Ar bērniem
09.08.2013

Māksla ir paralēlā realitāte

Komentē
1

Juris Zvirgzdiņš ir rakstnieks, kurš lielāko savu radošā mūža darbu ir veltījis tieši bērnu grāmatām. Šogad rakstnieks ieguvis Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu par literāro pasaku grāmatām "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi". Šī jau ir otrā reize, kad autors saņem atzinību – 2009. gadā Zvirgzdiņam tika pasniegta balva par grāmatām "Mūsu Latvija" un "Pele, punkts un Gūtenbergs".

Intervijā Juris Zvirgzdiņš iepazīstina ar savu rotaļu lāci Tobiasu, atklāj, kāpēc raksta grāmatas bērniem, un stāsta savu redzējumu par bērniem un grāmatu lasīšanu mūsdienās.

Intervija - Dace Bargā; Kamera - Alise Zariņa

Juris Zvirgzdiņš: "Es esmu saticis bērnus no tā saucamajām nelabvēlīgajām ģimenēm, kuru diemžēl vēl ir ļoti daudz. Tomēr šie bērni lasa. Domāju, tas ir saistīts ar to, ka grāmatas lasīšanas brīdī viņi redz patīkamāk sakārtotu pasauli. Galu galā, lasot grāmatas, skatoties filmas vai klausoties mūziku, mēs baudām citādāku, idealizētu pasauli. Mēs taču nevaram visu laiku domāt par savu nereti nemīlamo darbu vai nepietiekamajiem līdzekļiem. Ir tādas grāmatas kā, piemēram, "Alise Brīnumzemē", kur galvenais varonis nonāk pilnīgi citā pasaulē ar citiem spēles noteikumiem, un bērns, lasot šo grāmatu, arī var nonākt citā realitātē.
19. gadsimta sabiedrībā bija izplatīts tā saucamais Čārlza Dikensa fenomens – viņa grāmatas lasīja cilvēki, kas reālajā dzīvē bija pavisam citādāki. Tolaik grāmatas no Anglijas uz Ameriku veda ar kuģiem, un Ņujorkas ostā Dikensa romānu "Mazā Dorita" sagaidīja ļaužu pūlis, lai uzzinātu, vai Dorita vēl ir dzīva. Kad kuģis piebrauca krastā un tika pateikts, ka mazā Dorita ir mirusi… Jūs zināt, kāda 19. gadsimtā Ņujorkas ostā bija doku publika?! Viņi visi histēriski raudāja. Neskatoties uz to, ka reālajā dzīvē šie cilvēki bija kaušļi, bandīti, lumpeņi, kriminālu aprindu pārstāvji, bet māksla! Redziet, tā ir tā jocīgā lieta… Māksla – tā ir paralēlā realitāte, un bērnu literatūrā, manuprāt, darbojas tie paši likumi."

Tēmas

Juris Zvirgzdiņš

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!