Aktualitātes
20.08.2021

Tiešraidē no Anatomijas muzeja lekcijas lasīs ārvalstu medicīnas vēsturnieki

Komentē
0

No 23. augusta nedēļas garumā jaunais Anatomijas muzejs uzņemot Starptautiskās medicīnas vēsturnieku biedrības 47. kongresu. Tajā gan klātienē, gan attālināti aptuveni 220 zinātniskos darbus prezentēs medicīnas vēsturnieki no 36 dažādām valstīm. Plašākai publikai kongresa ietvaros tiešsaistē pieejamas četras saistošas vieslekcijas par medicīnas un kultūras vēsturi.

"Ir milzīgs gandarījums, ka tieši mūsdienu Latvijas medicīnas vēsturnieku daudzgadu centieni ir nesuši augļus un šogad varam īstenot senu profesora Paula Stradiņa lolojumu –  Rīga ir pirmā no Baltijas valstīm, kam ticis gods pulcēt pasaules gaišākos prātus medicīnas vēsturē, turklāt šis ir pavisam īpašs kongress, jo norit Starptautiskās medicīnas vēsturnieku biedrības simtgadē," saka kongresa prezidents, RSU Medicīnas vēstures institūta direktors profesors Juris Salaks.

Kongresā skanēs ziņojumi par aktuālajiem medicīnas vēstures pētījumiem un tiks organizētas paneļdiskusijas par dzimtes nozīmi medicīnas izcilības atzinību saņemšanā, kā arī par medicīnas praktizēšanu totalitārisma apstākļos.

Pirmdien, 23. augustā, tiešraidē no plkst. 18.00 būs vērojama kongresa atklāšanas ceremonija, kam 18.45-19.20 sekos kanādiešu vēsturnieces un hematoloģes Džakalinas Dafinas (Jacalyn Duffin) vieslekcija "Stenlija sapnis: medicīniskā ekspedīcija uz Lieldienu salu" par centieniem dokumentēt izolētās salas populāciju pirms tur tika izveidota starptautiskā lidosta, pakļaujot salas iedzīvotājus ārpussalas slimībām, kultūrai un sabiedrībai.

Otrdien, 24. augustā, 17.00-17.45 vācu vēsturnieks Nilss Hansons (Nils Hansson) uzstāsies ar lekciju "Kā (ne)iegūt Nobela godalgu: uzvarētāji un zaudētāji Nobela prēmijas vēsturē". Vieslektors runās par bieži aizmirstajiem prēmijas kandidātiem, un iemesliem, kādēļ viņi nav tikuši tālāk par nomināciju.

Trešdien, 25. augustā, 17.00-17.45 Roche vēsturiskās kolekcijas un arhīva kurators Aleksanders Lukass Bjēri (Alexander Lucas Bieri) stāstīs par anatomisko zināšanu ietekmi uz nāvesdejas žanru lekcijā "Andreasa Vezālija ilgstošais iespaids uz Danse Macabre mākslas žanru".

Piektdien, 27. augustā, 10.00-10.45 angļu vēsturnieks Dens Hīlijs (Dan Healey) lekcijā "Gulaga ārstu piezīmes: medicīniskā aprūpe Staļina nometnēs" iepazīstinās ar izpētīto par padomju ieslodzījuma sistēmā strādājušo ārstu un medicīnas māsu rakstītajām dienasgrāmatām, kā arī par attiecībām starp šiem ieslodzītajiem pacientiem un mediķiem.

Atklāšanas un lekciju tiešraides varēs vērot kongresa vietnē un RSU Anatomijas muzeja Facebook kontā.

Kongresu rīko Latvijas Medicīnas vēsturnieku asociācija sadarbībā ar RSU un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!