Gunta Klivere
pirms 6 gadiem
Traki, bet, kad es tā padomāju- laikam nepazīstu tādu sievieti, kurai neviens nekad nav uzmācies. Un jā, tas sākas tik agrā vecumā, kad patiešām no meitenes vēl nevar sagaidīt kaut cik prātīgu un apzinātu reakciju. Kauns un bailes, bailes un kauns. Un, kad tu beidzot sāc saprast, par ko tas stāsts vispār ir, reakcija jau ir izveidojusies.
Te komentāros bija viena laba doma: ja meitenēm no bērnības māca nenonākt bīstamās situācijās, kāpēc puikām no tāda paša vecuma nemāca viņas neradīt? Kāpēc nemāca to, ka ir kauns tik primitīvos veidos demonstrēt dzimumtieksmi, uzvesties kā bīstamam dzīvniekam? Var izklausīties naivi un stulbi, bet es patiešām nesaprotu, kur paliek elementāra pašcieņa tiem vīriešiem, kas ir gatavi stāties dzimumattiecībās ar jebkuru sievieti, kura agresīvi neturas pretī?
Reiz, pirms daudziem gadiem, tiku vaļā no uzmācīga šoferīša ar tekstu: "tu ēd arī visu, kas mētājas ceļa malā?":D

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
#meeToo
Man arī viena uzmācās, nāca vakaros manā kabinetā, pavedinoši cēla augšā savus svārkus, grūti pūta, ka vīrs neguļ ar viņu, spīlēja savus 2izmēra pupus izmēru mazākā krūšturī, regulāri aizskāra un aiztika manu bikšu priekšu, vilka uz tualeti,  līdz vienreiz neizturēju, un viņai izdevās atsūkāt
Es ļoti pārdzīvoju par to jau 10 gadus

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
Viņa uzmācās daudziem, beigās tomēr kāds no tuem daudziem pat bērnu uztaisīja, pēc tam izšķīrās no vīra, tāds lāga resnis bija, un tālāko likteni neviens nezin

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
Slikti mācījies taekvondo, aita;)

Austra Ziļicka
pirms 6 gadiem
Paldies! Par to jārunā! Arī par tiem gadījumiem, kad puisim viss izskatījās citādi, arī par tiem aizdomīgajiem flirta gadījumiem, no kuriem necēlās ļaunums pasaulē, arī par hormonu mākto pusaudžu krūšturu raustīšanu, kas likās kā simpātiju izrādīšana. No katras patiesas runāšanas izaug kāda sapratne! #EsArī

MM Nekadneteikšu
pirms 6 gadiem
Šis tēmas es lasu "tā kā no malas". Godīgi varu pateikt ka pats nekad neko tādu neesmu darijis. Daļēji tomēr nožēloju, ka neesmu tāds aktīvāks un agresīvāks ar savas "gribēšanas" izrādīšanu. Dzīves pieredze tomēr rāda, ka sievietēm patīk tādi uzmanības izrādijumi. Te es nerunāju par izvarošanām. Dāms protams var noliegt, bet prakse un pieredze rāda ka ir jābūt tādam seksuāli uzmācīgam un agresīvam vecim lai sievietēm patiktu. Būsi kluss un tolerants - tevi pasūtīs mežā.

Mehāniskais Mandarīns
pirms 6 gadiem
Atceros, kā man vienreiz gadījās. Pēc 6 gadu kopdzīves izšķīros ar draudzeni. Nu, un kā tas parasti pirmajos mēnešos pēc tādām lietām notiek vazājos tā aktīvāk pa bāriem, lai nesēdētu mājās un nemocītos sirdsāpēs. Tajā vakarā vai drīzāk jau rītā sareibis un mierpilns sēdēju kaut kādā stilīgā ūķī un malkoju "pēdējo dzērienu", kad piesēdās klāt jauna meitene un sāka runāties. Daudz visādi runājāmies, tas noteikti nebija pēdējais dzēriens, līdz ar rīta sauli kopīgi izstreipuļojām no bāra. Nemaz nerunājām par atvadīšanos, vienkārši gājām uz priekšu un turpinājām runāt kaut kādas muļības. Vairs jau neatminos kādu iemeslu dēļ mēs abi izlēmām, ka viņai jāpaliek pie manis, jāklausās mīļākās dziesmas un jāizdzer vēl pēdējais balzāms ar tēju. Katrā ziņā, viņa tāda skaista un smaidīga vienā brīdī man čukst, ka jāiet gulēt un vēlāk jābrauc uz jūru. Es arī pārlaimīgs, lienam abi zem segas. Nu un te man sāka iet uz īso. Ar ķermeņa valodu mēģinu apliecināt, ka esmu ieinteresēts nodoties mīlas aktam, bet viņa tāda negribīga, it kā kautrīga, izvairās. Galvā sāk šaudīties ainas no pēdējiem šķiršanās strīdiem ar bijušo draudzeni - "tu esi nekam nederīgs", "tu neesi vīrišķigs", nu visas tās jūtu uzplūdā izbļautās frāzes, bet kuras iecērtās apziņā. Guļu tajā gultā un domāju, ka iespējams tiešām uzvedos nevīrišķīgi, lai ko tas nozīmētu. Pēc tam vēl stāstīs draudzenēm kāda viņai neizdevusies nakts ar nemākulīgu nelgu sanākusi. Cik nav lasīts grāmatās un redzēts kino, ka meitenes tā vienkārši neatdodās, tām dažkārt nepieciešams izjust vīrieša spēku un nevaldāmo iniciatīvu. Atceros arī savu bijušo draudzeni stāstam, ka tāds negaidīts, nedaudz agresīvs sekss mēdz būt uzbudinošs. Tātad ir jāguļās virsū un jāļauj kaislei ņemt virsroku. Ķeros atkal pie lietas, kā nu māku, bet nekas nesanāk. Un nav jau arī tā, ka baigi to seksu gribētos. Tā nu mēs tur nogulējām. Aizbraucām uz to jūru, pēc tam vairs neesam tikušies. Vēl šodien nesaprotu to jocīgo gultas ainu. Sorry, saprotu, ka tas nav tik nopietni, kā rakstā minētā tēma, vienkārši gribēju padalīties, hehe.

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
Varbūt kokaīna dēļ? Pēc tā negriboties

Mehāniskais Mandarīns
pirms 6 gadiem
Es tā skatos, ka ar šo komentāru man ir sanācis apmēram noteikt raksta autores histēriju un "overthinking" līmeni, ja jau savā facebook profilā atļaujās likt kārtējo screenshot un saukt šo manu komentāru par date rape mēģinājumu, kas noliekot uz lāpstiņām. Jēzus... iespējams Alisi interneta cinisms ir traumējis tiktāl, ka arī ko šādu sanāk uztvert, kā kārtējo ņirgāšanos, lai gan galvenokārt piekrītu viņas viedoklim un novērtēju drosmi, ko tādu rakstīt. Mana vēlme bija tikai padalīties ar piņķerīgu, neviennozīmīgu situāciju iz savas dzīves, jo domāju, ka tādas mēdz notikt arī ar citiem un tas vienkārši ir tas, ko sauc par dzīvi. Par domām, kas no vīrieša puses mēdz izskriet cauri galvai tādos brīžos. Ja šādos, neizdevušos vienas nakts sakaru stāstiņos var saskatīt kaut kādu rape, tad komentāri lieki... Tur pat nekā no seksa mums nebija un pats mēģinājums bija abpusēja izgāšanās, pēc kura, ja nemaldos mēs abi neveikli pasmējāmies un aizmigām. Esiet iecietīgi, šo rakstu laikam ir sarakstījusi viegli traumējama laumiņa.

Alise Zarina
pirms 6 gadiem
Kas mani šajā visā sakaitināja ir tieši šī daļa: "Cik nav lasīts grāmatās un redzēts kino, ka meitenes tā vienkārši neatdodās, tām dažkārt nepieciešams izjust vīrieša spēku un nevaldāmo iniciatīvu. Atceros arī savu bijušo draudzeni stāstam, ka tāds negaidīts, nedaudz agresīvs sekss mēdz būt uzbudinošs. Tātad ir jāguļās virsū un jāļauj kaislei ņemt virsroku." Tieši ar šādiem attaisnojumiem date rape notiek. Komentāros pie posta arī rakstu, ka, nē, protams, tas nav "date rape", bet tieši šī apraksta daļa atbilst motivācijām, ko citi vīrieši izmanto, lai vardarbīgi iegūtu sievietes. Pie tam tu raksti visu par savām motivācijām, domām, bet kaut kā pilnīgi ignorē meitenes perspektīvu. Es esmu pavadījusi pēdējās 24h, uzklausot "nu, kāpēc tad viņa nāca pie manis", "nu, kāpēc tad viņa tā ģērbās" un "visas viņas maukas" komentārus. Arī "hehe" tava komentāra beigās - neliecina par vēlmi izprast, kas un kā. Pirmkārt, ja tev draudzene saka, ka viņai patīk agresīvs sekss- izcili, ņem to vērā. Bet, lūdzu, ņem vērā, ka viņa ir indivīds. Nevis "visas sievietes". Un, ja tu šaubies, ko sieviete vēlas - pajautā. Negulies virsū. Pajautā. Tieši tik vienkārši. Nav tāda jēdziena "visas sievietes". Tāpat kā, protams, nav "visi vīrieši". Es atvainojos, ja tevi aizvainoja tas, ka izmantoju tavu komentāru. Esmu izvēlējusies uz šiem komentāriemskatīties, lai saprastu, kā tieši strādā cilvēku reakcijas, domas un pārspriedumi. Tev savā komentārā izdevās (nejauši?) ierakstīt vienu no tipiskajām motivācijām rīkoties nepareizi. Jo sagaida "vīrišķību". I call bullshit. Jo biežāk mēs rīkosimies, ieklausoties otrā, jo lielāka cerība pārpratumus iznīcināt saknē.

Visādi citādi- histēriska laumiņa ir pat mīļi, uz to mēslu fona, ko šī raksta sakarā esmu dzirdējusi. Vienīgi lūdzu - nelieto vārdu "histērisks" attiecībā uz sievietēm. Tam vārdam ir sena un skumja vēsture, kur mēģināts pierādīt tieši to, ka sievietes un vīrieši nav vienlīdzīgi.

Mehāniskais Mandarīns
pirms 6 gadiem
Nu, zini kā, nosaukt to, ko uzrakstīju par date rape, manuprāt, ir diezgan fatāla virspusējība maigi izsakoties, bet ok, uztveršu to, kā pārpratumu, jo neesmu jau arī nekāds rakstnieks un iespējams varēja nolasīties, ka ņirgājos, aizstāvot visus tos tevis minētos, perversos vīreļus, kuri spēj domāt tikai ar savu ereģēto ķermeņa daļu un izmanto kaut kādas primātu jēlības, kā attaisnojumu rīcībai. Jā, arī man tas viss šķiet zemiski un vispār, Alise, nepārproti, tas ir kruta, ka par to visu raksti. Tas ir labi, ka šīs tēmas izcel un es tev varu novēlēt tikai izturību bezjēdzīgajās kaujās ar troļļiem. Mana doma bija padalīties ar personisku stāstu, kas man pašam darījās galvā situācijā, kurā es biju tuvu tam, lai mani varētu saukt par date rapist, lai gan esmu diezgan pārliecināts, ka jebkurš heteroseksuāls vīrietis tev apgalvos, ka sieviete, kura pati ir pievērsusi uzmanību, atnākusi līdzi uz mājām un ielīdusi blakus gultā 7 no rīta ir pietiekoši spoža zaļā gaisma tam, ka sekss tādā gadījumā varētu būt ok. Vienīgi manā gadījumā nekas no tā nesanāca. Tā vietā es mocījos kaut kādā pašanalīzē par to vai daru visu pareizi, vai izrādu gana vīrišķīgu iniciatīvu, vai gadījumā neesmu lohs, utt. Prātā mijās viss tas, kas redzēts tajās smalkajās Eiropas kino filmās, kur sieviete atmaigst neatlaidīga vīrieša rokās, kā arī tas kas redzēts pornofilmās un tas, ko vēl nedēļu atpakaļ man borēja bijusī draudzene. Es to visu minēju salīdzinājumam, nevis attasinojumam. Skaidrs, ka varējām mēģināt runāties, bet nu vot iespējams rakstura īpatnību dēļ tajā brīdī nerunājām, reibuma nogurdināti ātri vien aizmigām. Vai tā nav pilnīgi reāla apstākļu sakritība, kuros var nonākt ikviens? Un tur nav tālu līdz tam, lai pēc tevis rakstītā sanāktu baigie sūdi, lai izrādītos, ka vīrietis ir tas, kurš šajā gadījumā ir izvarotājs. Es joprojām sevi šaustu domās, ka rīkojos, kā uzmācīgs idiots.
Puse no tiem Holivudas seksa skandāliem ir apšaubāmi.

Starpcitu, “hehe” beigās pieliku, jo esmu novērojis, ka visādiem Satori intelektuāļiem šis baigi nepatīk. Paskatījos vai tas joprojām strādā. Izrādās, ka jā. Atļaušos citēt komentārus pie tava facebook posta. “Nah teksta beigàs tas "hehe”?”. “ nu, tēja ar balzāmu pirms jūras!”
Nu, Piz9ec, tev tur smalkjūtīgie deguntiņi nolasījušies!

kuģis
pirms 6 gadiem
Nopietni, tu tikko histēriski lūdzi, lai kāds nelieto vārdu "histēriski"? Casus belli, nu maisam gals vaļā, revidēsim valodiņu? Virtuve, cerams, vēl nav vēsturiski aizvainojošs vārds ar skumju vēsturi.

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
Virtuves durvis, Tu domāji? Tās, kuras lieto īpaši asiņaino mēnešreižu gadījumā?

kuģis
pirms 6 gadiem
Atslābsti, tu pilnīgi neuztvēri tā komentāra būtību, un tomēr bliez un bliez (piemēram, mēs šajās dienās esam atklausījušies par sieviešu pirmās personas perspektīvu, ok, sapratām pointu, bet kad viens tomēr uzdrošinās aprakstīt ambivalentu pretējās puses iekšējo skatījumu, tu sāc gaudot, riet un čīkstēt (pun intended) . Histēriskums un problēmas ar lasīšanu neveicinās izvarošanas kultūras sakāvi.

Ģirts JJ
pirms 6 gadiem
Cilvēki konkrēti ignorē faktu, ka patiesībā ir evolucionējuši primāti, kuriem pilns ar instinktiem, arī tādiem, kuri īsti nav vairs aktuāli, un ik pa laikam 1-5% no populācijas šos instinktus nesavalda. Arī cirkā dresēti lāči ir pa laikam aizmirstas, ka ir kulturāli riteņbraucēji pa apli, un sakož kopējus. Sūdi notiek. Tas ka sievietes ik pa laikam pieliek veļu dēļ tēviņu uzmākšanās ir skaidrs. Praktiski katra ir ar to saskārusies.
Kā arī katrs tēviņš ir saskāries ar reālu viņa izvarošanu bērnībā - 100% puiku dabon pa muti ne par ko, tāpat vien gan no vecākiem par sevi puikām, gan dažreiz arī no meitenēm. Nu un ko darīt ar to? Uz to visi tieši tāpat aizmiedz acis, jo sūdi notiek, tāda nu ir dzīve - netaisnīga. Nestaigā, puika, pa tumšiem rajoniem, nestaigā pa maskačku, neej uz debilām disenēm, neej no skolas mājās viens, ja vari; neņem saldumus no nepazīstamiem onkuļiem, neaizmiedz pāli parkā uz soliņa utt. Resp, nu ir objektīvi riski. Var jau aiziet uz Rio de janeiro nabadzīgo rajonu un tur vicināt savu palakātu ar prasību ievērot tavas tiesības negribēt seksu.

Dana Krucinina Kručiņina
pirms 6 gadiem
Es dabūju stalkeri, kurš man uzmācās vairākkārtīgi un izteica pretīgas lietas par to, kāds man "seksīgs augums", utml. Es tobrīd biju 8.mēnesī stāvoklī, gaišā dienas laikā veikalā RIMI, ģērbušies pilnīgi pieklājīgi un ar gredzenu rokās. Viņš nesaprata "nē" un vēl pēc tam regulāri nāca man klāt uz ielas. Tāpēc visus komentārus ķipa "pati vainīga, īsos svārkos stāvēji" pieturiet pie sevis. Tas, ko piedzīvoju, bija drausmīgi un man bija bail iet ārā no mājām. Tas ir tikai viens no gadījumiem manā dzīvē. Laikam nepaveicās.

Roberts Jaukāns
pirms 6 gadiem
Tavs virs nevareha sagaidit tevi vai ari ir mikstais?

uzvārde vārde
pirms 6 gadiem
Tā kā šis viss ir varas attiecību jautājums (un tiešām ne apģērba lieta), tad visticamāk viņš juta, ka esi ievainojama.. fakts, ka tev vēl pēc tam bija bail, pierāda, ka viņš trāpīja desmitniekā. 
Visi šie krīpi meklē REAKCIJU. Katru uzkurinās kas cits, bet reakciju viņi grib. Sievietes bailes, kaunu... citiem patiks arī sašutums, dusmas.. tad vēl smaids vai koķeta atbilde, dažas reaģē jau arī šādi. Pēc šīs loģikas vadoties, mazāka iespēja, ka aiztiks tādas, kuru reakcija būs nekāda un viņiem garlaicīga. Taču kā viņi šo spēj iepriekš noteikt un kā no tā izvairīties - neatbildams jautājums. Nav pareizas vai nepareizas izturēšanās. 
Taču ir pietiekami daudzas sievietes, kuras nav NEKO no šī piedzīvojušas, un būtu baigi forši, ja arī viņas tiktu uzklausītas un ka viņām ticētu. Mazliet palasot ārzemju forumus - tā vietā, lai reaģētu normāli (prieks dzirdēt, kaut vairāk sievietēm būtu šāda pieredze, cerams, ka ar laiku būs), sākas uzbrukumi - "Nekad nav bijis? Neticu! Laikam vienkārši neatceries!!! Padomā labi! Laikam esi represējusi!  Vai arī dzīvo laukos un neej ārā?"
Kāda feministe pat atzina, ka juta spiedienu savā profilā likt MeToo haštagu no citām sievietēm, kaut to nevēlējas, jo uzsvēra, ka tie būtu bijuši meli.

Liene R.
pirms 6 gadiem
#EsArī esmu nonākusi līdzīga rakstura situācijās.

Manuprāt autores rakstā nav nekā nepārprotama, tāpēc mulsina komentāri, kuros noniecina rakstā apspriestās tēmas nopietnību/objektivitāti ar banāliem piemēriem, kas nav salīdzināmi ar rakstā apspriestajiem. No sirds ceru, ka atsevišķu indivīdu sašutums radies no naivas un nevainīgas temata neizpratnes, nevis no tā, ka "uzšaušanu pa dupsi" nejaušai garāmgājējai uzskata par normālu un pašsaprotamu lietu.

Tiem, kas šajā tematā jūtas apjukuši - ir tāda lieta kā tava ķermeņa autonomija jeb tavas tiesības izvēlēties, kas notiek ar tavu ķermeni. Bet, kur tiesības tur arī pienākumi - šajā gadījumā - tavs pienākums ir cienīt arī citu cilvēku ķermeņa autonomiju. Lūk, divi piemēri:

A: Jānis liecas bučot Zani, bet Zane aizgriežas, vai ar rokām cenšas Jāni atturēt, vai saka "nē", vai vienkārši izrāda neizlēmības pazīmes, vai vēl kaut kā liedzas - tas nozīmē, ka Zane nav devusi atļauju Jānim sevi bučot un Jānim būtu jāpārtrauc savu centieni to izdarīt. Protams, Jānis var arī izmantot verbālu saziņu, lai noskaidrotu, kāpēc tā - varbūt pie alus piekostie ķiploku grauzdiņi, bet varbūt Zanei tu neinteresē, vai vēl kaut kas...

B: Jānis ierauga Zani, aizmigušu pieturā uz soliņa (vienalga: skaidrā vai neskaidrā, apģērbtu vai neapģērbtu, "miņukos" vai parandžā, atplestām vai sakrustotām kājām utt.). Zanes stāvoklis nozīmē, ka Zane pat gribēdama nevarētu dot savu piekrišanu Jāņa iecerei aptaustīt Zanes krūtis, tāpēc Jānim šāda doma uzreiz jāatmet, jo pretējā gadījumā pārkāptu Zanes tiesības uz ķermeņa autonomiju. Ja nu Jānis, nevar sadzīvot ar domu "kā būtu, ja būtu...", viņš var Zani pakratīt aiz pleca (kā to māca pirmās palīdzības sniegšanas kursos) un verbālas saziņas rezultātā noskaidrot, vai Zanei būtu iebildumi. Ja Zane iebilst, tad Jānim jāciena Zanes izvēle. Tāpat arī Jānis, pārliecībā par savu seksuālo orientāciju, varētu negribēt, lai Roberts, viņu atrodot līdzīgā stāvoklī, (ar Jāņa piedalīšanos, bet bez Jāņa piekrišanas) realizē savas seksuālās intereses.

Cik situāciju, tik piemēru, bet galvenais princips - cienīt otra cilvēka izvēles tiesības un to pašu sagaidīt arī no citiem. Ja neesi pārliecināts par otra cilvēka izvēli - neuzspied savu gribu! Nekam citam šajā kontekstā nav noteicošas nozīmes: ne diennakts laikam, ne apģērbam, ne valodas pielietojumam, ne atrašanās vietai, ne reibuma pakāpei, ne audzināšanai. Atsaucoties uz audzināšanu - ja visi vecāki izpratni par personas izvēles brīvību ieaudzinātu savos bērnos saviem bērniem, varbūt tas, kas šobrīd sabiedrībā liekas pašsaprotams, nākotnē liksies nepieņemams.

Latvijas likumdošanai šo jautājumu kārtošanā vēl ir kur augt. Piemēram, Zviedrijā augsts izvarošanas līmenis, ir tikai tāpēc, ka valstī pēdējo gadu laikā spēkā stājies likums, kurš paredz kriminālatbildību ne tikai par uzspiestu dzimumaktu, bet arī pielīdzināmām seksuālām darbībām, kas veiktas personai atrodoties bezsamaņā vai baiļu iespaidā.

Un vīrieši - lūdzu cieniet arī sevi - nepielīdziniet savas paškontroles spējas vepriem un citiem dzīvniekiem. Dieva radīti vai cēlušies no primātiem, tomēr cilvēku intelektuālās spējas ir daudz pārākas (varbūt, ja neskaita delfīnus un vaļus, kas nav tas sliktākais piemērs).

Līva
pirms 6 gadiem
Jā, arī man 15gadu vecumā, stāvot pie centrālās stacijas gājēju pārejas, kāds ūsains vīrietis iegrābās dibenā sakot : "Zdrasķi!" Manuprāt ir naivi cerēt un pieprasīt, lai vīrieši  sāktu turēt rokas kabatās un neizteikt divdomīgas piezīmes.

Līva
pirms 6 gadiem
Un es arī dzīvoju Grīziņkalnā, tumšos vakaros braucu mājās ar taksi, un ja vajadzēja kaut kur pa tumsu iet, tad saģērbos līdz zodam un vēl uzmaucu galvā cepuri. Tāpēc sievietēm vajag pašām sevi sargāt, tad viss būs labi, jo vīrieši tiešām tik ātri nemainīsies, lai neteiktu - nemainīsies nekad. Un mīļās sievietes, nu kur prāts iet pie producenta, kuram attiecīgā slava iet pa priekšu...

Liene R.
pirms 6 gadiem
Nezinu vai visas, bet lielākā daļa šo sieviešu ar producentu satikās savas karjeras sākumposmā, kad par producenta izklaidēm vēl nebija informētas. Tas tā - saskaņā ar viņu liecībām.

Un mainot likumdošanu - mainīsies arī vīrieši. Nebūtu mēs ne pirmā ne pēdējā valsts, kurā vīrieši apzinātos sekas saviem "nevaldāmajiem instinktiem", un daudzi (jo tie nekad nebūtu visi) noteikti padomātu, pirms rīkotos.

kuģis
pirms 6 gadiem
Kādi priekšlikumi likumdošanā?

Liene R.
pirms 6 gadiem
Gatavu rezultātu no pirksta tagad neizzīdīšu, bet noteikti sāktu ar citu valstu likumdošanas izpēti šajā kontekstā, vienlaikus pievēršot uzmanību ne tikai pozitīvajiem aspektiem, bet arī problēmām, ar kurām attiecīgās valstis saskārušās pēc šo likumu stāšanās spēkā. Principā varētu izmantot kādu jau gatavu bāzi, kuru pilnveidot un pielāgot Latvijas likumdošanai.

Mārtiņš Medens
pirms 6 gadiem
Pasaule nav gluži plakana un ASV nav tas pats, kas Latvija. Autores tekstā lasu taisnīgu sašutumu par "labāko" vietējo mediju neprofesionālu attieksmi ziņojot par zīmīgu, tomēr Latvijas sabiedrībai kopumā nesvarīgu skandālu ASV kino ļaužu aprindās, plus žēlošanos par pretīgu tipu uzmākšanos vēl nenobriedušajai autorei viņas bērnu dienu noslēguma posmā. Bēdīgi, protams, tomēr vai tāpēc būtu jāizdara tādi tālejoši un Latvijas kontekstā, manuprāt, greizi secinājumi kā "sievietes tiek izcili trenētas sevis vainošanā jau kopš bērnības", tāpat "vīrieši no manis ar varu gribēs seksu un man būs jāspēj rīkoties pareizi, citādi pati vien būšu vainīga". Kas tās par verdziskām sievietēm un kas tie par hroniskiem izvarotājiem vīriešiem, uz kuriem tiek attiecināti minētie izteikumi? Vai tiešām šādi tipāži būtu plaši pārstāvēti Latvijas sabiedrībā?

Iespējams, ka vardarbība, kas nav seksuālas dabas tā īsti nemaz neskaitās, bet arī es, būdams vīrietis, baidos viens naktī iet pa ielu Maskačkā un Grīziņkalna rajonā. Arī man ir gadījušies incidenti ar vardarbīgi noskaņotiem cilvēkiem un tie visi kā viens ir bijuši vīrieši. Vai tiešām #EsArī?

black_data
pirms 6 gadiem
Cik zinu, gan Grīziņkalns, gan Maskačka ir Rīgā, bet nav jau arī baigā samērīšanās, kur ir sliktāk. Tēma gan arī nav gluži pa dabūšanu pa muti, bet ja tu viet no seksuāla rakstura vardarbības, jā, tu arī. Vai šis ir akurāt brīdis samērīties, kurš dzimums cieš vairāk, es nudien nezinu, bet nojauta saka, ka sievietes ar šo saskarās stipri vien biežāk.

Inga Zeltiņa
pirms 6 gadiem
Saskarties patiešām nākas.
Paldies, Alise!

Mareks Kalnins
pirms 6 gadiem
Labi, t.s. roku palaišanu var nosacīti pielīdzināt vardarbībai un nosodīt. Bet kā saprotu, vietām ir jau nonācis tiktāl, ka acs piemiegšana vai neviennozīmīgi pateikta frāze tiek uzskatīta par uzmākšanos un iespēju apsūdzībām. Kur tad paliek tas, kā apzīmējumam izdomāti vārdi "flirts" un "koķetēšana"?

Vai process drīkst būt tikai stīvi formāls?

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Nav īstā vieta un laiks. Šis raksts ir mūsu sabiedrībai saistošs un tā mērķis ir aktualizēt sāpīgu tēmu, kā arī mudināt sievietes neklusēt un aizstāvēt sevi. Tas ir apsveicami un ir vērts to atbalstīt.

Ja komentāros būs pilns ar mūsu - vīriešu - muldēšanu par citām lietām, tad būsim veiksmīgi kompromitējuši šī raksta būtību. Tagad saprotu, ka arī es, iespējams, esmu neapzināti veicis kontribūciju nepareizajā virzienā.

black_data
pirms 6 gadiem
Šeit, manuprāt, tiek apskatīta tieši problēma ar seksuālu agresiju. Kurš tieši no piemēriem šķiet koķetēšana: izvarošanas draudi, rokas uzlikšana uz locekļa vai masturbēšana uz augiem? Citādi sanāk, ka visi par meitu, bet tu par kleitu. Bet ja ir vēlme tēmā ienest baltā vīrieša ciešanas, drīkst arī minēt kādus piemērus, kad kāds par acs piemiegšanu kāds būtu iesūdzēts tiesā.

Edgars Jēkabsons
pirms 6 gadiem
"acs piemiegšana vai neviennozīmīgi pateikta frāze" - ja to izdara spēka pozīcijā esošs cilvēks (pasniedzējs, vadītājs utt), tad tā ir. Tāpat, ja tas nav vienreizējs gadījums un to ir lūgts nedarīt.

kuģis
pirms 6 gadiem
Spēkā pozīcijā esošs cilvēks - kas tas ir? Kāds marksistu fetišs? Tiklīdz cilvēks ("vīrietis") ieņem kādu oficiālāku vai neoficiālāku amatu, tā viņam jāatsakās no ikdienas saziņas sīkumiem? "Neviennozīmīgi pateikta frāze" - tas nozīmē, ka nu vairs, piemēram, autoskolas pasniedzējs (tātad - amats, spēka pozīcija?) nedrīkstēs jokot par nēģeriem (vai vienalga kādām minoritātēm-majoritātēm, atšķirīgiem margināļiem utt), bet arī par sievietēm?

RūdolfsM
pirms 6 gadiem
"Spēkā pozīcijā esošs cilvēks - kas tas ir?"
Piemēram, darba devējs attiecībā pret darba ņēmēju, vecāki attiecībā pret bērniem un tamlīdzīgi. Ja cilvēks ieņem amatu, kas dod varu pār citiem cilvēkiem (piemēram, dod tiesības atlaist), tad šim cilvēkam ir arī vairāk jāseko savai uzvedībai padoto klātbūtnē.

kuģis
pirms 6 gadiem
Bērni ir "padotie"? Vai bērniem nav varas attiecības pār saviem vecākiem? Vai darba devējs nav atkarīgs no darba ņēmēja? Ko nozīmē "vairāk līdzi savai uzmanībai padoto klātbūtnē"? Tas ir kā, darbaļaudis un plebejs - salīdzinājumā ar varas nesējiem - var nedaudz uzelpot un atlaist?

Drdg
pirms 6 gadiem
Kāds ir joku mērķis - sasmīdināt, uzlabot garastāvokli klātesošajiem, vai likt justies neērti, samulsināt kādu(s) no klātesošajiem?



Tas pats jautājums par flirtu - mērķis ir abpusēju simpātiju izrādīšana, vai vienpusēja savu simpātiju uztiepšana? Ja cilvēks nespēj nolasīt klatesošo emocijas un nemāk atšķirt pozitīvu reakciju no negatīvas, tad man patiešām ir ieteikums atturēties no jokošanas un flirtēšanas.

kuģis
pirms 6 gadiem
Joku mēŗkis ir joku mēŗkis, tas skar pašu uz joku pretendējošo personu. Jebšu piedāvā definēt "joku mērķi" kāda likumu un pareizās, neaizskarošās runas pantā, ko attiecīgas institūcijas un nodokļu maksātāju naudas nodrošinātas komisijas regulāri izvērtētu un regulētu?

Gan jau būsi dzirdējis, ka dzīvē, diemžēl, gadās tādi gadījumi, ka ne vienmēr simpātijas divām pusēm ir abpusējas. Jebšu tā ir problēma, ko vajag kaut kā publiski regulēt? Un ne vienmēr var nolasīt klātesošo emocijas, piemēram, kautrīgajiem un intravertajiem ļaudīm - kuri reizēm mēģinātu uzdrošināties - tavā pasaulē būtu mazas izredzes uz pieņemaās legalitātes ievērošanu un sarkano līniju pārkāpšanu. Vai tiešām vēlamies nonākt līdz situācijai, kad tautiešiem piesiesies un kārs pie lielā kauna staba tikai tāpēc, ka "nepareizi paskatījās", vai, nedod Dievs, sejā varēja nolasīt nevēlamu, aizskarošu mēģinājumu slēpt iekšēju domu vai piedauzīgi jokojoši flirtējošu a t t i e k s m i. Pasaule ir neērta un asimetriska vieta. Deal with it.

Drdg
pirms 6 gadiem
Ar saviem salmu vīriem spēlējies vien pats - es nekur nerunāju par joku vai flirtēšanas reglamentēšanu.

Ja uztraucies, ka tavu neviennozīmīgo joku vai acs miegšanas dēļ līdzcilvēki tevi var sākt uzskatīt par krīpīgu tipu, tad atturies, ja nemāki lasīt publiku. Citu pienākums nav tolerēt nepatīkamu, uzmācīgu uzvedību. Deal with it.

kuģis
pirms 6 gadiem
Nu vairums cilvēku varbūt vispār neuztraucas par to, vai viņu joku vai flirtu "sapratīs", viņi vienkārši bliež. Protams, ka cilvēki tā rezultātā mēdz justies neērti. Nu un, ko darīt? Ko iesaki darīt ar tiem, kuri varbūt sociālas neprašanas dēļ rada iespaidu par "nepatīkamu, uzmācīgu uzvedību"?
Man, piemēram, ir radies iespaids, ka krievu tautības cilvēki pārsvarā defaultā uzvedas skaļi un nepieklājīgi, lai vai tas būtu veikals, vai sociālas situācijas. Nu un, ko man tagad darīt, sūdzēties valstij?

Drdg
pirms 6 gadiem
Ko darīt sociālām neprašām, ieteicu jau divreiz. Ko darīt tiem, kas lasīt nemāk, gan nezinu ieteikumus.

kuģis
pirms 6 gadiem
Ko darīt sociālām neprašām - aizvērt muti, "atturēties, ja nemāk lasīt publiku"? Cik spožs ieteikums, cik netoleranti. Tas būtu tāpat kā teikt: "atturies, ja nemāki lasīt komentārus". Paldies Dievam, ka sociālie "prašas" vēl nav tikuši līdz likumdošanas finesēm.

Drdg
pirms 6 gadiem
Oh, jā, cik kontroversāls ieteikums - nesēdies pie stūres, ja nemāki braukt.
Bet jā, Kuģi, varbūt labāk savāc savus salmu vīrus (ai un uh, tūlīt mūs spundēs cietumā par acs piemiegšanu) un ej spēlēties citur. Te tomēr tēma nopietna - par sexual harassment.

kuģis
pirms 6 gadiem
Vai tu tiešām tikko sociālas situācijas salīdzināji ar mašīnas vadīšanu?
Savu svēto sašutumu par sociālajiem neprašām un morālo nopietnību droši vari paturēt pie sevis. Man, piemēram, šķiet, ka šis tavs komentārs uzrāda sociālo nepratību un ir visnotaļ agresīvs.

Sasha Hincburgpfbaum
pirms 6 gadiem
manuprāt autorei bijusi slikta audzināšana, jo to bērnam ieaudzina māte ar piemēru, demonstrējot kad vienatā var cilpot pa naksnīgo galvaspilsētu, kad ietusēt svešu kungu dzīvoklī un kāda attieksme jāparāda pirms nonākt pie šādām situācijām. Visi autores uzskaitītie piemēri ir pat komiski, ja pilnā nopietnībā tiek izteikts izbrīns un nosodījums par notikušo uzmākšanos.
Par spīti muļķīgiem feminizācijas/līdztiesības utml propagandas niekiem, sieviešu - vīriešu attiecības joprojām ir saglabājušas tādu kā dabisko 'kairinājums-reakcija' mijiedarbību. pārošanās un dzīvības turpināšanas instinkts ir pārāk spēcīgs, lai to varētu 100% notušēt ar pareizas uzvedības normām.
Tikpat labi varētu apskatīt piemērus ar 'bēdīgu iznākumu' un šūmēties kā tad tā nesmuki gadījās, ja:
- kailu indivīdu ielaiž pretējā dzimuma cietumā
- ja badā mērdētu cilvēku bez naudas ielaiž ēdnīcā
- ja atstāj riteni čigānu rajonā
Nevajag atbalstīt dubulmorāles propogandu. visi bija un ir lieliski informēti kurš ir tas producents pie kura panākumus var gūt caur gultas priekiem. visdrīzāk jau ietekmīgais kungs bija jānovāc no skatuves, tāpēc arī izcēla gaismā šo 'ļoti kompromitējošo situāciju'.

GANGSTAR GANGSTAR
pirms 6 gadiem
Tāda sajūta, ka šī komentāra autors ir aizgājis gulēt 60-tajos gados un pamodies šodienā, un tad tagad ies un mācīs sievietes neiet ārā uz ielas, lai netiek izvarotas. Tajos laikos sievietēm bija krietni mazāk tiesību un varēja viņas visā vainot, bet tagad ir citi laiku. Tāpat kā vergus vairs nevar iegādāties īpašumā. Laiks iet, cilvēki attīstās, bet daži grib palikt pagātnē, jo viņiem tā ir izdevīgāk vai labāk.
Nu nav normāli dzīvot pagātnē un attaisnot vīrieša rīcību par uzmākšanos sievietei autobusā, kajītē vai kur citur. Nav tas normāli civilizētā valstī. Rakstā minētais piemērs ar Indiju bija nedaudz grūtāks, tur ar to civilizētību švaki, bet civilizētā valstī sievietei nav jājūtas apdraudētai vīriešu sabiedrībā, bet gan tieši pretēji - jājūtas droši. Un sieviete pati var izlemt, ar ko likties gultā abpusēju simpātiju rezultātā. Lai arī cik attīstītas būtu mūsu tehnoloģijas, diemžēl smadzenēs vēl negribam dažas lietas atstāt pagātnē un virzīties tālāk nākotnē.
Tiem vīriešiem, kam grūti uzturēties sieviešu sabiedrībā, ieteiktu biežāk onanēt, ja reiz ir problēmas atrasties sievietes sabiedrībā un turēt sevi rokās (un savu locekli biksēs).

Sasha Hincburgpfbaum
pirms 6 gadiem
var mani šaustīt par atpalikušu 60-to gadu īpatni, tomēr vēlreiz vēlos uzsvērt, ka uzacu raukšana par pašsaprotamām lietām tiek dēvēt par dubultmorāli (kas jāuztver kā negatīva iezīme).
ejot uz tirgu/staciju naudas maks ir jāsargā;
benzīntankā nevajag dedzināt šķiltavas;
braucot satiksmē ir jāuzmanās pašam, nevis jāpaļaujas uz citiem.

visos šajos gadījumos jau esksitē likumi/noteikumu, kuri it kā paredz "civilizētu, mūsdienu" problēmsituāciju novēršanu. tomēr realitātē joprojām var palikt bez maka, vai izraisīt ugunsgrēku/avāriju.
tāpat arī ar uzmākšanās 'fenomens' - lai vai kādi likumi/noteikumi to ierobežos, tas būs un nekur nepazudīs.
ja ir nepanesama kāda cilvēka uzmākšanās, tad te ir tikai 2 risinājumi - izvairīties no šādas prognozējamas situācijas vai cīnīties ar to konkrētajā brīdī. Un tas attiecas vienādi kā uz vīriešiem tā sievietēm.

Drdg
pirms 6 gadiem
Svešinieki, kas bāž rokas pie krūtīm un starp kājām sabiedriskā transportā aizmigušām nepazīstamām meitenēm, tātad, rīkojas pašsaprotami, un sašust par to ir komiski? Es domāju, ka tev nav runa par komentāra autora kavēšanos 60-tajos, cik drīzāk rodas aizdomas, ka pašam tāda uzvedība iemīļota.

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Smieklīgi, ka, cenšoties apvainoties, var pilnībā noignorēt vēstījumu. Piedodiet, dāmas, bet tas ir kontrproduktīvi.

Svešinieki, kam niez rokas, nerīkojas pašsaprotami. Pašsaprotams ir fakts, ka tādi svešinieki eksistē. Tāpēc, lai nebūtu "jāuzraujas" uz šādu indivīdu, būtu vērts apsvērt variantus, kuros no šādām konfrontācijām var izvairīties.

Bet reizē tas nebūt nenozīmē, ka sieviete, kas kļuvusi par upuri varmācībai, "pati ir vainīga". Viss.

Drdg
pirms 6 gadiem
Visdažādākie ierobežojumi, ar kuru palīdzību izvairīties no šādiem indivīdiem, meitenēm tiek nemitīgi mācīti jau no bērnības. Vai puikām tik pat nemitīgi jau no bērnības māca, ka autobusā aizmigusi nepazīstama meitene nav "fair game"?

kuģis
pirms 6 gadiem
Nu, ja tev vecāki neiemācīja elementāru pieklājību, tad nevajag taču to vispārināt uz citām normālām ģimenēm, lūdzu.

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Piekrītu par mācīšanu. Droši vien būtu vērtīgi skolās kādā 9.-10. klasē (vai kad nu mūsdienu jauniešiem parādās dzimumtieksme) veselības mācībā šīs lietas skaidrot. Tāpat arī sabiedrības normas un sekas, kas iestājas gan upurim, gan pāridarītājam.

black_data
pirms 6 gadiem
Katrs mēģinājums kaut kā artikulēti reaģēt uz šo komentāru līdzinās izbraucienam karuseļu atrakcijās, uz mirkli iestājas dezorientācija un viegls reibums. Bet komentāra esence, cik es saprotu, ir sekojoša: uzmākšanās nav nosodāma, toties līdztiesības propaganda ir. Es pat pilīgi nopietni gribētu izlasīt plašāku šīs domas izklāstu Satori publikācijas veidā, tikai nojauta man saka, ka visu šo acīmredzamo muļķību atspēkojums ir iespējams vien anonīmu komentāru veidā.

Alise Zarina
pirms 6 gadiem
Manuprāt, šī komentāra autoram ir bijusi slikta audzināšana, daudz sliktāka kā lielai daļai vīriešu. Un es kā šī raksta autore vēlētos ļoti dzirdēt to vīriešu balsis, kas domā (un jūtas) pretēji. Atbalsts no sievietēm ir milzīgs, paldies viņām, bet man negribētos skaļi dzirdēt tikai (pārsvarā) tos vīriešus, kas "nesaprot, kur problēma" vai - vēl ļaunāk- "labāk par aizskartajām sievietēm zina, kur problēma. Proti -viņās."

Sanita Grīna
pirms 6 gadiem
Vai tad, ja aprakstītie gadījumi būtu notikuši ar jaunu vīrieti, kam māte nav ieaudzinājusi piemēru, kā pienākas uzvesties, un viņš izteiktu izbrīnu un nosodījumu par notikušo, tas arī būtu komiski?

Sasha Hincburgpfbaum
pirms 6 gadiem
tieši tā! tas būtu pat ļoti komiski, ja jauns čalis īsos šortos šumētos par to, ka apmeklējot geju bāru viņam izteikti "piedāvājumi", vai ari uzšauts pa pēcpusi

Sanita Grīna
pirms 6 gadiem
Rakstā nav runa par "geju bāru", ja pieņema to kā eifēmistisku apzīmējumu specifiskai telpai ar specifiskiem uzvedības noteikumiem. Ja vien mēs nepieņemam, ka sievietēm visa pasaule ir specifiska telpa, kas pieprasa kaut kādus specifiskus uzvedības noteikumus no viņām. Kur arī slēpjas problēma. Jo es vaicāju vai komiski būtu, ja minētās lietas būtu notikušas ar jaunu vīrieti tādās situācijās, kā tās ir aprakstītas rakstā. Nevis teorētiskā "geju bārā".

uzvārde vārde
pirms 6 gadiem
Sieviete, vidēji glīta, 33 gadi. Statistikai - MAN NEVIENS NEKAD NAV UZMĀCIES. Ne uz ielas, ne darbā, ne skolas laikā, nekad. Stagāts ir daudz un visur, pasaules lielpilsētās, sliktos rajonos utt. Līdzjūtība autorei par tādu nepaveikšanos. Manā pieredzē vīrieši teju vienmēr ir bijuši sakarīgi un forši. #NotMe

Anna Knna
pirms 6 gadiem
Paldies, Alise!

Gribēju piebilst, ka šī uzmākšanās un seksuāla rakstura aizskaršana sākas jau pavisam agri. Atceros skolas laiku (apmēram 5-6 klase), kad puiši trenkāja klases meitenes, kurām bija "paveicies" šajā vecumā tikt pie palielām krūtīm un dibena. Tikai, lūdzu, nestāstiet tagad, ka tā jau bija tikai amzierēšanās! Pēc starpbrīža klasē viņas atgriezās izspūrušiem matiem, savandītām kleitām un pūsdamas elsdamas no atgaiņāšanās.

Labi. Piekrītu, ka šad un tad viņām varēja arī patikt šī pastiprinātā puišu uzmanības pievēršana, taču jau toreiz šī situācija man šķita kā viens liels WTF?!

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Atļaušos nedaudz riskēt, izsaucot sašutuma vētru, lai arī nekādā gadījumā neattaisnoju izvarošanas un uzmākšanos. Proti, attiecīgais personāžs tomēr ir Holivudas producents - tātad, cilvēks kurš var jaunu sievieti "iecelt"... ē, - Lielajā Popularitātē, teiksim tā. Un domāju, neviens nenoliegs ka tūkstošiem, pat miljoniem jaunu, skaistu sieviešu šodien ir gatavas atdoties vai pašam velnam, lai tikai kļūtu populāras. Vai arī tikai kaut vai pietuvinātos "zvaigžņu atblāzmai".
Tātad atkārtoju, neattaisnoju, bet ja "vellam" katru dienu uzmācas simtiem "gaļas mašīnas" pārstāves (tā šīs censones, šķiet savulaik nodēvēja Sinatra), tad neesmu pārsteigts ka viņam izstrādājas noteikti refleksi. Refleksi, kuri simtu reižu bijuši sajūsmā pieņemti (protams, ne tāpēc ka sievietes sajūsminājušās par konkrēto personāžu, bet par to, ko viņš pārstāv... bet tas "ātrumu nemazina"), tad vienkārši nesaprot kā simtu pirmā var nevēlēties atdoties lai saņemtu kādu lomiņu.
Starp citu, popularitāti var iegūt arī publiskojot ka Zvaigzne uzmākusies. Ok, tas bija par producenta skandālu, raksta autorei protams savādāk, loģiski ka vairāk kā sašutusi, uzmākušies taču "nekam nederīgie" vīrieši.

black_data
pirms 6 gadiem
Ja tev rodas kārdinājums sākt teikumu ar “es neesmu rasists, bet”, tā ir droša zīme, ka ar teikuma pirmo daļu kaut kas nav kārtībā.

Es neattaisnoju zādzību, bet zaglim tomēr arī gribās visas tās mantas, ko viņš mēģina nozagt. Es neattaisnoju slepkavu, bet viņam visdrīzāk ir bijusi grūta bērnība un smags rakstus. Es neattaisnoju varmāku, bet viņam tomēr arī gribās kontaktu ar dzīvu cilvēku. Un tad visa tā sliktā pasaule, kas ar savu spozmi tā vien kārdina un grūž šos nabaga cilvēkus izdarīt noziegumu. Ja mēs patiešām negribētu būt apzagti, piekauti vai nogalināti, mēs noteikti sēdētu tumšā alā, pret alas ieeju pavērsuši uzasinātu mietu, grieztu zobus un rūktu.

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Ūu, producentu neatainoju (un nosodījums vienalga skan visā pasaulē, nav nekāda nozīme ka muļķa dzimmijs vēl piebalso "maita" - atkārtoju, ar to neapgalvoju ka maita nav, jāattaisno), bet nedaudz paskatīties uz problēmu arī citā rakursā. Un proti, Holivudas "gaļas mašīnas" rakursā. Patīk, vai nepatīk, bet ir simtiem sieviešu, kuras gatavas uz sitienu gulties zem jebkura, kas spētu nodrošināt viņām lomu. Tāda ir realitāte.
Un par to jārunā - cēlonis, protams nav sievietēs, vai sliktajā producentā - cēlonis "slavenību topā". Meitenēm (un arī zēniem, ko tur slēpt) tik saldajā, ilgotajā "lielajā popularitātē". Atkārtoju vēl, ja cilvēks no laukiem - ARĪ aspekts, ko bezjēdzīgi noklusēt. Nevis attaisnojums!
Konkrēti producenta gadījumā. Ja uzmācas muļķis uz ielas, vai priekšnieks kantor... atvainojos, gribēju teikt ofisā (ceru ka planktonu pārāk neaizvainoju), tad tas pavisam cits stāsts. Citi cēloņi, citi nosacījumi, u.t.t.

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Sauciet šos par heteroseksuāla vīrieša, kurš ēd gaļu, domu savārsmojumu. Vispirms jau - kretīni!
Vai nu raksta autorei ir neiedomājami nepaveicies, vai arī ... nezinu.. Viss slikti. Esmu šokēts.

Vai tiešām meitenei/sievietei Latvijā neizbēgami nākas saskarties ar seksuālo vardarbību vai vienkārši riebīgu uzmākšanos uz katra soļa? Gan darbā, gan uz ielas, gan klubā, gan iekāpjot nepazīstama vīrieša (WTF?) mašīnā, gan trešās pasaules valstīs esot jaunai, baltai, blondai (?) tūristei? Ok, ok, pēdējie divi ir nejauki jautājumi no manas puses un ne par to ir šis stāsts. A - nevajag tā darīt, un B - nebrīnies, ka tā notiek trešās pasaules valstī.

Klubi un sab. transports, sorry, bet laikam tomēr ir un paliks ārpus likuma un saprāta robežām. Vai tad spēļu vakars mājās nav foršāk? Jebkurā gadījumā, ceru, ka Latvijā tomēr nav tik riebīga situācija, un daudz biežāk tava slāvu ceļabiedra roka nakts maršruta autobuā atradīs maku, nevis tvirtu apaļumu.

Vārdu sakot - problēmai ir daudz šķautņu, un visas nav iespējams atrisināt, tāpēc esat, lūdzu, piesardzīgākas. Gan jau, ka arī Latvijā ir daudzi mazi Vainstīni, kuri pelnījuši sliktu galu. Ja situācija ir tikpat nopienta, tad ļoti ceru, ka vismaz mēs savā mazajā valstī varēsim izskaust šādu uzvedību darbavietās. Diemžēl pieļauju, ka policija arī nav ļoti pretimnākošā šādu lietu šķetināšanā.

Lai man piedod visi septiņi Satori lasītāji, bet pa lielam no daudzām rakstā aprakstītajām situācijām varēja gana vienkārši izvairīties. Jap. Nu, nebrauc kajītē ar nepazīstamiem tipiem un labāk paņem taksi, ja jūti, ka atlūzīsi autobusā. Tāpat nestrādā bārā, kur tev uzmācas puņķains varžēdājs. Vienkārši prātam neapteverami, ka ir tik daudz debīlu vīriešu, kā stāstā aprakstītie. Un, protams, ka nav pareizi, ka X ir jāierobežo sava izvēles brīvība, jo daudzi Y ir varmākas. Bet pagaidām labāk pasargā sevi nevis riskē ar alternatīvu. Laipni gaidu komentārus, ka "tūliņ, tūliņ aiziegs valkāt svārkus virs potītei". Būs baigi ne pa tēmu. Alternatīva ir konfrontācija, kur tāpat sanāk nevajadzīgs risks.

Tāpēc labāk #taxify, #citsdarbs, #mainirajonu, #kastasparprāmi?, #spļaujsejāpirmāunlaidieslapās, #nēsāpiparugāzi. Un, pats galvenais - #pastāstikādam!

Tāpēc aicinu saņemties drosmes tāpat kā meitenes Holivudā.
Beidziet klusēt un beidzot pastāstiet, kurš ir pelnījis dabūt pa muti!

Gunta Klivere
pirms 6 gadiem
Gribu drusku pakomentēt par "trešās pasaules valstīm". Šogad sanāca diezgan daudz laika pavadīt Indijā, kur šī tēma ir patiešam aktuāla. Un tagad, pirms izteikties par "melnajiem mērkaķiem", ļaujiet man jums pastāstīt:
1. Indijā uzmākšanās sievietēm patiešām ir problēma, un tā netiek noklusēta. Tur ir vēl visādas citādas ar dzimumu diskrimināciju saistītas problēmas, piemēram, ģimenēs vairāk ir gaidīti dēli nekā meitas (tradicionāli pūru dod un kāzas apmaksā līgavas ģimene, un kāzas kārtīgā indiešu ģimenē ir pamatīgas, tā ka, vienkārši runājot, no dēliem ir ienākumi, no meitām- izdevumi). Šajā sakarā joprojām dažās kopienās ir izplatīta abortu veikšana, ja zināms, ka gaidāmais bērns būs meitene. Tāpēc vairākos šatos ir ar likumu aizliegts noteikt augļa dzimumu. Rezultātā ir izveidojies pamatīgs vīriešu skaita pārsvars, un attiecīgā spriedze ir jūtama gaisā.
2. Deli metro un Mumbajas piepilsētas vilcienos (par citām vietām nezinu, bet saprotams, ka tāda ir valsts politika) ir atsevišķi sieviešu vagoni, kuros vīriešiem iekāpt ir aizliegts. Sievietēm nav aizliegts braukt parastajos vagonos, turklāt arī tajos ir sēdvietas, kas rezervētas tieši sievietēm. Tomēr, ja sanāk braukt sastrēgumstundās, tad īpašie vagoni ir liels atvieglojums- tie praktiski nekad nav tik piebāzti, bet pat, ja ir...nu, sajūta tomēr ir nesalīdzināmi labāka. Ja vīrietis mēģina iekāpt sieviešu vagonā, apsargs ar svilpi un agresīviem žestiem demonstrē, ka tā vis nenotiks. Reti kurš mēģina. Starp vagoniem nav durvju, un ir drusku komiski vērot, kā vīrieši stāv saspiedušies savā vagonā, bet neuzdrīkstas pārkāpt neredzamo robežu. Ja kādam vēl kaut kas nav saprotams, tad paziņojums par aizliegumu vīriešiem iekāpt sieviešu vagonā tiek regulāri demonstrēts uz tablo un paziņots caur skaļruni.
3. Publiskās vietās bieži var redzēt paziņojumus par to, ka uzmākšanās sievietēm ir nepieļaujama un sodāma. Žēl, ka te nevar pievienot bildi- šodien vienu tādu plakātu nofočēju. Uz bildes ir redzams ne jau, kā sievieti piekauj un izvaro. Tur attēlots vīrietis, kurš ar žestiem izrāda savas romantiskās jūtas, bet sieviete noskatās ar skeptisku sejas izteiksmi. Jā, tas ir aizliegts, tas ir sabiedriskās kārtības pārkāpums. Plakātā, kuru redzēju vilcienā, bija detalizēti aprakstīta nepieļaujama uzvedība- tur bija pieminēta arī "blenšana" (staring) un (!) dziedāšana.
Ko es mēģinu pateikt? Galvenokārt to, ka problēmas noliegšana nav risinājums. Un to, ka mums tik ļoti patīk justies pārākiem, ka mēs labāk noliedzam savas tās atzīstam un risinām. Bet var arī savādāk.

Krišjānis Zeļģis
pirms 6 gadiem
Problēma jau ir pašā faktā,ka sievietei ir jādomā,kur iet,kā uzvesties,kuru transportu izvēlēties. Tam tā nebūtu jābūt. Vai tad braukt ar sabiedrisko transportu ir kaut kas neparasts,bīstams? Iet pa ielu vienai ir kas ārkārtējs?  Nav! Un kādēļ,lai sieviete ņemtu taksi,ja ir autobuss,vai viņa dzīvo ap stūri. Sabiedriskais ir tikai vīriešiem un sievietēm ar spēcīgu partneri?Nesaprotu loģiku,turklāt apgalvojums,ka varēja izvairīties ir post factum formā. Kā būtu,ja būtu! Domā tik daudz sievietes ir vienkārši pārpratušas draudzīgu žestu? Tēlo,lai pievērstu sev uzmanību? 

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Tam tā nebūtu jābūt, bet diemžēl tā tas šobrīd ir Latvijā. Šobrīd Saūda Arābijā sieviete viena nedrīkst iziet no mājas bez institucionalizēta barga soda. Ir mūsu fantāzijas par to, kā būtu jābūt, un tad ir realitāte.
Tas būtu tas pats, kas mīnu laukā iet sēņot un sūkstīties par drošību: "Bet es taču GRIBU!"

Fantāzijas par mūsu tiesībām un brīvību ir bīstamas, ja ignorējam reālos riskus. Liberālisms un feminisms pret nazi tevi neaizstāvēs.

Neviens cits tevi nepasargās kā vien tu pats, tāpēc arī cenšos racionalizēt. Un šis attiecas uz abiem/ikvienu dzimumu (kā nu kurš šeit uz to skatās :))

1) Ja ir vēls un tu nejūties labi vai jūti, ka tūlīt aizmigsi - labāk izsauc taksi nevis sabiedrisko. Un tikai tāpēc, ka pie mums sabiedriskajā transportā nav droši braukt vispār, kur nu vēl, ja gadās aizmigt.
2) Nekāp svešās mašīnās. Punkts.
3) Ja dzīvo kriminālā rajonā, tad vēlu nestaigā apkārt vienatnē. Ja iespējams, pārcelies citur un staigā, cik tīk.
4) Tāpat ja vari, tad maini darbu vai vismaz sūdzies HR vai vēl kādam.
5) Nezinu, kas tie par prāmjiem, bet vienatnē ceļot vispār ir bīstami.
6) Galu galā, ja zini, ka vari nonākt tādās riskantās situācijās, tad vismaz sagatavojies.

Ieva Paukš
pirms 6 gadiem
Lady Taxi vairs neeksistē, kur man atrast taksisti sievieti? Skraidīt pa pilsētu meklēt? Arī taksisti ir izteikuši nepiedienīgus piedāvājumus un neatslēguši durvis līdz neatstāj savu tālruņa nr. Draudzenēm ir gadījies vēl skarbāk, ka pat glāsta kājas.

Alla .
pirms 6 gadiem
Racionalizē, cik gribi, savu ķieģeli nedzirdēsi. Kā tās divas manas paziņas, kuras 6 un 7 gadu vecumā izvaroja svešinieki tajos īsajos brītiņos, kad vecāki tīras sagadīšanās pēc nebija blakus. Vai kā cita paziņa, kam uzmācās (fiziski ar varu, nevis piedāvājās) autoskolas braukšanas instruktors. Gadi pagājuši, joprojām nespēj saņemties tiesības nolikt, jo bail atrasties mašīnā ar svešinieku.
Tāpat īsti neredzu racionalizēšanas iespējas tiem dažiem atgadījumiem savā pašas dzīvē:
-neskaitāmie virinātāji, kurus nācās regulāri redzēt kopš bērnības mežā (piepilsētas meželī, ne jau necaurejamā taigā) starp staciju un mājām vai skolu un mājām. Nē, cita ceļa nebija, mežs starpā. Kopā ar tēti nekad, tikai kopā ar mammu vai vienai ejot.
-daudzie apgrābstītāji pilnā sabiedriskajā transportā kopš 13 gadu vecuma, kopš braucu uz skolu viena ar vairākiem transportiem. Viens gara auguma tēvainis pat pamanījās iebāzt kaut ko šausmīgu, sapampušu manā plaukstā. Vēl šodien atceros tās mazās meitenes šausmas un sajūtas.
-onkuļi, kas kinoteātrī sēdās blakus un lika rokas uz ceļiem, kad bērnībā ar drusku jaunāko brāli gājām uz kino. Viņam nelika. Sīki bijām, ne viņš, ne es nesapratām, kāpēc man liek, bet bail gan bija.
-onkuļi, kas nezināmu iemeslu dēļ stāvēja tuvumā un vēroja, kad pēc skolas gaidīju mammu pie viņas darba. Kad nospriedu pārbaudīt, vai man nerādās, un sāku riņķot ap kvartālu, viņi sekoja.
-onkuļi, kas gaišā dienas laikā, Rīgā pa ielu ejot, mēdza iegrābties dibenā. Kad apgriezos, smējās sejā, kad griezos, lai ietu, grāba atkal. Apkārtējie smējās. Gāju ātri, svārki līdz celim, ko vēl?
-vīrietis, kas izlīda no krūmiem mēģināja ieraut mani mežā, nākot no jūras uz mājām, tai īsajā brīdī, kad mans brālis un draudzene, viens otru tvarstīdami, bija paskrējuši uz priekšu.
-vīrietis, kas uzrunāja mani, kad gaišā dienas laikā biju aizgājusi līdz jūrmalai palasīt priežu ēnā grāmatu (jo kāpās vēsāk un nav tādi pūļi, kā lejā). Viņam sieva esot komandējumā, vai es neiebilstot, ka viņš uz mani paskatīšoties un paonanēšot.
-vīrietis, kas apsēdās pretī autoostas uzgaidāmajā zālē un uzlika man rokas uz ceļiem. Biju 8.grūtniecības mēnesī, grūti nosēdēt, speciāli biju izvēlējusies rindu, kur neviens pretī nesēž, lai kājas var izstiept. Kad uzsitu viņam pa rokām, pieliecās man klāt un ilgi, ilgi čukstēja sejā tādas rupjības, ko, ar puikām kopā augot, ne sapņos nebiju dzirdējusi.
-vīrietis, kas iespraucās vilcienā pretējā sēdeklī, kur vietas trūkuma dēļ neviens nesēdēja, un sāka onanēt, kad braucu ar zīdaini bērnu ratos
-vīrieši, kas piesēdās blakus un sāka runāt rupjības, kolīdz piekusu staigāt ar bērnu ratiem un apsēdos uz parka soliņa.
Gan jau pusi aizmirsu, sen tas bija. Izlaidu gadījumus, kur patiešām iekūlos situācijās, kurās labi audzinātas jaunuves drīkstētu neatrasties, kaut gan arī tur varētu pastrīdēties, piemēram, vai man ir tiesības savā naivumā ticēt, ka mēs patiešām ejam pēc aizmirstā mūzikas ieraksta (toreiz kasetes), nevis tapšu aiz aizslēgtām durvīm piekauta, jo atteikšos pārgulēt.
Līdzsvaram piebildīšu, ka manā kontā ir arī daudz brīnumjauku piedzīvojumu ar ceļā nejauši sastaptiem svešiniekiem, kur visi, priecīgi par patīkamajiem ceļabiedriem, labi pavada laiku, sākot ar autostopiem pāri robežām un beidzot ar kopīgām nakts peldēm meža ezerā. Un nekādas uzmācības, dažreiz piedāvājums turpināt- ak nē, nu nekas, paldies par superīgo piedzīvojumu un atā! Tādēļ ticu, ka atšķirības pamanīt protu.
Mana versija par profilaksi ir 1) audzināšana. Es biju vecās skolas produkts, kam mācīja, ka par to nerunā, ka pati vainīga, un ka sievietes liktenis ir paciest vīriešu vardarbību, līdz ar to man nebija ne jausmas, ka man ir tiesības uz palīdzību. 2) Runāt, runāt un runāt. To, ko dara autore, ko pēdējā laikā arvien vairāk sieviešu dara socmēdijos. Tas ir varmāku (jebkuru, ne tikai seksuālo) varas pamatā- ka upuri nerunā, nepastāv uz savām tiesībām. Un to var mainīt. #EsArī #MeToo

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Paldies!

Būtu interesanti dzirdēt kādu stāstu no meitenes/sievietes, kura mēģinājusi pēc tādiem atgadījumiem iet uz policiju vai kā citādi vērst uzmanību par konkrēta indivīda izdarībām. Padomju laikos laikam tam nebūtu lielas jēgas, bet kā ar 90. vai 00. vai 10. gadiem? Vai mūsu valstī vispār sistēma ir orientēta uz palīdzību un vainīgo notveršanu, vai tomēr nekas nav mainījies?

kuģis
pirms 6 gadiem
Tikpat labi "problēma jau ir pašā faktā, ka ir veselas zemes un kultūras, uz kuram dodoties ir jāpiedomā, kā uzvesties un kādus transportus ņemt ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem un arī citu sugu pārstāvjiem".

Sierrealiste
pirms 6 gadiem
Nē, uz katra soļa neuzmācas, bet tie daži gadījumi paliek spilgtā atmiņā. Arī manā dzīvē ir bijis pietiekami daudz epizožu, kurās vīrieši ir rīkojušies vienkārši pretīgi. Ir vēl viens moments - kad sieviete ir ļoti jauniņa, viņai ir nenormāli grūti tikt galā ar šīm situācijām - nav pārliecība par sevi un savām robežām, tāpēc nezini, kā pretoties, kā aiziet no nepatīkamas situācijas, kad pretoties. Turklāt vēl pirms kāda laika neviens jau par šādām lietām nerunāja.

Ieva Paukš
pirms 6 gadiem
Sorry, vecīt, bet kas par naivumu tavā vecumā - brauc ar taxi, tad tev neuzmāksies? HAHAHAHAHA.
Tavs risinājums nav pareizs. Tu nonāc atpakaļ pie tā - ka sievietes pašas vainīgas - nav ko iet uz klubu vai braukt sabiedriskajā transportā.
Tev tas šķiet prātam neaptverami, sievietēm tā ir ikdiena - tas anormālais skaits veču, kas domā, ka viņiem pienākas tā darīt un tas ir pieņemami. Tādēļ par to arī vajag runāt! Runā ar savām draudzenēm/kolēģēm/māsām/māsīcām/vienalga, saproti realitāti cik sasodīti sūdīga pieredze ir tev pazīstamām sievietēm. Runā par to ar draugiem, ka tas nav pieņemami! Jo, kas zin, moš viens no taviem čomiem tomēr arī ir kretīns - jo viņa taču pati vainīga bija, ka uzvilka svārkus.

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Ļoti labi - es tikai atbalstu vairāk runāšanu un mazāk klusēšanu. Varbūt meitenēm veselības mācības stundās vajadzētu organizēt pašaizsardzību? Gan fizisko, gan mentālo?

Asociācija ģimene gan droši vien teiks, ka jebkāda veida dzimumakts, kas noved pie bērna ieņemšanas, ir svēts un atbalstāms.

Edgars Jēkabsons
pirms 6 gadiem
Asociācija ģimene saka, ka stāstīšana bērniem par seksuālas vardarbības pastāvēšanu ir pedofilijas propoganda. So there.

Ligita P.
pirms 6 gadiem
Vīrietis vienkārši nevar iedomāties, kā ir būt sievietei. Tāpēc arī bieži vaino upuri.

Pauls Bankovskis
pirms 6 gadiem
Cik nu gadījies novērot (nenoliegšu, arī pašam pie sevis, lai neliktos, ka runāju tikai par citiem), nez kāpēc vīrietim vispār bieži vien ir krietni vien lielākas grūtības kaut ko iedomāties vai iztēloties, un viss jau šķiet tikpat acīmredzams, nepārprotams, pilnīgs un gatavs kā pats. Brīdī, kad šādam iztēles trūkumam piemet klāt naudu un/vai varu iznāk kas tāds, kā tas viens mūsu pašu varonis, kas intervijās apgalvoja, ka sievietes galvenā erogēnā zona esot nauda. 

Viktors Kursis
pirms 6 gadiem
Labi teikts! Un tomēr tādai visatļautībai nav attaisnojuma. Diemžēl šeit diskusija pārvēršas par:
1) ir vai nav vīrietis (in general) saknē slikts?
2) ir vai nav sieviete vainīga pie seksuālās varmācības pret sevi?

Abi ir absurdi, bet nezin kāpēc cilvēkiem tos patīk dzīt riņķī.

Madara Melne Tomsone
pirms 6 gadiem
Paldies tev par spēku runāt! #EsArī #MeToo

Madara Melne Tomsone
pirms 6 gadiem
Paldies tev par spēku runāt! #MeToo
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!