Politika
25.08.2020

"Mēles melš" speciālizlaidums: kultūras dzīve pēc Rīgas domes vēlēšanām

Komentē
2

Šī ir mūsu vīzija par to, kā mainīsies Rīgas kultūras dzīve, pie varas nākot kādai no 15 partijām, kas pieteikušas savu kandidatūru Rīgas domes vēlēšanām. Pirms ļāvām vaļu iztēlei, mēs rūpīgi iepazināmies ar katras partijas programmu, vēsturi un kandidātu izteikumiem presē. Tāpēc šo vīziju saistība ar reāliem notikumiem un personībām nekādā gadījumā nav uzskatāma par nejaušu, tieši otrādi – tā ir apzināta un mērķtiecīga (partiju secība neatspoguļo to sarakstu numurus).

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Latvijas Reģionu apvienība

Mēra kandidāts – Einārs Cilinskis

Paldies Ūsiņam, ir piepildījies Nacionālās apvienības priekšsēdētāja Raivja Dzintara sapnis un Rīga nav pārtapusi ne par praida un varavīksnes, ne arī par 9. maija Rīgu. Mēra Eināra Cilinska vadībā Rīga tiešām kļuvusi par 18. novembra Rīgu – tumšu, drēgnu un lietainu pilsētu. Zinot jaunā mēra lielo mīlestību pret metālmūziku, tas nepārsteidz. Staigājot pa Rīgas ielām, jūties kā iekāpis grupu "Darkthrone" vai "Skyforger" albumu vāciņos. Tikai nav skaidrs, kāpēc metālisti, kuri tā mīl kraukļus, izmetuši no pilsētas viņu sievas – vārnas. Un līdzi viņām – arī kaijas, ar kuru skaistajiem vokāliem lepotos ikviena smagās mūzikas grupa. Šo pilsētu gan patiesībā vairs nesauc par Rīgu. Tagad tā ir Lielrīga. Karogi pie ēkām ir izkārti visu laiku, jo katra diena ir laba diezgan, lai sanāktu kopā ar ģimeni un svinētu kādas sēras. Uguņošana svētkos ir atcelta. Tagad 18. novembrī dižupes krastā tiek novietots liels ekrāns, kurā ikviens var vērot Uzvaras pieminekļa uzspridzināšanas videoierakstu.

Politiskā partija "Alternative"

Mēra kandidāts – Valērijs Petrovs

Rīga ir kļuvusi par ārkārtīgi sportisku pilsētu. Katrā Rīgas mikrorajonā ir vismaz deviņi sporta laukumi – pirms vēlēšanām bija tikai pa trim, varbūt četriem. Bērniem un jauniešiem daudz problemātiskāk kļuvis atrast vietas tuvu mājām, kur jau nebūtu ieperinājušies kādi brīvā laika pavadīšanas iespēju pulciņi. Par kultūras dzīves epicentru kļuvis Uzvaras piemineklis. Tam blakus esošajā Uzvaras parkā atvērts arī brīvdabas kino, kur katrs rīdzinieks bez maksas var noskatīties padomju armiju slavinošas kinofilmas par Otro pasaules karu. Rīga ir pilsēta bez narkotikām, taču ar labi daudz alkohola! To iespējams iegādāties arī attālināti – par piegādi rūpējas "Latvijas Pasts".

Politiskā partija "KPV LV"

Mēra kandidāts – Ralfs Nemiro

Atcelts viss pašvaldības finansējums kultūrai, atstājot tikai nelielu budžetu "Astro’n’out", "The Sound Poets" un "Tranzīta" koncertiem emigrējušajiem latviešiem Lielbritānijā. Tagad es, rīdzinieks, esmu tas, kurš piedalās un veido kultūras dzīvi tādu, kādai tai jābūt, – balstītu bāru un spēļu zāļu apmeklējumos. Kā jau ļoti pareizi bija teikts partijas "KPV LV" priekšvēlēšanu programmā: "Lai labi strādātu, kvalitatīvi jāatpūšas!" Rīgas mērs Ralfs Nemiro diemžēl neilgi pēc savas iecelšanas amatā tika izslēgts no partijas un šobrīd savu sarūgtinājumu par šo nodevību pauž ar sociālā tīkla "Twitter" starpniecību. Tikmēr Ēriku Stendzenieku pēc partijas veiksmīgās reklāmas kampaņas darbam nolīguši uzņēmumi "Rīgas satiksme" un "Banka Baltija". Uzvaras piemineklis ir pārcelts uz Lielbritāniju un šobrīd atrodas Pīterboro pilsētas centrā. Ainars Mielavs jau vairākkārt pie šī pieminekļa sniedzis bezmaksas koncertus.

Jaunā Saskaņa

Mēra kandidāte – Tatjana Kargina

Latvijas kultūras dzīve atkal ir starp diviem dzirnakmeņiem – sliktu gramatiku un izciliem banketiem teātru pirmizrādēs. Ir aizliegts nojaukt vēsturiskos pieminekļus, neatkarīgi no to politiskā fona, un ir aizliegts piesieties par ortogrāfijas, interpunkcijas un stila kļūdām latviešu valodā, neatkarīgi no tā, kur tās pieļautas – valstiskos dokumentos, žurnālistikā, daiļliteratūrā, sociālajos tīklos. Visiem korektoriem ir nācies mainīt profesiju, lai izdzīvotu darba tirgū. Nedaudz laimējies tiem korektoriem, kam pieder dzīvoklis daudzdzīvokļu namā, – tie varējuši pārkvalificēties par mājas vecāko. Laimējies tiešām vien nedaudz, jo par šo amatu neko nemaksā, tomēr tas vismaz aizpilda laiku un CV pieredzes sadaļu. Tie korektori, kas nevar lepoties ar savu nekustamo īpašumu, var apgūt apsarga amatu, kas kļuvis ļoti pieprasīts, pateicoties neskaitāmajiem Rīgas pieminekļiem. Lai nodrošinātos pret huligāniem, kas nelikumīgi alkst nojaukt aizsargātos vēstures objektus, Rīgas dome nodibinājusi sadarbību ar apsardzes firmu EVOR. Evorieši tagad redzami ne tikai 24 stundas diennaktī ap Uzvaras pieminekli, bet arī līdzās godasardzei Mildas pakājē.

Attīstībai/Par!, "Progresīvie"

Mēra kandidāts – Mārtiņš Staķis

Pie savā vārdā nosauktas ielas tikušas visas 50 grāmatas "Mūsējās" varones. Purvciema centrā izveidota gājēju iela, kurai dots Vairas Vīķes-Freibergas vārds. Katru otrdienu un ceturtdienu tur koncertē grupa "Carnival Youth". Čiekurkalnā beidzot uzcelts piemineklis Aspazijai. Teikā slejas Aigara Bikšes veidota skulptūra, kurā attēlota basketboliste Uļjana Semjonova, triecot bumbu grozā no augšas. Beberbeķos beidzot slejas moderns Laikmetīgās mākslas muzejs. Katrā Rīgas tukšajā skatlogā tagad izvietotas mākslas galerijas un mazizmēra plakātu izstādes, kas piedāvā gūt ātru kulturālu baudījumu, arī steigā dodoties savās ikdienas gaitās. Pašvaldība apmaksā pusi biļetes cenas, ja rīdzinieks uz kultūras pasākumu ierodas ar velosipēdu. Svētkos līdzās valsts karogiem pie ēkām jāizkar arī varavīksnes karogi. Praida gājiens tagad norisinās pie Brīvības pieminekļa un turpinās līdz pat Salacgrīvai. Uzvaras piemineklis nosaukts Tatjanas Ždanokas vārdā un pārveidots par laikmetīgu, inovatīvu un radošu Otrajam pasaules karam veltītu muzeju.

Jaunā VIENOTĪBA

Mēra kandidāts – Vilnis Ķirsis

Rīgas domē Vilnis Ķirsis beidzot var skatīties nevis uz koalīcijas pirkstiem, bet gan uz savējiem. Tos aptver sausa, sastrādāta āda, kas vietām pat plaisā, jo iestādīt koku par godu katram jaundzimušajam rīdziniekam nav joka lieta. Tā kā vairs nav rindu uz bērnudārziem, īres dzīvokļi tapuši pieejamāki un visas apkaimes ir savstarpēji savienotas ar veloinfrastruktūru, rīdzinieki ar lielu prieku atsākuši dzemdēt. Dzimstība sasniegusi vēl iepriekš nepieredzētus augstumus, pat neraugoties uz to, ka Rīgas praids joprojām notiek. Katru gadu kinoteātros skatāmi jauni kinofilmu "Ziemassvētku taksometrs" un "Klases salidojums" turpinājumi, jo lielākā daļa kino budžeta joprojām tiek piešķirta Māra Martinsona un Andreja Ēķa daiļradei. Pie Uzvaras pieminekļa ir ērti nokļūt gan ar velosipēdu, gan ar sabiedrisko transportu – vienotā biļete pieejama ikvienam, turklāt par maciņam draudzīgu cenu.

Zaļo un Zemnieku savienība

Mēra kandidāts – Viktors Valainis

Zaļo un Zemnieku savienība, kas Rīgas domē nebija iekļuvusi kopš tālā 2001. gada, nemeta plinti krūmos, turpināja cīnīties un tika par to atalgota. Tagad Rīgas pilsētvidē izvietotas tādas gaumīgas mākslas instalācijas kā puķu pulksteņi, puķu pīles, puķu truši un puķu bizbizmārītes, kā arī mākslinieku apgleznotas plastmasas govis. Latvijas Radio 2 raidījums "Muzikālā banka", kura norises vieta jau pirms pāris gadiem tika pārcelta no Ventspils uz Daugavpili, beidzot nonācis tur, kur tam jau sen bija jābūt, – "Arēnā Rīga". Ar rīdziniekiem, kas tiek pieķerti, smēķējot parkos, kāpņu telpās, balkonos un šlāgermūzikas koncertos, Rīgas domes deputāts Pēteris Apinis izrēķinās pats personīgi, sadodot viņiem pa muti. Aptaujas liecina, ka 95% rīdzinieku nespēj nosaukt Rīgas mēra vārdu. Uzvaras piemineklis tagad ir skaisti apzaļumots ar dažādu krāsu puķēm.

"Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija

Mēra kandidāts – Konstantīns Čekušins

Ar "Rīdzinieka karti" tagad gājējiem ir iespējams bez maksas šķērsot Brīvības ielu, kas veiksmīgi pārbūvēta par automaģistrāli ar astoņām joslām katrā virzienā. Tāpat ar "Rīdzinieka karti" pieejama arī ievērojama atlaide uz Daugavas pārcēlāja, kas pilda nobrukušā Vanšu tilta funkcijas. Par godu labākajam politiķim Latvijā Uzvaras pieminekļa pagrabā ierīkots starpnacionālā miera bunkurs "Ušakova blindāža". No ikdienas kņadas tajā patverties var ikviens rīdzinieks (pie ieejas uzrādot "Rīdzinieka karti"), tomēr jāņem vērā, ka bunkurā ieeja liegta ļaudīm ar jebkādām nacionālām vai šovinisma izpausmēm. Bunkura atklāšanas ceremonijā uzstājās Ļena no grupas "t.A.T.u." – pirms muzikālā priekšnesuma viņa aicināja visus klātesošos izmantot gan rīdziniekiem pieejamos valsts valodas bezmaksas kursus, gan arī fakultatīvās programmas dzimtajā valodā mazākumtautību skolās. 

"Latvijas Krievu savienība"

Mēra kandidāts – Miroslavs Mitrofanovs

Latviešu svētki Rīgā tagad ir bagātināti ar krievu tradīcijām. Jāņu vainagus Rīgas teritorijā vairs nepin no ozollapām vai pļavu puķēm, bet gan no sarkanām neļķēm. Līdzās "Talsu" ritulim uz Jāņu svētku galda neiztrūkstoši vieta atrodas arī "Krievijas sieram". Ziemassvētkos bluķa vietā tiek vilkta liela matrjoška, bet budēļos rīdzinieki iecienījuši doties Filipa Kirkorova un Allas Pugačovas maskās. Kaķu vajadzībām galvaspilsētā izbūvētas vairākas sociālās mājas, jo, kā jau vēstīja partijas priekšvēlēšanu programma, "Rīgas kaķu dzīvībām ir nozīme". Pateicoties iedzīvotāju un uzņēmumu saziedotajiem līdzekļiem, Uzvaras piemineklim līdzās izbūvēta jauna Dziesmu svētku estrāde ar vairāk nekā 100 tūkstošu cilvēku ietilpību. Jau izziņots, ka nākamajos Dziesmu svētkos gods izpildīt Mārtiņa Brauna skaņdarbu "Saule, Pērkons, Daugava" tiks Dimam Bilanam.

Partija "Vienoti Latvijai"

Mēra kandidāts – Dainis Vītols

Aigars Kalvītis, Ainārs Šlesers, Ivars Godmanis, Jānis Jurkāns un citi ekspremjeri joprojām nespēj noticēt, ka viņi 2014. gada Saeimas vēlēšanās neizdarīja to, ko tagad spēja jaunais Rīgas mērs Dainis Vītols, – tikt ievēlēti! Līdz ar pilsētas vadības izveidoto jauno Rīgas infrastruktūru iedzīvotāji ir ieguvuši ļoti daudz brīva laika. Tagad nevienam vairs nav jāuztraucas par iespēju nokavēt teātra izrādi vai klasiskās mūzikas koncertu – ikviens Rīgas iedzīvotājs visur ierodas vismaz 15 minūtes ātrāk. Beigušies arī Jāņa Zuzāna laiki. Dainis Vītols atņēmis kādreizējam mecenātam mākslas centru "Zuzeum" un pārveidojis to atpakaļ par kādreiz sevis paša dibināto kultūras centru "Sapņu fabrika". Kārtībai jābūt! Pie Uzvaras pieminekļa tagad uzstādīts liels pulkstenis, lai visi garāmbraucēji var redzēt, cik daudz laika viņiem šajā dienā atkal izdevies ietaupīt.

Nacionālā Savienība TAISNĪGUMS

Mēra kandidāts – Vilnis Strods

Uz ielām novērojams, ka rīdzinieku apavu modē atgriezušās pastalas. Uzmanīgāks vērotājs gan pamanīs, ka arī migranti-viesstrādnieki un ārzemju studenti ir naski uztvēruši šo modes tendenci, tāpēc latviskajā pilsētvidē iebraucējus pamanīt top arvien grūtāk. Šis vērotājs pamanīs arī to, ka pa Rīgas ielām krietni biežāk nekā agrāk cilvēki pastaigājas pretējo dzimumu pāros. Šī fenomena cēlonis skaidrojams ar to, ka reti kurš vēlas tikt noturēts par homoseksuāli vai aseksuāli, jo zināms, ka tādi ļaudis no Rīgas tiek izraidīti vēl ātrāk nekā imigranti no pastalām. Vienīgā Rīgā vēl atrodamā multikultūra ir sastopama tikai sulas glāzē. Tiesa gan, tādi eksotiskie augļi kā ananass un apelsīns multiaugļu sulā nomainīti pret jāņogām un aronijām. Uzvaras pieminekļa vietā tagad atrodas Dainu skapis. Pilsētā gan klīst baumas, ka tajā patvērušās visas netradicionālās ģimenes. 

Rīcības partija

Mēra kandidāts – Ruslans Pankratovs

Beidzot Rīgā komfortabli var justies visi rīdzinieki, ne tikai "seksuālās minoritātes, geji, velosipēdisti, zagļi un onānisti", kuriem līdz šim pilsētas infrastruktūra un likumdošana bijusi īpaši pretimnākoša. Tagad Rīgā komfortabli var justies arī putni un kaķi, jo pilnīgi katrā pilsētas ielā izvietotas putnu barotavas un kaķu mājas. Tāpat komfortabli var justies tie iedzīvotāji, kuri nolēmuši kļūt par bezpajumtniekiem, jo Rīgas patversmēs ar katru dienu palielinās bezmaksas gultasvietu skaits. Komfortabli var justies arī nelaiķi, kuriem vairs nav dzīvu piederīgo, jo viņu kapavietas tagad neviens neatsavinās. Rīgā ir atcelti eiro, un šobrīd veikalos un kultūras iestādēs atkal ir iespējams norēķināties tikai ar Latvijas rubļiem. Kultūras iestādēs gan norēķināties var tikai tīri teorētiski, jo pilsētā kultūras pasākumi vairs nenotiek. Kā pirmais iziet domniekiem obligāti noteikto melu ekspertīzi pieteicās Vladimirs Ķēniņš, kurš savai priekšvēlēšanu kampaņas anketai bija pievienojis amerikāņu aktiera Zaka Galifjanaka attēlu (viņš šo faktu kategoriski noliedza). Ikgadējās svinības pie Uzvaras pieminekļa pārceltas uz 8. maiju, lai šie svētki nesakristu vienā dienā ar Eiropas dienu.

"Centra Partija"

Mēra kandidāts – Jānis Valtervitenheims

Kultūras dzīve Rīgā ir tikai vārga atblāzma tai spozmei, kas noris Aglonā. Tomēr arī Rīgas ērģelniekiem darba pilnas rokas, gluži tāpat kā ikonistiem un vitrāžistiem. Labi, ka tie pēdējie divi savus darbus var ērti transportēt ar upes tramvaju – kaut no Vecmīlgrāvja līdz pašai Bolderājai! Rīgā atkal kūp fabriku skursteņi, jo ražošanas uzņēmumu darbība tiek vērienīgi attīstīta. Visi ceļi ir salaboti – pat iekšpagalmos! Līdzekļi ielu seguma labošanai iegūti tiesiskā ceļā no bijušajiem Domes deputātiem, kas beidzot saukti pie atbildības un atdevuši visu, ko iepriekš izzaguši. Praidi vairs Rīgā nenotiek. Uzvaras piemineklis atrodas turpat kur iepriekš, tomēr tas kuru katru mirkli var mainīties, ja izrādīsies, ka celts uz denacionalizēta īpašuma īrnieka zemes, jo denacionalizēto īpašumu īrnieku diskriminācija ir beigusies.

Partija "Gods kalpot Rīgai"

Mēra kandidāts – Oļegs Burovs

Par karstākajiem kultūras dzīves notikumiem kļuvušas svinības, kas veltītas renovēto kultūras pieminekļu nodošanai ekspluatācijā. Ir pieejama arī apjomīga programma, kur norādīti ne vien datumi un lokācijas, bet pat precīzs pulksteņlaiks kārtējam kultūras pieminekļa ekspluatācijas nodošanas aktam. Jebkurš rīdzinieks tagad var ērti ieplānot savus turpmākos atvaļinājumus pat četrus gadus uz priekšu, nebaidoties palaist garām, piemēram, Mežaparka estrādes pārbūves atvēršanas balli. Par vērienīgāko Latvijas festivālu kļuvuši Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu svētki, turklāt šo svētku slava izpletusies pat ārpus Latvijas robežām – uz noslēguma koncerta skatuves kāpj ne tikai "Singapūras satīns" un "Apvedceļš", bet pat Arvo Pērts! Uzvaras piemineklis tikmēr stāv, kur stāvējis, turpinādams pulcināt ap sevi domstarpības katra gada maijā. 

Jaunā konservatīvā partija

Mēra kandidāte – Linda Ozola

Korupcija Rīgā nu ir legāla vien tur, kur notiek azartspēles, – luksusa klases viesnīcās. Šī iemesla dēļ visas luksusa klases viesnīcas Rīgā ir likvidētas un to bijušās telpas atvēlētas skautu, gaidu un citām patriotiskām jauniešu organizācijām. Gan tēlotājmākslā, gan literāros darbos dominē antikorupcijas motīvi un kristīgās vērtības. Īpašumi Rīgas teritorijā vairs netiek uzskatīti par sodu, kā tas bija agrāk, – tagad tie kļuvuši par statusa simbolu, kas aplikts ar samērīgu nekustamā īpašuma nodokli. Uzvaras piemineklis ir nojaukts, tā vietā uzcelts Laikmetīgās mākslas muzejs. Šobrīd tajā bez maksas visiem interesentiem skatāma mākslas instalācija "Korupcija – fui!". Maksas spārnā pašlaik izvietoti Latvijas labāko keramiķu darbi. Ziemas kļuvušas aukstākas.

AK&SM

Rīgā bāzēts satīras duets.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!