Foto: Unsplash.com
 
Aktualitātes
14.01.2021

Saeima virza tālāk plānu izslēgt "nepareizās" ģimenes no Satversmes

Komentē
0

Saeima ceturtdien, 14. janvārī, attālinātā ārkārtas sēdē lēma nodot Saeimas komisijām tālākai izskatīšanai Nacionālās apvienības (NA) frakcijas iesniegto Satversmes grozījuma likumprojektu, kas sašaurina ģimenes jēdzienu 110. pantā.

Par nobalsoja 47 deputāti, pret bija 25 Saeimas deputāti, neviens deputāts neatturējās. Pret balsoja "Jaunā Vienotība", "Attīstībai/Par", bet balsojumā nepiedalījās "Saskaņa". Pret balsoja arī Artuss Kaimiņš, Aldis Blumbergs, Vjačeslavs Dombrovskis un Evija Papule. Par nodošanu komisijām un likumprojekta turpmāku izskatīšanu balsoja NA, Jaunās konservatīvās partijas frakcija, Zaļo un zemnieku savienības frakcija un "KPV LV".

Likumprojektu tālāk izskatīs visas Saeimas komisijas, bet šo procesu pārraudzīs Juridiskā komisiju. Lai nodotu likumprojektu tālākai izskatīšanai pietiek ar sēdē klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu, bet Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Pārgrozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Patlaban Satversmes 110. pants izteikts šādi: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības." Tādu veidolu tas ieguvis pēc grozīšanas Saeimā 2005. gada decembrī un ir spēkā no 2006. gada 17. janvāra.

Tagad NA iesniegtajā likumprojektā rosināts Satversmes 110. pantu izteikt šādā redakcijā: "Valsts aizsargā un atbalsta laulību – savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, kas balstīta laulībā, asinsradniecībā vai adopcijā, vecāku un bērna tiesības, ieskaitot tiesības augt ģimenē, kuras pamatu veido māte (sieviete) un tēvs (vīrietis). Valsts īpaši palīdz bērniem invalīdiem, bērniem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības."

Likumprojekts iesniegts, reaģējot uz Satversmes tiesas spriedumu pagājušā gada novembrī – tajā tiesa atzina, ka Darba likuma norma par tiesībām uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas, kas pienākas tikai bērna tēvam, neatbilst Satversmes 110. pantam, un noteica valdībai līdz 2022. gadam labot šo normu. Tāpat pašlaik 20 000 parakstu slieksnim strauji tuvojas kustības "Dzīvesbiedri" publiskā iniciatīva "Par visu ģimeņu aizsardzību", ko pēc parakstu savākšanas plānots iesniegt Saeimā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!