Foto: Iļja Smirnovs.
 
Aktualitātes
18.03.2024

Rīgā būs skatāma Valtera Sīļa un ukraiņu dramaturģes Natalkas Blokas izrāde

Komentē
0

Nacionālajā teātrī 20. martā plkst. 19.00 varēs noskatīties Igaunijas teātra "Vaba Lava" un Kijivas Dramaturgu teātra kopdarbu "Izvēlies labāku versiju" ("Вибери Кращу Версію"), kurš tika pirmizrādīts Brīvības teātra festivālā Narvā 2023. gada augustā un šopavasar būs skatāms arī Latvijā. Izrāde ir ukraiņu dramaturģes Natalkas Blokas un režisora Valtera Sīļa kopdarbs, kas stāsta par kara laika izvēlēm.

"Natalkas Blokas luga ir ļoti personīga, bet savā ziņā stāsta par daudzu ukraiņu pieredzi kara laikā. Lai ko izvēlētos – doties bēgļu gaitās, palikt mājās, doties palīgā uz fronti –, vienmēr prātā paliks tās izvēles, kuras tika noraidītas. Tās prātā dzīvo savu neatkarīgu dzīvi "kā būtu, ja būtu". Lugā autore tam piešķīra zināmu fantastikas nokrāsu, stāstam kļūstot par neskaitāmām paralēlām realitātēm, kuras apdzīvo vieni un tie paši izrādes varoņi," stāsta režisors. 

Teātra kritiķe Kitija Balcare pēc Brīvības teātra festivāla apmeklējuma rakstījusi: "Izrāde "Izvēlies labāku versiju" vēršas skatītāju rindās asi un bez lieka sentimenta, pašironiski izgaismo apjukumu un grūto lēmumu par tās fiziskās vietas izvēli, kur atrasties kara apstākļos. Šis ir laikmets, kurā teātrim vairs nav laika slēpties aiz metaforām, un tas runā tiešu valodu."

Izrāde notiks ukraiņu valodā ar tulkojumu angļu un latviešu valodā titros. Ilgums: 1 stunda 35 minūtes. Izrādē smēķē, skan necenzēta leksika, biedējoši trokšņi, šāvieni, tiek dedzināti vīraka kociņi. Ieteicama skatītājiem no 14 gadu vecuma. 

Radošā komanda: lugas autore Natalka Bloka (UKR), režisors Valters Sīlis (LV), scenogrāfs Uģis Bērziņš (LV), gaismu mākslinieks Märt Sell (EST), video māksliniece Laura Romanova (EST), producenti Vasyl Bilous (UKR), Märt Meos (EST). Izrādē piedalās četri aktieri no Ukrainas: Natalka Kobizka (Наталка Кобізька), Antoņina Hižņaka (Антоніна Хижняк), Kostjantins Tiščenko (Костянтин Тіщенко), Hrihorijs Baklanovs (Григорій Бакланов).

21. martā, dienu pēc izrādes Rīgā, iestudējums viesosies arī Daugavpils teātrī.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!