Inocents Xeno
pirms 3 gadiem
Redziet, visā šajā "rasisma-koloniālisma atbildības diskursā" saprātīgi un gudri ir ņemt vērā psihoterapeitu praktisko atklājumu par tā saukto "upura lomu" un no tās izrietošo "upura varu".
"Upura loma" reizēm var būt (un arī ir) ļoti izdevīga, jo cēloņsakarīgi paredz noteikt kādu "vainīgo", tā "vainu un atbildību" - ASV šodien parasti arī materiālu ($). Ja nu tas atrastais "vainīgais" vai "it kā vainīgais" pēkšņi "atzīst savu vainu" - aha, nu tad maksā tik ragā! )))…..
Šīs zināšanas - kopsakarā ar neapstrīdamo faktu, ka ne nu šodien dzīvojošie melnie ASV ir jebkad bijuši vergi, un ne nu šodienas baltie ASV jebkad ir bijuši vergturi - dod skaidru sapratni, ka visa šī rasisma jezga tagad ASV (un pasaulē) ir: acīmredzamas psiholoģiskas manipulācijas rezultāts. Un manipulēt īsti var tikai ar to, kurš atļauj ar sevi manipulēt (šajā situācijā - ir "politkorekts") )))….. Tā.
Jo, tiešām taču, pie ASV augstā materiālās labklājības līmeņa - kāds attaisnojums ir cilvēkam vazāties pa ielām, nemitīgi dzerot un duroties, un žēlojot sevi, nabadziņu - nevis netērēt to naudu narkotikām un iet kaut kur mācīties? Nu, kaut vai par filosofu? ;)
Tā ir katra cilvēka, melna vai balta:
1) personīgā gribas brīvība;
2) personīgā izvēle, ko darīt un ko nedarīt ar savu dzīvi;
3) personīgā atbildība par savas, un ne citu cilvēku, rīcības sekām.
Tā nu tas te ir iekārtots, diemžēl un par laimi....
Tāpēc - nē, nevajag būt "politkorektam"; tas nekā nepalīdz cilvēkam nemeklēt attaisnojumus, bet strādāt ar saviem trūkumiem un palikt labākam.
Jauku šo vasaru visiem, melniem un baltiem un pumpainiem arī! ))

Inocents Xeno
pirms 3 gadiem
Jā - loģiski, visādi tiesiski un, pats galvenais - tikai TAISNĪGI ir "teikt, ka man nekas NAV jākompensē, jo konkrēti mani vecvecāki nav bijuši vergu tirgotāji"! Tas - tomēr - ir ĻOTI STIPRS arguments ;))…. Bet, man ir priekšlikums god. A. Svecem (viņa paša politkorektuma un uzskatu "rāmītī"), ņemot vērā viņa personīgās izvēles tiesības uzskatīt SEVI PAŠU par "tādu kā vainīgu un atbildīgu" par koloniālismu, rasismu utt. : korekti ir teikt "es SEVI UZSKATU PAR VAINĪGU, ATBILDĪGU, ....jo tāda IR MANA IZVĒLE, SAJŪTA utt". Un, cik iespējams, izvairīties no vispārinājuma "MĒS esam vainīgi, atbildīgi par koloniālismu, rasismu ASV, Āfrikā .." Jo, piedodiet un atvainojiet, mēs patiesībā tomēr neesam vis "vainīgi"!

Inocents Xeno
pirms 3 gadiem
Tas nozīmē to, ka - ja Latvijai (kā "daļai no tās pasaules, kura ir atbildīga par koloniālisma sekām"(?))) tiks piestādīts "minētais rēķins", šo "rēķinu" kā krāpnieku manipulāciju ir mierīgi, ar pašcieņu - jāizmet atkritumu urnā.
Jo, redziet, Latvija (un tās iedzīvotāji) cēloņsakarīgi nekā nav atbildīga ne par Rietumu koloniālismu, ne par tā "sekām", mistiskām vai reālām.
Jā, baidos, ka arī mūsdienu Rietumvalstu iedzīvotāji tomēr nav "atbildīgi" par tām koloniālisma sekām: katram cilvēkam ir jāatbild par saviem paša darbiem (un nedarbiem), nevis par senču grēkiem. Vai - vēl trakāk, kā Artis Svece mums tā kā piedāvā - Latvijai šodien atbildēt par kaimiņu (vai sabiedroto) senču grēkiem! Paldies, bet - NĒ.
Patiesa laime lai visiem! )

TV verotajs
pirms 3 gadiem
1. Pats politkorektums, protams, nav cenzūra, bet ja par tā neievērošanu būs paredzētas bargas sankcijas, tad tas var kļūt par ērtu ieganstu, lai apklusinātu kādu nevēlamu mediju.
2. Rēķinus par pagātni nevar prasīt atmaksāt naudā vai mantā, tos var atmaksāt tikai morāli - ar stāstiem par notikušo, tā nosodījumu un patiesu nožēlu.

dzimmijs13
pirms 3 gadiem
"nāve arvien vairāk kļūst par tabu tēmu" - lūk, tas ir pat vairāk kā muļķīgi - ņemot vērā ka mūsu nāve vienīgā absolūti drošā lieta!
Bet "eiropiešiem jāmaksā par koloniālismu" - nu, tad visai pasaulei jāmaksā, turkiem jāmaksā, indonēziešiem jāmaksā, ķīniešiem jāmaksā, ja par verdzību jāmaksā - jāmaksā arī tuaregiem, berberiem, arābiem, atkal tiem pašiem turkiem - līdz bezgalībai.
Eiropieši tajā ziņā nav unikāli - ja nu vien, pirmie muļķi, kuri to atzīst. Pasaki kādam Anatolijas turkam, ka viņš dzīvo uz grieķiem atņemtas zemes - lai Turcija maksā Grieķijai! Nemaksās? Jo turki nekad to neatzīs.
Un kas iznāks? Politkorektie eiropieši visā pasaulē tiks uzskatīti par slaucamiem muļķiem, kuriem pieprasīs samaksu vēl un vēl - ar katr nākamo "netaisni cietušo" paaudzi (pēdiņās, jo visa cilvēces vēsture ir netaisnīga, visi viens otru iekarojuši, kolonizējuši - atkārtoju, eiropieši ar to nav unikāli), un maksās piemēram - tiem, kuru priekšteči savukārt kolonizējuši bušmeņu zemes, piespiežot izdzīvojušos apmesties Kalahari tuksnesī.

Artis Spertāls
pirms 3 gadiem
Pēc satura var just, ka autors ir filosofs, pirmā puse ir praktiski bez jebkāda satura.
Par otro pusi - ja kāds patiešām uzskata, ka Latvija ir jebkādā veidā atbildīga par koloniālisma sekām pasaulē, tad neko, ko šis cilvēks saka, nevar ņemt nopietni. Tas būtībā ir rasismā balstīts viedoklis, jo tiek pateikts, ka mēs esam pie kaut kā vainīgi, jo esam piedzimuši ar baltu ādas krāsu.
Latvija, kas lielāko daļu savas vēstures pavadījusi okupācijā, bet atlikušajā laikā būtībā dzīvojusi savā zemītē, drebot par nākotni, apkārtējo lielvaru ielenkumā.
Šis ir kārtējais "man nav ko darīt, tāpēc uztaisīšu pseido-problēmu un pseido-diskusiju" variants.
Un vispār, sākt runāt par kaut kādām koloniālisma sekām pasaulē, tikai tāpēc, ka ASV ir tik ļoti "volatile" (šo vārdu pārlieku labi nevar pārtulkot latviski) sabiedrība, ir absurds.

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Es nezinu - kas tas ir - politkorektums vai gļēvums vai bezcerība vai tomēr kremļa reālā vara Latvijā .....
Sabiedriskie mediji, kuri saņem miljonus no valsts budžeta, kuru darboņi saņem prezidenta Levita kategorijas algu - tie nenodrošina nekādu patiesu informāciju, kas notiek valstī.
Lūk, mans darba devējs mums - darbiniekiem spiež rakstīt atlūgumus uz pašu vēlēšanos, jo negrib " uz mums tērēties". Mēs atsakamies, mums piedraudēja , ka izdos rīkojumu par 1 stundu darba laiku dienā un tad tāpat mēs palikšot zaudētājos.
Bet kas svarīgi - savam raksturam atbilstoši apzvanu radus un draugus un žēlojos - kā nu mani moca. Un katrs otrais man atbild - nenīdi - arī mani piespieda rakstīt atlūgumu pēc paša vēlēšanās.
Protams, ka apziņa , ka neesi viena pati aita, tā bara apziņa nomierina.

Kamēr jautājums - ja tik daudziem cilvēkiem šādi jautājumi ir tik svarīgi - kā sevi pasargāt šajā beztiesiskumā - tad vismaz sabiedriskajiem medijiem uz šo lielas sabiedrības daļas postu nevajadzētu atsaukties?

Vai tā patieso sabiedrības problēmu noklusēšana ir politkorektums jeb apzināts ļaunums - atsviežot Latviju atpakaļ padomju okupācijas apstākļos - absolūts beztiesiskums.

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Es turpinu lasīt lsm.lv, paklausos kādu radiopārraidi, bet tv ir pārapdzīvots ar slavenībām un viņu viedokļiem - līdz absurdam trulumam.
Valstij nav naudas. Uz konsultācijām valsts iestādēs jāgaida kā minimums mēnesis. Nu uztaisiet tad vienu VID , VSAA,nodarbinātības dienesta raidījumu - lai cilvēki saprot - kas notiek.

Miljoni aiztek notekūdeņu renstelē un ar tiem kopā mūsu gaišā nākotne.

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Redz, Svecem jāatsaucas uz britiem. Latvijā diskusijas nenotiek - ne par politkorektumu, ne par tiesiskumu, ne līdztiesību, ne sociālo taisnīgumu.

Visi gļēvi klusē. Nu jā - ja samaksā, tad nobrēcās , ka rasissms ir slikti. Bet tas tad arī ir viss.
Lūk, satori, cik es atceros to pirmsākumos, nekad nekad nav rakstījis vai diskutējis par tik fundamentāliem jautājumiem kā tiesiskums - kāpēc tas Latvijā nav, ko darīt, lai būtu.
Nekad nav bijušas diskusijas un priekšlikumi - kā mazināt sociālo nevienlīdzību. Godīgāk būtu teikt - nevaru atcerēties , ka tik būtiskas lietas būtu spriestas satori.lv.

Līdz ar to - visas tās brēkšanas par vagīnu un geju tiesībām manž uztberē

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Vells, ka grūti tel. rakstīt.
Lūk, manā uztverē ir 2 satori pamattēmas - vagīnu un geju tiesības, kuras nevar tikt atrisinātas bez tiesiskas valsts un sociāli vienlīdzīgas sabiedrības.
Vai satori autori un redaktori to nesaprot? Vai man tomēr nav taisnība un jums , pretēji, man ir viegli iedomāties sabiedrību, kurā uz ārzemēm tirgo bāreņus un vienlaicīgi ir kopdzīves likums homoseksuāliem pāriem?

Viesturs Kavacs
pirms 3 gadiem
Kāda ironija - autors stāsta par to, ka nekāds slippery slope nav iespējams, argumentējot, ka jau tagad dažas lietas ir aizliegtas, tāpēc viss kedā, var taču vēl kaut ko ierobežot.

L P
pirms 3 gadiem
Turklāt Latvija ir ES dalībvalsts, un ar ES politiku sadarbībā ar Āfriku var iepazīties šeit: https://ec.europa.eu/international-partnerships/where-we-work_en. Beļģija, Francija jau dara, Vācija arī no kolonizācijas guva nelielu labumu, tomēr caur šīm programmām piedalās. Kas notiek pie anglosakšiem, mēs nevaram ietekmēt.

WhenWeAll FallAsleep
pirms 3 gadiem
Intelektuāla manipulācija nav mazāk aizskaroša par emocionālu rupjību.

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Visiem gandrīz kādu labu vārdu pateicu...
Nu te arī kas jāpiebilst...
Lūk, biju ekskursijās kopā ar savu skolasbiedreni. Bijām muzejā un gide jautā - ko jūs par šo tēmu jau ziniet? Es uzreiz , ka tā un tā - to esmu studējusi, par to lasījusi un , teiksim Ņujorkā, to un to redzējusi. Citā muzejā , citam gidam es uzdodu visādus precizējošus jautājumus, bet vēl kādu es ik pa brīdim papildinu - ka lūk, es atkal...
Mājās braucot draudzene man saka, ka mana lielība un iedomība neesot paciešamas. Diena būtu izdevusies, ja ne es ar savu es visiem gidiem pa priekšu un pa vidu.
Es viņai ieteicu neskaust, bet mācīties no manis un aktīvi iesaistīties - bet šķiet, ka abas tik un tā palikām ievainotas un sāpinātas - un nepiekāpīgas priekšstatos vienai par otru

aqua fondjū
pirms 3 gadiem
Teicami!
Visp visi Jūsu komenti teicami.

L P
pirms 3 gadiem
Paldies par publikāciju.

Tas, ka cilvēkus viņu izteikumu rezultātā padzen no darba, sk. The Guardian, tomēr ir stipri par tālu iets, un vairs nav nekāda "civilizētas sarunas robežu meklēšana".

Par koloniālismu būs jāmaksā, bet es tiešām uzskatu, ka Centrālajai un Austrumeiropai jāmaksā nebūtu. Un uzstāšana, ka jāmaksā tomēr būtu, varētu radīt neaprēķināmas sekas un neaprēķināmi sekmēt rasisma uzliesmojumu arī tolerantu indivīdu vidū. Aicinu Sveci padomāt ne vien par apspiestajiem melnajiem un kolonijām (pret kurām nodarītā netaisnība bez iebildumiem jālabo), bet vairāk par Latvijas iedzīvotāju stāvokli, ienākumiem un ikdienas problēmām, emigrēšanu ieskaitot, visus rādītājus rūpīgi salīdzinot ar ASV melno iedzīvotāju stāvokli.

Vardarbīgi liberalizēšanas mēģinājumi neko labu nedos. Visa Latvija cieš no tāda paša stāvokļa kā ASV afroamerikāņi.

Black MEDIAN household income USD 41 361
https://blackdemographics.com/households/african-american-income/

29% melno amerikāņu zem nabadzības riska robežas.

Latvijā tas pats, neesot melniem.

https://sputniknewslv.com/economy/20190228/11070840/Tresa-dala-latvijiesu-aiz-nabadzibas-robezas.html

https://jauns.lv/raksts/zinas/320232-pensionaru-federacija-latvija-84-pensiju-ir-zem-nabadzibas-riska-robezas

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Nezinu skaitļus, bet ik pa laikam es dzirdu, ka ES Āfrikas valstīm maksā tik un tik miljardus, kamēr Latvijas nabagi dzīvo pusbadā, tiem ES papildus neko nemaksā. ( laikam tāpēc, ka pie mums kā Āfrikā maz kas aiziet pareizajās kabatās - bet par korupciju politkorekti ir klusēt) Tad jautājums tomēr ir par to, ka Centrālā un Austrumeiropa politkorekti = gļēvi nespēj cīnīties par savām tiesībām, cilvēcisko pašcieņu, tieši tāpat kā Latvijā.
Āfrika brēc - viņiem maksā. Mēs klusējam - mums nemaksā.

L P
pirms 3 gadiem
Nu nav jau tik brutāli, ka maksā ēšanai, maksā attīstības programmām. Pie mums ES maksā caur fondu programmām. Pašiem nabadzīgākajiem ir t.s. FEAD, zupas virtuves u. tml. https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1239&langId=en&intPageId=3618. Kopā no 2014.-2020. gadam gandrīz 50 miljoni, sk. lejupielādējamo failu.

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Vispār jau es domāju, ka Latvijā nabagi valstij par prieku ātri nomirst. Jo nav, ko ēst un nav pieejama medicīna un citi pakalpojumi. Ir pagastos sociālie dienesti. Jautājums - cik no tiem pēc savas inciatīvas organizē nabagu glābšanu? Ja atnāk un lūdz - iedod, ja nenāk - neliekas ne zinis.
Divas dienas braukāju pa Latgali. Viss sakopts, muzeji - pa smuko, baznīcas kā greznas lielmātes , bet cilvēku nav. Vienkārši nav. Ceļi beidzot sataisīti - jautājums tikai - kam?!

Valsts ir iztērējusi ES naudu būvnieku un ceļinieku interesēs, brt cilvēkos " nav ieguldīts". Kas prata uzdzīvoja, kas nē - vai nu aizbrauca vai nomira

avral avral
pirms 3 gadiem
Paldies par publikāciju.
Es nesapratu pēdējo rindkopu. Izklausījās pēc draudiem. Kāds "rēķins" Latvijai tiks piestādīts? Kurš to piestādīs? Un par ko tas tiks piestādīts? Par Kurzemes hercoga Jēkaba vadīto Gambijas un Tobago kolonizāciju? Vai šis rēķins gadījumā nav primāri jāpiestāda vāciem un tad pēc tam jāatrēķina "latviešu" profita daļa?
Ja pieslēdzam kritisko domāšanu un runājam konstruktīvi, baidos, ka izvērtēšanu "kura senči veica neģēlību, kura cieta no neģēlības un kura profitēja no neģēlības" būs pārāk sarežgīta jau tikai pēdējo 500 gadu apmērā; pēdējie 1000 varētu būtu vēsturniekiem nepaceļami. Pēdējie 2000? Ak, šī nelietīgā "slidenā nogāze"!

Anna Auziņa
pirms 3 gadiem
Es sapratu tā, ka mēs šeit Latvijā, salīdzinot ar daudzām vietām pasaulē, esam daudzējādā ziņā priviliģētā stāvoklī, un tas nav mūsu nopelns un nav pašsaprotami, un var tikt apdraudēts, neraugoties uz to, ka mēs "neesam vainīgi".

Skaisle Jatalniece
pirms 3 gadiem
Nu nevajag tik naivi.... Vēl nesen visa radošā , akadēmiskā , tehniskā un netehniskā inteliģence gāja uz čekas laiku zvaigznes Māras Zālītes ziņģu lugu Tobago - par kurzemniekiem , kuri burāja pāri jūrai uz Jēkaba kolonijām tirgot vergus. Ja par vergu tirdzniecību īsti nesaprata 17.gs. kurzemnieki, tad 21.gs. dzejniecei jau nu saprašanai vajadzēja būt.

Lūk, politkorektums = gļēvums - Svece paspārda Blaumani, par Zālīti - klusē.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!