Izstādes "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" publicitātes foto
 
Aktualitātes
04.12.2020

"Satori" iesaka 8 izstādes nedēļas nogalei

Komentē
0

Kamēr teātri, koncertvietas un kinozāles ir slēgtas, iesakām nedēļas nogali izmantot vērtīgi, piemēram, ar labu grāmatu (idejas lasāmvielai vari meklēt mūsu sagatavotajā ieteikumu sarakstā) vai droši apmeklējot jaunākās un interesantākās mākslas izstādes. Te astoņas no tām, kas šobrīd skatāmas Rīgā un citviet.

1. "Atceros, tātad esmu. Neuzrakstītie stāsti: mākslinieču arhīvi"
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izstāde "Atceros, tātad esmu. Neuzrakstītie stāsti: mākslinieču arhīvi" piedāvā atšķirīgu mākslas vēstures lasījumu un aicina pārdomāt – kādēļ joprojām tiek aizmirsti un marginalizēti sieviešu sasniegumi? Septiņu Padomju laika mākslinieču stāstus, ko dienasgaismā izcēlusi pētnieku grupa, izstādē papildina mūsdienu mākslinieču darbi par feminismu un dzimtes aspektu kultūrā.

2. "Neērtās pagātnes. Saistītās pasaules"
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Vēl viena Latvijas Laikmetīgā mākslas centra izstāde, kas veidota ar mērķi izcelt noklusētas tēmas un šobrīd skatāma Nacionālajā mākslas muzejā. Izstādē mākslinieki no trim Baltijas valstīm, kā arī Ukrainas, Polijas, Čečenijas, Somijas un Nīderlandes pievēršas neērtajiem un bieži noklusētajiem pagātnes aspektiem Baltijā un Austrumeiropā – vardarbīgiem konfliktiem, traumatiskiem zaudējumiem un to atbalsīm mūsdienās, kas saistītas ar nacionālistiskajiem un komunistiskajiem režīmiem, koloniālismu un nesenām karadarbībām.

3. Henrika Dunkera personālizstāde "Saistīts ar Latviju"
Latvijas Fotogrāfijas muzejā

2002. gadā Henriks Dunkers, kurš fotogrāfiju apguvis pie Martina Parra, kopā ar ģimeni sāka regulārus braucienus uz Latviju, un to laikā tapuši vizuāli novērojumi par valsts kultūru, estētiku un vēsturi. Fotogrāfijās redzamie ikdienas priekšmeti un ainas ir atrodamas lielākajā daļā Latvijas mājsaimniecību un sabiedriskās vietās: sešās dažādās fotogrāfiju sērijās — "Rados ar Latviju", "Karostas tapetes", "Liepāja pēc pusdienas", "Zivis", "Studio Kapsēde" un "Dāvana pēc protokola" — Henriks Dunkers sniedz ieskatu savās refleksijās par Latviju un šeit pavadītajiem pēdējiem astoņpadsmit gadiem.

4. "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā"
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā

Līdz Latvijai beidzot nonākusi un Nacionālajā mākslas muzejā apskatāma izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" – vērienīgs visu triju Baltijas valstu simtgades kopprojekts, kas pirms tam viesojies gan pārējo Baltijas valstu galvaspilsētās, gan prestižajā Orsē muzejā Parīzē. Izstāde pēta simbolisma izpausmes Baltijas valstu mākslā un tajā skatāmi vairāk nekā 160 eksponāti no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Igaunijas Mākslas muzeja, Tartu Mākslas muzeja, Lietuvas Nacionālā mākslas muzeja, M. K. Čurļoņa Nacionālā mākslas muzeja krājuma un privātkolekcijām.

5. Rasas Jansones personālizstāde "Trīs kārtas un vēl deserts"
Kamergalerijā

Pavasara ārkārtējās situācijas laikā, kad kustība ārpus pārtikas veikaliem un aptiekām bija ierobežota, māksliniece un publiciste Rasa Jansone sāka izgriezt attēlus no mājās atrodamajiem žurnāliem – "National Geographic" un nu jau bankrotējuša kulinārijas žurnāla "Četras Sezonas". Rezultātā tapis jauns deviņu kolāžu cikls, kurā māksliniece reflektē par sievietes tēlu virtuvē un priekšstatiem par sievišķību un kas šobrīd apskatāms "Kamergalerijā" Rīga.

6. Starptautiska grupas izstāde "Pārmērība un atteikums"
kim? Laikmetīgās mākslas centrā

Kim? Laikmetīgās mākslas centra jaunākajā izstādē pārmērības un atteikuma jēdzienus kā mākslas un dzīves prakses pēta virkne starptautisku mākslinieku: Bī Ouklijs, Rebeka Džago, Sandra Kosorotova, Hanna Kiša, Agu Pilts, Pire Sova & Ando Naulainens un "Women’s History Museum". 

7. Sabīnes Verneres personālizstāde
Brīvības ielā 40, Rīgā

Jaunā māksliniece Sabīne Vernere studējusi glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā, Zagrebā un Antverpenē, kā arī jau piedalījusies vairākās izstādēs Latvijā un ārvalstīs. Divos stāvos izvietotajā personālizstādē Brīvības ielā 40 skatāmas vairākas savstarpēji saistītas darbu sērijas – 33 gleznas tušas tehnikā, kurās māksliniece, izmantojot arhetipiskus simbolus, subjektīvus vērojumus un personīgu pieredzi, reflektē par ķermeni un seksualitāti.

8. Laikmetīgās mākslas izstāde bērniem "Tagadmāksla"
Kuldīgas novada muzejā

Ar mērķi mudināt bērnus apgūt tradīciju apmeklēt muzejus un galerijas, Kuldīgas novada muzejā apskatāma jauna izstāde "Tagadmāksla", kur bērniem īpaši pielāgotā ekspozīcijā skatāmi darbi, ko radījuši atzīti Latvijas laikmetīgie mākslinieki: Andris Eglītis, Katrīna Neiburga, Miķelis Fišers un Inga Meldere. Izstādi papildina uzdevumu sērija, kuru izstādes veidotāji izstrādājuši kopā ar pieredzējušiem pedagogiem.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!