Foto no latviski iznākušās grāmatas.
 
Aktualitātes
07.07.2021

Ungārijā soda par Laurensa Šimela un Elīnas Brasliņas bilžu grāmatas tirgošanu

Komentē
1

Ungārijā 250 000 forintu jeb 700 eiro liels sods piespriests grāmatveikalam, kas tirgojis amerikāņu-spāņu rakstnieka Laurensa Šimela un latviešu mākslinieces Elīnas Brasliņas bilžu grāmatu bērniem "Kas par ģimeni!" (Micsoda család!).

Minētajā izdevumā apvienotas divas latviešu lasītājiem jau pazīstamas grāmatas: "Laiks iet gulēt" un "Rīta agrumā". Tās attēlo ikdienišķas sadzīves situācijas, kas pazīstamas daudzām ģimenēm – vienīgā atšķirība, ka šeit par bērniem un mājdzīvniekiem rūpējas divas mammas un divi tēti.

Kā pamatojumu sodam Peštas apgabala pašvaldība minējusi "negodīgu komercpraksi" jeb to, ka tirgotājs nebija skaidri norādījis, ka grāmata vēsta par ģimenēm, kas nav "normālas". Līdzīgu brīdinājumu, kam gan nesekoja sods, šī gada janvārī Ungārijā izpelnījās literāro pasaku grāmata bērniem "Pasakas ikvienam", kas pieskārās tādām tēmām kā vardarbība ģimenē, nabadzība un viendzimuma attiecības. Brīdinājumā tika minēts, ka grāmata demonstrē "uzvedības modeļus, kas neatbilst tradicionālajām dzimumu lomām".

Jau pirms piespriestā soda Šimela un Brasliņas grāmata raisījusi asas diskusijas un vairāki Ungārijas mediji, kā arī politiķi tai piedēvējuši "LGBT+ propagandu". "Vienīgie, kas šeit nodarbojas ar propagandu, ir Ungārijas valdība, kas cenšas normalizēt naidu un aizspriedumus, mērķtiecīgi vēršoties pret tādām grāmatām kā mana un "Pasakas ikvienam" – grāmatām, kas parāda bērniem, cik daudzveidīgā pasaulē tie dzīvo," ierakstā feisbukā norādījis grāmatas autors Laurenss Šimels. 

Savukārt Ungārijas LGBT+ ģimeņu organizācija "Varavīksnes ģimenes" feisbukā norādījusi, ka pēc pēdējo aptauju datiem valstī ir vismaz 1000 viendzimuma pāru ģimenes, kurās aug bērni. "Daudzām ģimenēm bija ļoti svarīgi, ka pastāv grāmata, kas tās reprezentē. Šī grāmata aizpilda nišu bērnu literatūrā un mēs joprojām ticam, ka ikviena ģimene, bērns un viņa vecāki ir pelnījuši savu pasaku," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka no 8. jūlija Ungārijā spēkā stājas plašu rezonansi raisījušais likums, kas aizliedz izglītības programmas un materiālus, kas bērniem un jauniešiem skaidro homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu. Likums cita starpā paredz aizliegt jauniešiem piekļuvi grāmatām un filmām, kurās attēlotas seksuālās minoritātes.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!