Teātris
01.10.2020

"Satori" iesaka: jaunās teātru sezonas interesantākās pirmizrādes

Komentē
0

Pandēmija, kas pārtrauca Latvijas teātru darbu pavasarī, ietekmējusi arī 2020./2021. gada sezonu teātri uz jauno sezonu pārcēluši nenotikušās pirmizrādes, pārskatījuši ieceres, pētījuši iespējas tiešsaistes teātrī un citās neierastās formās. Spītējot grūtībām, gan valsts, gan neatkarīgie teātri turpina darbu un skatītājiem piedāvā dažādas jaunas izrādes. "Satori" izveidojis savu izlasi ar deviņiem, mūsuprāt, interesantākajiem jauniestudējumiem.

Klāva Meļļa "akadēmiskā izrāde" "Kvadrifrona" jaunajā mājvietā

Teātra trupa "Kvadrifrons" trešo sezonu uzsākusi jaunā vietā – bijušās Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes telpās Zeļļu ielā 25. Režisora Klāva Meļļa "akadēmiskā" izrāde "Ciešamā kārta" ir pirmais jauniestudējums pagaidu mājvietā un veltīta Latvijas augstākās izglītības sistēmai. Četrās mokošās sanākšanās tiekas kāda bērnudārza audzēkņu vecāki, kādas pamatskolas skolotāji, kādas vidusskolas skolēnu padomes biedri un kādas augstskolas Satversmes sapulces orgāna locekļi ar mērķi mainīt ierasto lietu kārtību. Tomēr, lai to izdarītu, nepieciešams vienoties, kāda tad šī kārtība ir un kādas izmaiņas tajā nepieciešamas.

"Izrāde ir par profesionālu ekstāzi, kas noved pie akadēmiskas mazspējas, par simtgadīgām tantēm ar sadzeltējušiem pierakstiem, kas vāri virmo savā nodabā, par īstenojamām un neīstenojamām reformām un par to, cik rāmi un tūļīgi vakardiena kļūst par rītdienu," stāsta izrādes veidotāji. Pirmizrāde notiks 1. oktobrī, izrādē piedalās Ance Strazda, Reinis Boters, Una Eglīte un Āris Matesovičs.

Paulas Pļavnieces triptihs un Ingas Tropas veidotā izrāde "Dirty Deal Teatro"

7. oktobrī "Dirty Deal Teatro" pirmizrādi piedzīvos Paulas Pļavnieces izrāde "Triptihs: Džeks Uzšāvējs, Skittles, Ludzas kadriļa", kuras dramaturģiju veidojuši Justīne Kļava, Kārlis Krūmiņš un Klāvs Mellis. Kā vēsta izrādes veidotāji, Justīnes Kļavas komēdijas "Džeks Uzšāvējs" darbība notiek mazpilsētas policijas iecirknī, kur divi jauni izmeklētāji cenšas atrisināt kādu absurdu noziegumu: "Luga ir mēģinājums noskaidrot, kā aizvainojums, bailes un alkas pēc mīlestības un atzinības neapzināti ietekmē indivīda piesliešanos tai vai citai uzskatu sistēmai."

Kārļa Krūmiņa skolas detektīvs "Skittles" risina konfliktu starp skolēniem un pedagogiem, kas radies pēc tam, kad pārkāpumu dēļ no skolas tiek izslēgti vairāki jaunieši. "Vai uzvarēs draudzība un cilvēcība vai likumi un noteikumi?" vaicā izrādes veidotāji.

Savukārt Klāva Meļļa darbu "Ludzas kadriļa" pats autors raksturo kā "gandrīz drāmu", kas norisinās starp diviem attiecību sarežģījumos nonākušiem jauniešiem: "Tas ir darbs par mīlas krīzēm, attiecību revolūcijām un par patriotismu. Arī par to, vai un cik lielā mērā ir jēga koķetēt ar tādu izteiksmes līdzekli kā pavisam vienkāršs un klajš tiešums." Triptihā piedalās Ance Strazda, Inta Tirole, Anna Klēvere, Ivars Krasts, Jānis Kronis, Agris Krapivņickis un Andis Strods.

Šajā sezonā "Dirty Deal Teatro" gaidāma arī režisores Ingas Tropas izrāde, kurā viņa kopā ar dramaturgu Matīsu Gricmani pētīs nežēlības tēmu. Autori apskatīs vardarbību bērnu un pusaudžu starpā, upura un varmākas lomu maiņas, līdzatkarību, citādības iekļaušanu vai izslēgšanu, pielāgošanos varai un identitāti, stāsta teātris.

Kārļa Vērdiņa poēma bērniem "Dilles tante" Edgara Kaufelda režijā

Latvijas Leļļu teātrī režisors Edgars Kaufelds dramatizējis Kārļa Vērdiņa poēmu "Dilles tante", kas 2019. gadā tika nominēta Latvijas Literatūras gada balvai. "Dilles tante nav parasta tante. Viņa sevi uzskata par lielisku dzejnieci, bet diemžēl viņas talantu neviens nenovērtē. Dilles tante burtiski katru dienu raujas rakstīt un rakstīt jaunus pantus. Galu galā pantu ir sakrājies daudz, un viņa neatlaidīgi cenšas kādu aplaimot ar savu brīnumaino daiļradi, bet nevienam viņas miesta iedzīvotājam nez kādēļ viņas panti nepatīk. Vēl trakāk. Viņi izvairās no Dilles tantes, ignorē, dzen viņu prom, pat izsauc policiju. Vai šis stāsts beigsies tik bēdīgi? Vai tiešām neviens viņas pantus pat neizlasīs? Vai Dilles tantes radošās izpausmes paliks nenovērtētas?" jautā iestudējums, ko skatītāji varēs novērtēt 11. oktobrī.

Dailes teātra simtgades centrālais notikums – izrāde "Smiļģis"

20. novembrī pirmizrādi piedzīvos Dailes teātra jaunā mākslinieciskā vadītāja, režisora Viestura Kairiša izrāde "Smiļģis" par Dailes teātra dibinātāju, režisoru un aktieri Eduardu Smiļģi. Izrādes pamatā ir Māras Zālītes luga. "Eduards Smiļģis ir ne vien novatorisks režisors un spēka un ekstāzes aktieris, bet arī pretrunu plosīts ģēnijs, kurš līdzīgi hameleonam maina savu iedabu atkarībā no sievietes, kuru tobrīd mīl, vai varas, kas tobrīd valda. Drāma divās daļās cenšas izdibināt, kas patiesībā slēpjas aiz Smiļģa tūkstoš maskām un kādu cenu ģēnijam nākas maksāt par spēju spēlēt teātri, sāpēt un mīlēt pāri vidusmēra cilvēka varēšanas robežām," izrādes ieceri raksturo tās veidotāji. Uzvedumā galveno varoni atveidos seši aktieri – Kārlis Arnolds Avots, Dainis Grūbe, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Kaspars Dumburs, savukārt Smiļģa dzīvē nozīmīgās sievietes spēlēs Vita Vārpiņa, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rēzija Kalniņa, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa un Olga Dreģe, kas atveidos Smiļģa māti.

Reina Rauda romāns "Perfektā teikuma nāve" Valtera Sīļa interpretācijā

Šosezon pirmizrādes piedzīvojušas jau divas Valtera Sīļa un dramaturģes Lindas Rudenes iestudētās pastaigas "Mežs" un "Pilsēta", savukārt decembrī V. Sīlis Nacionālajā teātrī interpretēs igauņu rakstnieka Reina Rauda romānu "Perfektā teikuma nāve", kas veltīts trešās atmodas laikam 80. gadu beigās. "Padomju Savienība juka pa vīlēm, parādījās iespēja brīvi domāt un brīvi rīkoties, cilvēki dzīvoja eiforijā metru virs zemes, jo ik pa laikam viņi tika pulcēti manifestācijās, stāvēja plecu pie pleca un beidzot sajutās drosmīgi. Tomēr joprojām cilvēkiem pelēkās civildrēbēs bija modras acis, kas brīvības tīkotājiem rūpīgi sekoja līdzi. Šis stāsts savedīs kopā divus jaunus cilvēkus – igauņu meiteni Mārju un krievu puisi Aleksu – un arī izšķirs. Bet – viņi būs uzzinājuši, kāds ir perfektākais teikums pasaulē," stāsta izrādes veidotāji.

Māras Ķimeles atgriešanās Liepājas teātrī

17. oktobrī Liepājas teātrī notiks Ivana Viripajeva lugas "Saviļņojums" iestudējuma pirmizrāde Māras Ķimeles režijā. Ar šo izrādi režisore atgriežas teātrī pēc 20 gadu pārtraukuma. Kā stāsta izrādes radošā komanda, pazīstamā mūsdienu krievu dramaturga luga ir "poētismu un zemtekstu pilna – tajā runāts gan par mīlestību, gan dzīves jēgu, gan mākslu un radīšanu, par mākslinieku neatkarību vai atkarību". Galvenā loma uzticēta aktrisei Inesei Kučinskai, pārējās lomās – Viktors Ellers, Ilze Trukšāne, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš un Rolands Beķeris. "Pie pasaulslavenas poļu izcelsmes amerikāņu rakstnieces Uljas Rihtes – intravertas autores, kas intervijas sniedz ļoti reti, – ierodas poļu žurnālists Kšištofs Zeliņskis. Intervija izvēršas negaidītiem pavērsieniem bagāta – savijoties patiesiem dzīves faktiem un rakstnieces bagātās fantāzijas radītiem mītiem," tā lugas sižets aprakstīts anotācijā.

Ilgi gaidītā Pētera Krilova izrāde "Dublinieši Miera ielā"

Šajā sezonā Jaunais Rīgas teātris plāno jau pavasarī paredzēto, bet Covid-19 dēļ atcelto izrādi "Dublinieši Miera ielā" pēc Džeimsa Džoisa stāstu krājuma "Dublinieši". Scenārija autori Matīss Gricmanis un Pēteris Krilovs par izrādes ieceri saka: "Īpatnu un neatkārtojamu simbolu meklēšana ir gan Latvijas, gan Īrijas vēstures mērķis. Reti Latvijā tiek vilktas paralēles ar Īriju, bet abas nācijas ir mēģinājušas apliecināties pasaulei un vienlaikus glabāt savu neatkārtojamo mentalitāti. Tās ir iekļāvušās Eiropas kopējā kultūrā, bet tai pašā laikā pārspīlēti lielījušās ar saviem simboliem, kas nošķir tās no citām nācijām."

Izrādes autori izcēluši Stefana Dedala tēlu, kurš sastopams vairākos Džeimsa Džoisa darbos, – viņš ir mākslinieks, kurš vēlas stāvēt pāri etniskajām, politiskajām un reliģiskajām plaisām, kas šķeļ cilvēku kopienu. "Latvijas literatūra vēl nav piedzīvojusi tādu rakstnieku, kādu Dievs dāvinājis Īrijai. Džoiss ir kā milzu klints pasaules literatūras ainavā. Mēs mūsdienu Latvijas teātrim vēlamies atklāt, kā Džoiss būvē prozas raksturus – pretrunīgus, bez patosa un meliem –, un izmantot to teātrī un dramaturģijā," ieceri skaidro izrādes veidotāji.

Režisores Lienas Šmukstes sajūtu teātra izrāde "Pieturpunkts"

Režisore Liena Šmukste šajā sezonā turpina izrādē "Grāmata Zīme" iesākto un strādā sajūtu teātra formā: Ģertrūdes ielas teātrī sadarbībā ar "Dirty Deal Audio" top izrāde "Pieturpunkts", kurā tiks aktivizēta viena no svarīgākajām maņām – dzirde. Kā informē izrādes veidotāji, tās pamatā ir dramaturģes Anetes Konstes uzrakstītā ceļojumu dienasgrāmata – ceļotāja iekšējais monologs. Autori iestudējumā izmantos binaurālo jeb trīsdimensionālo skaņu, kurā akustiski sajūtams skaņas dziļums, augstums un plašums, kā arī ASMR (Autonomous sensory meridian response) metodi. Tās efekts ir nomierinoša, patīkama sajūta, kas bieži izpaužas kā viegla, patīkama tirpšana galvas pamatnes un kakla augšdaļas rajonā un ko var radīt dažādas dabas skaņas (lietus, vējš), čuksti, šķidrumu, tekstūru radītas skaņas u.c., skaidro izrādes veidotāji. Izrādē piedalīsies aktieri Jana Ļisova, Ieva Džindža un Andis Strods. Pirmizrāde gaidāma vēl šogad.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!