Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
28.03.2024

Latvijas Leļļu teātrī top "Jelgava '94" Mārtiņa Eihes režijā

Komentē
0

Latvijas Leļļu teātrī sācies darbs pie Jāņa Joņeva debijas romāna "Jelgava ‘94" iestudējuma, ko jauniešu un pieaugušo auditorijai veido režisors Mārtiņš Eihe. Izrāde par jauna cilvēka sevis meklēšanas un iepazīšanas ceļu, kas neizbēgami ietver vēlmi pretnostatīties sabiedrībā pieņemtajām normām un kārtībai, pirmizrādi piedzīvos 26. aprīlī.

Romāns "Jelgava '94" tapis 2012. gadā, tas stāsta par 20. gadsimta 90. gadu Jelgavu un jauniešu aizraušanos ar alternatīvo kultūru un smagā metāla mūziku. Pēc izdošanas 2013. gadā Jāņa Joņeva debijas darbs saņēmis vairākas nozīmīgas balvas – "Kilograms kultūras", Literatūras gada balvu nominācijā "Labākā debija", ES Literatūras balvu, "Autortiesību bezgalības balvu 2017" u.c. Romāns tulkots vairāk nekā 10 valodās un ieguvis lielu lasītāju mīlestību ne vien Latvijā, bet visā Eiropā. 2019. gadā iznāca pēc romāna veidota filma ar tādu pašu nosaukumu Jāņa Ābeles režijā. 

Izrādes darbība norisinās no 1994. līdz 1995. gadam Jelgavā. Tās galvenais varonis – četrpadsmit gadus vecais Jānis – meklē savu identitāti un brīvību mūzikā. Smagajā mūzikā. Jānim kopā ar draugiem ir svarīgi nostāties pretējā pusē visam tam, ko sabiedrība uzskata par pareizu. Klusi, bet neapturami draugu vidū dzimst sapnis dibināt leģendāru smagā metāla grupu. Tādu, kādas Latvijā vēl nav.

Iestudējuma veidošanai režisors Mārtiņš Eihe pulcinājis plašu radošo komandu. Lugu pēc romāna motīviem sarakstījusi dramaturģe Krista Burāne, par izrādes vizuālo noformējumu rūpējas māksliniece Pamela Butāne ar asistenti Signiju Joci, mūzikālo noformējumu veido komponists Jēkabs Nīmanis, izrādes horeogrāfiju – Alise Putniņa, dziesmu tekstus – Kirils Ēcis, gaismu partitūru – Arta Kronberga. Aktieru ansambli veido Matīss Millers, Rūta Dišlere, Arnita Jaunzeme, Lilija Sūna, Kristīna Varša, Anna Klišāne un Miķelis Žideļūns. Aktieri Rihards Zelezņevs, Rūdolfs Apse un Anrijs Sirmais iestudējumā pārtaps alternatīvās mūzikas grupā, kas dzīvajā atskaņos gan slavenus smagā metāla hitus, gan Jēkaba Nīmaņa un jaunā dzejnieka Kirila Ēča radīto oriģinālmūziku.   

Mārtiņš Eihe vēlmi strādāt ar šo materiālu pamato ar personīgās dzīves aktualitāti: "Mana motivācija ir mana meita un viņas skolas biedri. Viņiem šovasar apritēs 15 gadi, un, apzināti vai ne, viņi mokās eksistenciālos jautājumos par to, kas viņi ir, ko iesākt ar dzīvi,  kas ir mans bars... Varbūt pieredze, ar kuru dalās Jānis, kādam no viņiem (un citiem viņiem) dos sajūtu, ka viņi nav vieni šajās šaubās."

Izrādes "Jelgava '94" pirmizrāde 26. aprīlī. Izrāde paredzēta jauniešiem no 14 gadu vecuma.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!