Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
29.07.2021

CVK atļauj vākt parakstus "neīsto" ģimeņu izslēgšanai no Satversmes

Komentē
0

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien parakstu vākšanai reģistrēja Satversmes 110. panta grozījumu projektu, ar kuru valsts pamatlikumā paredzēts sašaurināt ģimenes jēdzienu.

Izredzes šādā ceļā mainīt Satversmi gan ir visai nelielas – lai Satversmi grozītu bez referenduma, viena gada laikā jāsavāc vienas desmitās daļas balstiesīgo jeb aptuveni 155 000 vēlētāju parakstu un pēc tam Saeimai šie grozījumi jāpieņem bez saturiskām izmaiņām. Ja Saeima grozījumus nepieņem, tad par tiem rīko referendumu, kurā par grozījumiem jānobalso vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem jeb nepilnam pusmiljonam iedzīvotāju.

Likumprojektu, lai ierosinātu tautas nobalsošanu jeb referendumu "Par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē", Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegusi "Latvijas vīru biedrība".

Tajā Satversmes 110. pantu ierosināts izteikt šādā redakcijā:

"110. Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti – un ģimeni, kuras pamatā ir laulība, asinsradniecība vai adopcija. Valsts aizsargā bērna tiesības, tostarp arī tiesības augt ģimenē, kuras pamats ir māte sieviete un tēvs vīrietis. Valsts aizsargā vecāku tiesības un viņu brīvību nodrošināt bērniem audzināšanu saskaņā ar savu reliģisko un filozofisko pārliecību.

Valsts īpaši palīdz bērniem ar invaliditāti un vecākiem, kas par viņiem gādā, bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības, daudzbērnu ģimenēm, kā arī mātēm un tēviem, kuri bez otra vecāka gādā par bērniem."

Šobrīd 110. pants skan šādi: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību — savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības."

Šo iniciatīvu asi nosodījusi kustība "Dzīvesbiedri". "Ģimenes jēdziena sašaurināšana nav pieļaujama, kustība "Dzīvesbiedri" atkārtoti uzsver – ģimenes ir dažādas. Grozījumu pieņemšana nozīmētu soli atpakaļ cilvēktiesībās Latvijā un attālināšanos no Eiropas Savienības vērtībām, ko esam apņēmušies ievērot iestājoties," teikts kustības paziņojumā feisbukā. Kustība aicina cilvēkus nepiedalīties parakstu vākšanā  par grozījumiem, kas "klaji izslēdz ne tikai viendzimumu ģimenes, bet arī pretējā dzimuma ģimenes, kas nav laulājušās."

Jau ziņots, ka pagājušā gada nogalē Satversmes tiesa par 110. pantam neatbilstošu atzina Darba likuma normu, kas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas sniedz tikai bērna tēvam, un noteica valsts pienākumu aizsargāt arī viendzimuma partneru ģimeni. Šim lēmumam sekoja Nacionālās apvienības (NA) likumprojekts, kas paredz sašaurināt 110. pantā ietverto ģimenes jēdzienu un šobrīd nodots tālākai izskatīšanai Saeimas komisijām. Vienlaikus gada sākumā 20 000 parakstus izdevies savākt kustības "Dzīvesbiedri" iniciatīvai "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību".

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!