Viktors Arājs 1931. gadā.
 
Aktualitātes
27.01.2023

Top izrāde par ebreju šāvēja Viktora Arāja tiesas prāvu

Komentē
0

21. martā Rīgas cirkā pirmizrādi piedzīvos teātra trupas "Kvadrifrons" izrāde "Nebiju. Nezinu. Neatceros", kas balstīta latviešu kolaboracionista un holokausta dalībnieka Viktora Arāja tiesas prāvā.

Izrādes dramaturgs ir dzejnieks un pētnieks Kārlis Vērdiņš, bet režisore – Paula Pļavniece. Kā pieteikumā raksta teātris, izrādes darbība risināsies brīdī, kad pēc gadu desmitiem ilgas slapstīšanās Viktors Arājs tiek arestēts un stājas vācu tiesas priekšā. Kaut arī Arāja vārds tajā brīdī jau kļuvis par holokausta simbolu Latvijā, daudzi viņa komandas vīri sodīti ar nāvi, nokļuvuši Sibīrijā vai cietumā, bet par citiem interesējas rietumu valstu izmeklētāji, tiesas process nav viegls. Kā pierādīt Arāja vainas patiesos apmērus, ja klusē gan viņa vainas dēļ mirušie upuri, gan viņa dzīvie līdzdalībnieki?

Viktors Arājs (1910–1988) bija latviešu kolaboracionists, viens no galvenajiem holokausta īstenotājiem nacionālsociālistiskās Vācijas okupētajā Latvijā. Arāja vadībā notika vairāk nekā 30 000 civiliedzīvotāju (lielākoties – ebreju) iznīcināšana Latvijā un ārpus tās robežām. Arājs tika arestēts 1975. gadā, bet tiesas process detalizēti dokumentēts 2020. gadā izdotajā žurnālista Kārļa Štamera un vēsturnieka Ulda Neiburga grāmatā "Viktora Arāja tiesas prāva".

Kā norāda izrādes veidotāji, Arāja piemērs paver ceļu plašākai diskusijai par taisnīgumu. "Gadiem ilgā tiesas sēde liek uzdot jautājumus par nozieguma un soda samērojamību un par pārbaudījumiem, ko tiesai un arī visai sabiedrībai uzliek liela mēroga noziedznieku tiesāšana. It īpaši tādu noziedznieku, kas gadiem ilgi dzīvo ar neierobežotas varas un nesodāmības apziņu," raksta teātris.

Izrādē spēlēs aktieri Anta Aizupe, Sandija Dovgāne, Matīss Budovskis, Ance Strazda, Āris Matesovičs un Reinis Boters. Izrādes notiks Rīgas cirkā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!