Publicitātes attēls.
 
Aktualitātes
25.04.2024

Rīgā uzstāsies taivāniešu-vācu projekts "SABIWA" un korejiešu-vācu projekts "bela"

Komentē
0

Maijā Rīgā notiks divi eksperimentālās mūzikas koncerti, kuros uzstāsies taivāniešu-vācu projekts "SABIWA", kā arī korejiešu-vācu projekts "bela". Abos koncertos mūziķi prezentēs jaunas koncertprogrammas, kas radītas sadarbībā ar Latvijas mūziķiem. 

22. maijā bārā "Aleponija" uzstāsies "SABIWA" sadarbībā ar pašmāju mūziķiem "Posverdad Trax" un Sarmu Gabrēnu. Koncerta sākums plkst. 20.00. 

Medijs "PopMatters" viņas estētisko stāju rezumē sekojoši: ""SABIWA" Taivānas etnisko grupu tradicionālās mūzikas formas ievij savādā, elastīgā "konkrētajā mūzikā". "SABIWA" paļaujas uz Taivānas dabas skaistumu un tradīcijām, lai radītu ierakstu, kas izvairās no komfortablas kategorizēšanas un apbalvo tos, kas šo mūziku uzmanīgi noklausīsies vairākkārt." Šie vārdi ir sacīti par mūziķes ierakstu "Island no.16 - Memories of Future Landscapes", ko 2023. gadā laidis klajā leibls "Phantom Limb". 

Šajā koncertā "SABIWA" sadarbosies ar latviešu eksperimentālajiem mūziķiem "Posverdad Trax" un Sarmu Gabrēnu.

"Posverdad Trax" ir Andreja Zālīša starpžanru elektroniskās mūzikas projekts. Zālītis iepriekš darbojies tādos uz trokšņu mūziku vērstos projektos kā "PuseH PuseW", "Pro Statik"/"Andriksons" un "Streets of Sex", savukārt 2020. gada oktobrī projekta "Posverdad Trax" debijas ierakstu "The Neutral Sin" publicēja ievērojamā eksperimentālās elektroniskās mūzikas izdevniecība "Opal Tapes". 

Čelliste un elektroniskā mūziķe Sarma Gabrēna savulaik tikusi raksturota kā "skaņu burve". Viņa sastrādājas ar skaņu māksliniekiem, rakstniekiem un performanču māksliniekiem un ir arī grupas "Grab" sastāvā. Daba, īpaši mežs, ir liels Sarmas iedvesmas avots, un mūziķe bilst, ka ar skaņu palīdzību cenšas atgādināt klausītājiem par to saikni ar visu dzīvo. 

23. maijā kultūrtelpā "Smilga" uzstāsies "bela" sadarbībā ar mākslinieci Līgu Stibi un igauņu-latviešu eksperimentālo vokālisti Eleonoru Kampi. Koncerta sākums plkst. 20.00. 

"bela" ir Berlīnē bāzēts korejiešu mūzikas un performanču mākslas projekts, kas apvieno korejiešu tradicionālās mūzikas un post-klubu mūzikas elementus ar melnmetālam raksturīgiem vokāliem. "bela" īstenoto radošo sadarbību vidū ir tūre ar avangarda čellisti Okjunu Lī (Okkyung Lee) un kopīgi pasākumi ar trokšņu mūziķi Pharmakon un perkusionistu Eli Kesleru (Eli Keszler). "bela" priekšnesumi notikuši tādos festivālos kā "CTM" Berlīnē, "Unsound" Krakovā un "Rewire" Hāgā. 

Priekšnesums kultūrtelpā "Smilga" būs īpašs, jo tas notiks bez apskaņojuma – "bela" sastrādāsies ar vizuālo mākslinieci Līgu Stibi un igauņu-latviešu eksperimentālo vokālisti Eleonoru Kampi. Tiks pētīts privātā un publiskā pretnostatījums, kas, pārveidots disonējošos, izdomātos stāstos, veido asociāciju ar Freida definēto "unheimlich" jēdzienu, kur labi pazīstamais kļūst stindzinoši biedējošs un izplūst robeža starp fantāziju un realitāti. Performanti, izmantojot balsi un elpu, radīs trokšņus, kas iemiesos atrasto objektu atmiņas, tos atgriežot no aizmirstības. Vizuāliem skaņas objektiem mijiedarbojoties ar performantu balsi un kustību, skatītāji tiks rosināti domāt par piederību, saknēm un vietas atmiņu.

Eleonora Kampe, pazīstama arī kā "eleOnora", praktizē netradicionālas vokālās tehnikas un attīsta savu balsi kopš 2010. gada. Viņa darbojas gan kā solo māksliniece, gan kā dalībniece brīvās improvizācijas duetos "Road To Saturn" un "Tencu/eleOnora". Izceļams ir arī viņas eksperimentālā blūza projekts "Ringhold". 

Līga Stibe ir māksliniece, kas savā vizuālajā komunikācijā izmanto digitālo un analogo fotogrāfiju, fotogrammas, atrastas fotogrāfijas, fotofilmas un objektus. Pēta robežas starp privāto un publisko, intīmo un atsvešināto. Interesējas par varas, seksualitātes un sabiedrības attiecībām. Šobrīd eksperimentē ar fotogrāfisku darbu skulpturālajām formām un materialitāti. 

Gan "bela", gan "SABIWA" ir Eiropas Savienības atbalstītās novatoriskajai mūzikai un audiovizuālajai mākslai veltītās platformas "SHAPE+" mākslinieki. Augstāk minētajos koncertos radītie priekšnesumi sākotnēji tiks izstrādāti "bela" un "SABIWA" ar "SHAPE+" dalību īstenotajās rezidencēs organizācijas "MABOCA" galerijā "Visuma Centrs 2". To prezentācijas koncerti notiks 18. maijā. 

Vairāk informācijas "Skaņu meža" mājaslapā

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!