"Splendid Palace"
 
Aktualitātes
01.04.2022

VVC iesaka latviskot kultūrvidi – "Splendid Palace" būs "Krāšņā kinopils"

Komentē
2

Valsts valodas centrs publicējis jaunākās rekomendācijas, iesakot virkni alternatīvu pašlaik svešādi skanošiem Latvijas kultūras iestāžu, institūciju un mediju nosaukumiem.

"Kultūras iestādēm, organizācijām un medijiem jākalpo kā paraugiem – tām jābūt vietām, kur tiek kopta latviešu valodas drava, vietām, kas iesēj cieņu pret dzimto valodu nākotnes paaudzēs. Tas ir iekodēts latviskajā dzīvesziņā un tam jābūt iekodētam arī nosaukumos, ko lietojam. Kultūra – tā ir latviešu valoda un viss latviskais," teikts Valsts valodas centra izsūtītajā paziņojumā.

Kā norāda VVC, izstrādājot rekomendācijas, ņemtas vērā valodas tradīcijas, labskanība, oriģinalitāte un atbilsme iestādes, organizācijas vai medija darbībai.

Valsts valodas centra rekomendācijas jaunajiem, latviskajiem kultūrvietu nosaukumiem:

"Splendid Palace" – "Krāšņā kinopils"
"Dirty Deal teatro" – "Netīrās šeptes teātris"
"Survival Kit" – "Mākslas glābējpaciņa"
"Arterritory" – "Mākslauks"
"Telos" – "Garīgais pildījums"
"Satori" – "Apskaidrotne"
"Punctum" – "Punktiņš"
"Homo Novus" – "Jauno ļaužu teātris"
Galerija "LOOK" – galerija "Lūri"
"Brick Bar" – "Ķieģeļkrodziņš"
"Positivus" – "Priekpulcis"
Galerija "Low" – Galerija "Zemā"
"ISSP" – "Fotostūrītis"
"Forum Cinemas" – "Kino templis"
"Zuzeum" – "Zuzejs"

"Splendid Palace" mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa sarunā ar "Satori" apstiprināja – "Splendid Palace" gatavs sekot Valsts valodas centra ieteikumiem un pārdēvēties par "Krāšņo kinopili". "Ar nepacietību gaidām pārmaiņas un tikmēr apsveram arī jaunu nosaukumu "Cafe Film Noir" – jau drīzumā tā varētu saukties kafejnīca "Melnā filma"," atklāj Āboliņa.

VVC savā paziņojumā arī uzteicis labās prakses piemērus – organizācijas, kuru nosaukumi ir gan latviski, gan daiļskanīgi: Dailes teātri, Jauno Rīgas teātri, izdevniecību "Liels un mazs", Ģertrūdes ielas teātri, Kaņepes kultūras centru, portālu "Kino Raksti", galeriju "Istaba", Liepājas koncertzāli "Lielais dzintars", periodiskos kultūras izdevumus "Žoklis", "Domuzīme", "Tvērums", "Strāva" un "Teātra Vēstnesis".

VVC aicina ikvienu, kas vēlas saņemt konsultāciju par to, kā latviskot sevis vadītās organizācijas nosaukumu, rakstīt uz e-pasta adresi [email protected].

 

 

 

 

April, april!

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!