Gundars Āboliņš un Regīna Razuma
 
Aktualitātes
27.08.2019

JRT sezonu sāks ar Alvja Hermaņa "Vēlo mīlu"

Komentē
0

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) 12. septembrī gaidāma pirmizrāde pirmajam jauniestudējumam 2019./2020. gada teātra sezonā. Īzaka Baševisa Zingera stāstus iestudē Alvis Hermanis izrādē "Vēlā mīla" ar Gundaru Āboliņu un Regīnu Razumu galvenajās lomās.

Izrāde "Vēlā mīla" balstīta divos Nobela prēmijas laureāta Īzaka Baševisa Zingera stāstos – "Vēlā mīla" un "Seanss". Zingers tiek dēvēts par ebreju Šeherezādi. Viņš ir rakstnieks, kurš palīdz cilvēkiem dzīvot. Viņa tēvs bija rabīns, pie kura cilvēki nāca pēc padoma grūtos brīžos. Pats viņš kļuva par literātu un ar saviem prozas darbiem turpināja darīt to pašu, ko viņa tēvs, – dziedēt cilvēku dvēseles rētas, raksta izrādes veidotāji.

Īzaka Baševisa Zingera stāsti jau iepriekš iestudēti JRT. No 2012. gada repertuārā trīs sezonas bija izrāde "Kabalas noslēpumi". Šoreiz režisors Alvis Hermanis izvēlējies iestudēt citus šī autora stāstus, kurus vieno vecu un vientuļu Austrumeiropas ebreju likteņi, kuri kara gados atrada patvērumu ASV. Par jauniestudējumu pats režisors saka: "Mīla un nāve – kā parasti ir galvenās tēmas šī ģeniālā rakstnieka stāstos. Izrādi veido divas daļas, divi atsevišķi stāsti, kuros divi aktieri izdzīvo visu to amplitūdu starp komisko un traģisko, kas veido mūsu pavadīto laiku uz šīs zemes."

Stāstu tulkotājs un vienas no galvenajām lomām atveidotājs Gundars Āboliņš saka: "Mani visvairāk saista nevis tautība vai izcelsme, bet tas vispārcilvēciskais, kas ir Zingera stāstos un raksturos. Tie ir ar piesātinātiem likteņiem, ar daudziem paradoksāliem un pat neticamiem dzīves līkločiem. Gandrīz vai neticami, bet tomēr īsti. Tur aktierim ir "gaļa", kurā iekosties. Man prieks, ka beidzot atkal būsim ciešā skatuves partnerībā ar Regīnu Razumu divās skaistās lomās. Iepriekšējā reize bija mūsu studiju laikos."

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Monika Pormale. Divās nelielās, taču būtiskās lomās izrādē būs arī Marija Linarte.

Septembrī un oktobrī JRT repertuārā deviņas izrādes "Vēlā mīla", kas šobrīd jau izpārdotas. Biļetes uz novembra izrādēm sāks tirgot septembra sākumā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!