Aktualitātes
30.11.2020

Šogad Rumbulas traģēdijas upurus aicina pieminēt mājās

Komentē
0

Šogad 30. novembrī aprit 79 gadi kopš lielākās civiliedzīvotāju masu slepkavības Latvijas vēsturē – Rumbulas mežā dzīvību zaudēja 25 000 Latvijas pilsoņu. Par tradīciju jau kļuvusi piemiņas svecīšu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, taču šogad, ņemot vērā noteiktos ierobežojumus, akcijas rīkotāji aicina Rumbulā bojāgājušos pieminēt, aizdedzot sveci mājās.

"Mums sāp Rumbulas mežā pirms 79 gadiem noslepkavoto ebreju necilvēcīgi pārcirstās dzīves," raksta akcijas rīkotāji. "Viņi bija mūsējie – Latvijas pilsoņi, kaimiņi, draugi un kolēģi. Arī šogad – jau piekto gadu pēc kārtas – 30. novembra vakarā pieminēsim 25 000 zaudētās dzīvības, aizdedzinot sveci. Rūpējoties par līdzcilvēku veselību un drošību "Covid-19" pandēmijas laikā, šogad aicinām piemiņas sveces aizdedzināt mājās, pagalmā vai virtuāli sociālajos tīklos. Pēc gada tiksimies atkal pie Brīvības pieminekļa, lai ar sveču takām atgādinātu par zaudētajām dvēselēm un palīdzētu veidot tādu Latviju, kurā līdzīgas traģēdijas nav iedomājamas."

Sveču takas pie Brīvības pieminekļa liktas četrus gadus, un iniciatīva ieguvusi plašu rezonansi Latvijas sabiedrībā un ārvalstīs. Muzeja "Ebreji Latvijā" dibinātājs un vēsturnieks Marģeris Vestermanis, kurš zaudējis ģimeni Rumbulā, uzsver: "Es esmu laimīgs, ka nodzīvoju līdz šim brīdim, kad Latvijas vissvētākā vietā, Brīvības pieminekļa pakājē, tiek aizdedzinātas piemiņas sveces ebreju lielajai bēdai, lielajām sērām."

"Pie pieminekļa nav nedz runu, nedz oficiālu fotogrāfiju. Mēs vienkārši klusi izliekam sveču takas, lai pieminētu 25 000 zaudētās dvēseles – mūsu līdzpilsoņus, un lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos. Tas ir Latvijas, ne tikai ebreju kopienas stāsts," saka viena no akcijas iniciatorēm Lolita Tomsone. "Mēs ceram satikties pie Brīvības pieminekļa pēc gada, pieminot Rumbulas nežēlīgo notikumu 80. gada atceres dienu."

Sīkāka informācija par pasākumu "Rumbula–79" lapā sociālajā tīklā "Facebook".

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!