Aktualitātes
05.04.2019

Latvijas Dizaina gada balvā 2019 uzvar kampaņa #iamintrovert

Komentē
0

Ceturtdien, 4. aprīlī, Rīgas Latviešu biedrības namā pasniegtas Latvijas Dizaina gada balvas 2019, un žūrijas vērtējumā no 20 finālistiem 1. vietu ieguvusi Latvijas literatūras popularizēšanas kampaņa #iamintrovert (#esesmuintroverts).

Kampaņas radītāji, platforma "Latvijas literatūra", arī ieguvusi Latvijas Republikas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu 2000 EUR vērtībā Latvijas dizaina starptautiskajam mārketingam.

Kampaņa "#iamintrovert" tika aizsākta 2017. gada sākumā ar mērķi popularizēt Latvijas dalību Londonas grāmatu tirgū. Jau vēstīts, ka pagājušā gada aprīlī Latvija kopā ar pārējām Baltijas valstīm bija Londonas grāmatu tirgus galvenie viesi, un tas Latvijas literatūrai pavēra vēl nebijušas iespējas angliski runājošajās zemēs. Kampaņas ietvaros tika radīta introvertu garderobe Latvijas stendā Londonā, komiksu sērija par introvertajiem rakstniekiem, kas apkopota arī grāmatā "Life of I.", alus #iamintrovert, akcija "Introvertās pusdienas" Rīgas kafejnīcās, kā arī īpaša dizaina krekli u.c produkti. Kampaņa tika pamanīta un novērtēta Lielbritānijā, izpelnoties ne tikai atzinību sociālajos tīklos, bet arī tādos britu medijos kā BBC. Pateicoties panākumiem, kampaņa turpinājās arī šīgada Londonas grāmatu tirgū.

"#esesmuintroverts kampaņa izmanto konceptuālu dizaina domāšanu, lai apgrieztu nacionālu stereotipu kājām gaisā un uzsvērtu tā pozitīvās iezīmes. Kampaņas pamatā ir dizains, kas vērsts uz sociālo iesaisti – tas palīdz veidot kopienas un veicina lasīšanu, piesaistot interesentu uzmanību ar dažādu stratēģisko dizaina rīku palīdzību, tostarp digitālo, grafisko, produkta dizainu, kā arī modi. Kampaņa sasniedz savus mērķus ar humoru un asprātību, kā arī uzkavējas cilvēku atmiņās. Tā parāda nācijas psihi sirsnīgi apburošā veidā ar bagātīgu satura klāstu. Mēs ceram, ka kampaņa turpinās iesākto," izvēli pamato"Latvijas Dizaina gada balvas 2019" žūrijas priekšsēdētājs, Viktorijas un Alberta muzeja (Victoria and Albert Museum) Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, kā arī 2018. gada Londonas dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner).

Kampaņas autori ir Una Rozenbauma (radošā direktore, koncepcija), Anete Konste (teksti), Reinis Pētersons (ilustrācijas), Aija Baumane (dizains) un Toms Harjo (foto). Klients: platforma "Latvijas literatūra".

Savukārt 2. vietu ieguvusi mobilā lietotne "Derec", kas palīdz veikt klīniskos pierakstus par pacienta mutes veselības stāvokli.

"Uzlabojumi jomā, kurā tie ir visvairāk vajadzīgi – veselības aprūpes pakalpojumi, kur dizains dažkārt pat varētu glābt dzīvības," uzsver "Latvijas Dizaina gada balvas 2019" žūrijas pārstāvis, "Infogram" vadošais produktu dizainers Jānis Godiņš.

Visbeidzot 3. vietu ieguvusi pastāvīgā ekspozīcija "Sirdsapziņas ugunskurs", kas vēsta par kādreizējā Cēsu apriņķa iedzīvotāju pretošanos okupāciju varām no 1940. līdz 1957. gadam un ir pieejama ikvienam interesentam padomju okupācijas laika īslaicīgās aizturēšanas izolatora telpās, Pils ielas 12 pagalmā, Cēsīs.

"Viens no maniem mīļākajiem darbiem. Nevaru sagaidīt to ieraudzīt praksē. Manuprāt, labai izstādei ir jāizraisa emocijas un fiziskas sajūtas, nevis tikai jābūt informatīvai un pārsteidzošai. Pazīstamu kodu izmantošana (tie ķebļi!), maksimāls interjera pielietojums ar emocionālo ieguldījumu, un tas viss tiek darīts ļoti modernā un stilīgā veidā, par spīti tam, ka tēma ir tik nopietna," uzsver "Latvijas Dizaina gada balvas 2019" žūrijas pārstāve, dizainere un "Talented" līdzīpašniece Indra Komarova.

Ekspozīcijas autori ir Krista un Reinis Dzudzilo. Komanda: Elīna Kalniņa (saturs, teksts, projekta vadība), Inese Dreimane (vēstures konsultante), Juris Beņķis, Ojārs Rozītis, Matthias Knoll, Žanna Ezīte (tekstu tulkotāji), Miķelis Šķēle/SIA IMD (galdniecības darbu vadītājs), Ģirts Kalniņš/SIA IMD (uzbūves darbu vadītājs), Anrijs Krenbergs (audioierakstu vadība), Jānis Kollis un Jānis Caune (programmētāji). Klients: Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrība.

"Latvijas Dizaina gada balvas 2019" starptautiskajā žūrijā strādāja seši dizaina nozares eksperti: Viktorijas un Alberta muzeja Dizaina, arhitektūras un digitālās mākslas nodaļas vadītājs, kā arī 2018. gada Londonas Dizaina biennāles radošais direktors Kristofers Tērners (Cristopher Turner, Londona, Lielbritānija), dizainere un zīmola "TALENTED" līdzīpašniece Indra Komarova (Rīga, Latvija), starpdisciplināras dizaina studijas "Dotdash" direktore ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi dizainā Despina Makris (Despina Macris, Brisbena, Austrālija), LDGB pirmā gada uzvarētāju, uzņēmuma "Infogram", galvenais produktu dizainers Jānis Godiņš (Rīga, Latvija), dizaina biroja "Fjord" un "Accenture Interactive" Helsinku biroja dizaina nodaļas vadītājs un radošais direktors Daniels Bošs (Daniel Bosch, Helsinki, Somija) un Londonas Dizaina biennāles 2018 uzvarētājs, dizainers Artūrs Analts (Rīga, Latvija).

Pagājušajā gadā LDGB pirmo vietu ieguva "RIGA IFF vizuālā komunikācija un vides objekti", autors: "Associates, Partners et Sons", otro – elektroiekārtas "Mass Portal industriālā dizaina valoda" un "Mass Portal plastikāta auklas žāvētājs FD1", autors: SIA "Mass Portal", savukārt trešajā vietā ierindojās mājaslapa www.liepaja.lv - Liepājas pašvaldības mājaslapa, autors: SIA "Wrong Digital". Savukārt balvas lielā partnera – IT uzņēmuma "Accenture Latvia" speciālo balvu "Digitālais bizness" ieguva mājaslapa "CSDD.lv mājaslapa", autors: "Wrong Digital".

Latvijas Dizaina gada balva ir ikgadējs nacionālas nozīmes apbalvojums dizainā, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību. Latvijas Dizaina gada balvas iniciators ir Latvijas Kultūras ministrija, organizē dizaina birojs H2E sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!