Aktualitātes
07.10.2022

Nobela miera prēmiju piešķir Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas cilvēktiesību aktīvistiem

Komentē
0

Šīgada Nobela Miera prēmija piešķirta Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centram "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centram (CCL), kā arī baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, kurš šobrīd atrodas ieslodzījumā Baltkrievijā.

Prēmija piešķirta par kara noziegumu, cilvēktiesību pārkāpumu un varas ļaunprātīgas izmantošanas dokumentēšanu trijās valstīs.

"Viņi kopā demonstrē pilsoniskās sabiedrības nozīmi mieram un demokrātijai," žurnālistiem sacīja Norvēģijas Nobela komitejas vadītāja Berita Reisa-Andersena. "Konsekventi cenšoties atbalstīt cilvēciskās vērtības, antimilitārismu un tiesību principus, šī gada laureāti ir atdzīvinājuši un godinājuši Alfrēda Nobela vīziju par mieru un brālību starp tautām, vīziju, kas mūsdienu pasaulē ir visvairāk nepieciešama," viņa norādīja, aicinot Baltkrievijas varasiestādes atbrīvot Beļacki, bet Vladimiru Putinu – izbeigt represijas pret cilvēktiesību aktīvistiem.

Aļess Beļackis (1962) dibinājis cilvēktiesību aizstāvības organizāciju "Vjasna" ("Pavasaris"), bet apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada jūlija. Cilvēktiesību aizsardzības centru "Memoriāls", kas dibināts 1989. gadā, varasiestādes likvidēja pagājušā gada nogalē. Savukārt CCL kopš Krievijas iebrukuma turpina dokumentēt Krievijas pastrādātos kara noziegumus Ukrainā.

Pagājušajā gadā Nobela Miera prēmija tika piešķirta Krievijas neatkarīgā laikraksta "Novaja gazeta" galvenajam redaktoram Dmitrijam Muratovam un Filipīnu žurnālistei Marijai Resai par viņu ieguldījumu cīņā par izpausmes brīvību.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!