Silvija Rozani. "Amotion" (2021). Foto: Vincents Vīdermans (Wincent Wiedermann)
 
Aktualitātes
29.11.2021

RIXC izstāde apmeklētāju emocijas pārvērtīs skaņās

Komentē
0

No 3. decembra RIXC galerijā, Lenču ielā 2, būs skatāma un klausāma itāļu mākslinieces Silvijas Rozani interaktīvā skaņas izstāde "Amotion". Apmeklētāji tiks aicināti mijiedarboties ar hibrīda elektroakustiskajiem instrumentiem, kas centīsies atdarināt un "atskaņot" emocijas, kas saklausāmas cilvēka balsī. Lai to īstenotu, tiks izmantota īpaši radīta aplikācija un mākslīgā intelekta emociju noteikšanas algoritms.

Izstādes atklāšana notiks ceturtdien, 2. decembrī, plkst. 18.00. Atklāšanā māksliniece uzstāsies ar skaņas performanci un iepazīstinās ar eksperimentālajiem mūzikas instrumentiem – izstādes mākslas darbiem.

Skaņas izstāde sastāv no vairākiem metāliskiem objektiem un liela tamburīna. Objekti atskaņo programmas "Pure Data" radītas audio cilpas, tādējādi kļūstot par hibrīda elektroakustiskiem instrumentiem. Īpaši veidotā interneta aplikācija ļauj apmeklētājiem izmantot savu balsi kā mūzikas instrumentu, tādējādi mijiedarbojoties ar instalāciju. Apmeklētāji var kontrolēt audio instalāciju ar savu balsi – tā nosaka, kādas emocijas balsī saklausāmas, un savieno šīs emocijas ar instalāciju, kas ar algoritma palīdzību mēģina tās atdarināt, izmantojot neironu tīkla modeli.


Silvija Rozani. "Amotion" (2021). Foto: Falks Venzels (Falk Wenzel)

Māksliniece darbu "Amotion" izstrādāja šāgada RIXC Eiropas mediju mākslas rezidences "EMAP / EMARE" laikā. Tās ietvaros jaunie mūziķi Laima Ratniece-Miltiņa un Lauris Šmits ierakstīja klarnetes un vijoles spēli, lai "trenētu" mākslīgā intelekta emociju noteikšanas algoritmu un mācītu to atšķirt dažādas emocijas. "Amotion" sapludina divus jēdzienus – emocijas un mākslīgo intelektu un risina vairākus jautājumus: kā mākslinieki varētu radīt skaņdarbus, kas spētu sasniegt auditoriju un iekarot viņu uzticību? Vai emocijas ir atslēga laikmetīgās skaņu mākslas performanču apmeklētāju skaita palielināšanai? Vai tās varētu uzveikt sociālo nevienlīdzību, kas valda mūzikas producēšanas un patērēšanas praksē?

Skaņu māksliniece Silvija Rozani studējusi kompozīciju konservatorijā Udīnē (Itālijā) un "Mozarteum" Universitātē Zalcburgā (Austrijā). Viņa ieguvusi grādu elektroinženierijā un strādā ar koncertu elektronikas programmatūrām un skaņas analīzi. Rozani ieguvusi arī doktora grādu kompozīcijā "Goldsmiths" Londonas Universitātē, kur pašlaik strādā kā asociētā profesore.

Izstādes atklāšanas performancē vietu skaits ir ierobežots. Reģistrācija pasākumam "evenbrite" platformā. Izstādes atklāšanai līdzi varēs sekot arī "Zoom" platformā. Vairāk informācijas RIXC mājaslapā.

Izstāde apmeklētājiem būs atvērta līdz 2022. gada 12. februārim. RIXC galerijas darba laiks: trešdiena – sestdiena 12.00–18.00.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!