Sarunas
18.01.2024

Botāniķe Gaida Ābele sarunu ciklā "81+"

Komentē
0

Publicējam septīto un pagaidām pēdējo sarunu ciklā "81+", tajā Eva Johansone sarunājas botāniķi Gaidu Ābeli. Visas "81+" sarunas skaties šeit.

Eva Johansone stāsta: "Izcilo botāniķi Gaidu Ābeli (1931–2023) intervējām agrā pavasari. Netālu no viņas mājas ziedēja vizbulītes, atgādinot, ka tuvojas siltums un ziedonis. "Dabas daudzveidība padara cilvēka skatu un dvēseli plašāku. Dabas daudzveidība nepieciešama cilvēkam pašam," uzsver Gaida. Kopš intervijas ar viņu, daudz rūpīgāk vēroju vismazākos ziediņus, jo atmiņā botāniķes teiktais, ka skaistas ir pat vissīkākas nezāļu puķītes. Gaida visu savu darba mūžu nostrādājusi LU Bioloģijas fakultātes Botānikas katedrā. Latvijas vaskulāro augu floras un veģetācijas pētniece. Daudz paveikusi dabas aizsardzības jomā Latvijā, izstrādājot metodiku īpaši aizsargājamo augu atradņu apsekošanai un dokumentēšanai. 

Botāniķe aicina vest dabā bērnus un arī pašus apstāties, lai pamanītu apkārt notiekošo: "Labāk atgulties uz vēdera pļavā un skatīties, kas ir visapkārt. Tad var vistuvāk redzēt, paskatīties tam ziedam acīs un ieraudzīt daudzkārt vairāk, nekā tāpat ejot". 

2023. gada vasaras plaukumā Gaida Ābele devās mūžībā."

Par ciklu "81+"

"Satori" ciklā "81+" žurnāliste Eva Johansone sarunājas ar dažādiem cilvēkiem, kas sasnieguši devīto gadu desmitu – par paveikto, saprasto, sapņiem un nākotni. Visas sarunas skatāmas šeit un Satori jūtūba kontā "Satori sarunas". Sarunu cikls "81+" tapis ar "Kraso Foundation" atbalstu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!