Aktualitātes
22.09.2020

"Satori" iesaka 6 spilgtus notikumus Liepājas mākslas forumā

Komentē
0

Jau šajā nedēļas nogalē no 25. līdz 27. septembrim norisināsies Liepājas mākslas forums, kur ar dzejas diskotēku pirmo reizi viesosies arī "Satori". Mudinot apmeklēt Liepāju, iesakām sešus pasākumus, kam pievērst īpašu uzmanību festivāla programmā.

1. Liepājas Mākslas foruma atklāšanas performance "Mūzika no okeāna dzīlēm"
Piektdien, 25. septembrī, plkst. 19:00 koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē

Skaņu māksliniece, komponiste un producente Orelī Ferjēra 2017. gadā pavadīja sešas nedēļas ekspedīcijā uz kuģa, kas 500 gadus pēc slavenās Fernando Magelāna ekspedīcijas devās vairākus gadus ilgā pasaules apceļošanas piedzīvojumā pa slavenā portugāļu jūrasbraucēju pēdām. Ekspedīcijas laikā zinātnieki analizēja un dokumentēja okeāna stāvokli, bet Ferjēra ierakstīja Klusā okeāna zemūdens skaņas un, atgriežoties mājās, izveidoja audiovizuālu, ieskaujošu skaņdarbu, kas vēsta par piedzīvojumiem, vidi un eksotisko zemūdens pasauli. Liepājas Mākslas foruma viesi to varēs piedzīvot festivāla atklāšanas vakarā 25. septembrī.

2. Pirmoreiz Liepājā – "Satori" dzejas diskotēka
Piektdien, 25. septembrī, plkst. 21:00 "Lielā dzintara" publiskajā zonā

Dzejas diskotēkas "Satori" organizē jau vairākus gadus un ierasti tās notikušas kultūras foruma "Baltā nakts" ietvaros. Diskotēkā dīdžeja lomā iejūtas dzejnieki – viņi lasa publikai savu dzeju, atskaņo pašu izvēlētas dažādu žanru dziesmas un skaņdarbus, nododas bohēmiskām dzīrēm un dejām. Liepājas Mākslas foruma ietvaros dzejas diskotēka pirmoreiz notiks ārpus Rīgas, taču, kā ierasts, tajā piedalīsies "Satori" lasītājiem labi zināmi autori: dzejnieks un kādreizējais liepājnieks Aivars Madris, dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Raimonds Ķirķis, dzejnieks Kirils Ēcis, dzejniece un māksliniece Marija Luīze Meļķe, ilustratore un dzejniece Lote Vilma Vītiņa, dzejniece un dramaturģe Anna Belkovska, dzejnieks un literatūrkritiķis Artis Ostups, kā arī interneta žurnāla "Satori" galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners.

3. Koncerts "Transformeri. No Reiha līdz Radiohead"
Sestdien, 26. septembrī, plkst. 18:00 koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē

Koncerts "Transformeri. No Reiha līdz Radiohead" būs veltījums mūzikas un izpildītājmākslas karnevāliskumam, ekstravagancei un kaleidoskopiskumam. Uz skatuves apvienosies pianists un profesors Juris Žvikovs, kā arī vieni no spožākajiem un progresīvākajiem Latvijas jaunās paaudzes situminstrumentālistiem Elvijs Endelis un Mikus Bāliņš, kuri daudzveidīgā programmā godinās 20. un 21. gadsimta mūzikas transformētājus: Stīvu Reihu, Luisu Andrīsenu, grupu "Radiohead", Moricu Egertu, Maiki Nasu, Vikiju Reju un citus.

4. Palestīnas filmu vakars
Sestdien, 26. septembrī, plkst. 20.00 un 22.00 kultūras namā "Wiktorija"

Šogad Liepājas Mākslas forums sadarbībā ar HIFF jeb "Haifas Neatkarīgo filmu festivālu" apmeklētājiem piedāvās četras žanriski atšķirīgas Palestīnas neatkarīgo filmu režisoru filmas un īsfilmas, kas skatītājus iepazīstinās ar dažādiem skatpunktiem gan uz Palestīnas mākslas ainu, gan politiskajiem procesiem un vēsturiskajiem kontekstiem.

5. Bērnu un jauniešu radošā darbnīca ar mākslinieku un tēlnieku Ivaru Drulli
Svētdien, 27. septembrī, plkst. 12.00 mākslas telpā "Civita Nova"

"Kā kļūt par īstu skaistuli uz žurnāla vāka? Kā tiek "trollēti" politiķi? Kā atšķirt viltus ziņas no patiesām?" Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes varēs rast Mākslas foruma noslēdzošajā dienā, kad mākslinieka un tēlnieka Ivara Drulles vadībā notiks bērnu un jauniešu radošā darbnīca. Tās dalībnieki, izmantojot fragmentus no grāmatām, avīzēm, izgriezumiem, varēs praksē izmēģināt attēla un informācijas manipulācijas metodes.

6. Liepājas Mākslas foruma noslēguma koncerts – "Galaktiskais ceļojums ar Štokhauzenu"
Svētdien, 27. septembrī, plkst. 17.00 koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē

Audiovizuālais festivāla noslēguma koncerts ir amerikāņu izcelsmes trombonista Tomasa Mūra un nīderlandiešu videomākslinieka Klāsa Verpūsta kopdarbs, ko abi mākslinieki radījuši cieņā pret 20. gadsimta komponista, inovatora Karlheinca Štokhauzena paveikto. Koncerts ir iespēja vienlaikus dzirdēt divus Štokhauzena šedevrus – "Signale zur Invasion" (1992) un "Octophonie" (1991), kas ir daļa no monumentāla 7 dienu operas cikla "Dienstag aus Licht". Mākslinieki ar šo koncertu uzstājušies Beļģijā, Ukrainā, Lielbritānijā, ASV un Somijā, savukārt Liepājas Mākslas foruma apmeklātājiem Klāsa Verpūsta sniegums pazīstams no pērnā gada festivāla atklāšanas koncerta "Mortons Feldmans. Guļošais koncerts".

Pilna festivāla programma atrodama šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!