvēku, kuram nekā no tā nav, un nav arī iespēju to iegūt, jo bēgļiem aizliegts strādāt un pelnīt iztiku - šis pabalsts ir viņu vienīgais iztikas avots. Manuprāt visai nesalīdzināmas lietas, kuras salīdzināt var tad, ja savā egoismā atmet morāli kā tādu.

Edge
pirms 6 gadiem
"Mēs agri vai vēlu..."
=================================================================================
Ka nedabū pa nagiem...Tiem "mēs", kas ilgstoši ignorē sabiedrības vairākuma viedokli, bet par Rietumu demokrātijas priekšrocībām daiļi irš - tiem noder atcerēties, ka Vēsture reizēm mēdz atkartoties.

Edge
pirms 6 gadiem
I.Ījabs:"Atbilde ir vienkārša: tādēļ, ka mēs esam humāna sabiedrība."
=================================================================================
Pirmais solis - smadzenes sakārtot, noņemt "rozā brilles", paskatīties uz "humānistu" paveikto D-Slāvijā, Irakā, Afganistānā, Lībijā, pavērtēt sauso statistiku par nogalinātajiem miljoniem. Pat lepnais anglo-sakšu elites pārstāvis Tonijs Blērs beidz muldēšanu, sāk atvainoties par "kļūdām" Irakas demokratizācijā. Šis te I.I propagandiskais raksts, ar demagoģiju un vecajām "vēstures beigu" iekaltajām frāzēm nekādu sajūsmu par pašmāju intelektuāļu IQ neizraisa. Salīdzinājumam, sociologa&filosofa S.Žizeka (Slavoj Zizek) pārdomas par "humānistu" prātuļošanu:"Tā taču ideoloģija, muļķīt!" (Размышления в красном цвете, Пер. с англ., Изд-тво «Европа»,2011, 476 с.)

edu
pirms 6 gadiem
Visu cieņu I.Ījabam par, manuprāt, izcilu rakstu + M.Rozei par odziņu uz "tortes".

Sociālais taisnīgus, sociālā taisnīguma individuālā izjūta, nabadzības neglītā seja - tie noteikti ir ļoti aktuāli temati, ko uzskatāmi pierāda arī "tautas balss": Haris 1 , Edge un meerciite.

Bet mani gan vairāk interesē - ko Reāli var un/vai vajadzētu darīt, jo problēmas konstatācija, lai arī ir pirmais solis uz problēmas risinājumu, bez turpmākām darbībām tāda skaista parunāšana vien ir.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!