Aktualitātes
07.11.2012

"Rīgas Ritmi" novembrī un decembrī piedāvā ziemas koncertu sēriju

Komentē
0

Starptautiskā mūzikas festivāla "Rīgas Ritmi" organizatori sarūpējuši rīdziniekiem un galvaspilsētas viesiem ziemas koncertu sēriju – četros koncertos novembrī un decembrī uzstāsies franču saksofonista Fransuā Kornelū trio, vācu a capella sekstets "Slixs", korejiešu džeza vokāliste Junsuna Na (Youn Sun Nah) kvartetu, kā arī amerikāņu džeza vokālists Kurts Elings ar Latvijas Radio bigbendu.

Ziemas koncertu sēriju 14. novembrī Latvijas Radio 1 studijā atklās Fransuā Kornelū trio. "François Corneloup Trio" ir moderna Francijas džeza grupa, kurā virtuozs baritona/soprāna saksofonists Fransuā Kornelū muzicē kopā ar Elēnu Labariēru (kontrabass) un Simonu Gubēru (bungas). Kā norāda festivāla "Rīgas Ritmi" veidotāji, šis enerģiskais trio variē skaņu jūrā, uzturot muzikālo spriedzi ar neparedzamiem, taču precīziem muzikāliem risinājumiem.

"Fransuā Kornelū spēlē tā, kā jūs mestos dūru cīņā. (...) Viņa mūzikā ir spriedzes pilna, bet ne postoša: tā ir ļoti atklāta, ļoti tieši vēršas pret ierobežojumiem, lai justu to pretestību. (...) Pilnīgs, bagātīgs, dzīvīgs skanējums. (...). Šī viengabalainība – tas ir viņa spēks," tā Kornelū raksturo mūzikas žurnālists Stefans Olivjē.

Savukārt Armāns Meņiāns no Lemānas Eiropas Džeza festivāla Kornelū raksturo kā "jaunu saksofona gigantu, mūziķi, kuram piemīt tīra enerģija, kurš patstāvīgi pārņemts ar jaunu improvizācijas vadlīniju atklāšanu, nevis ierobežojot sevi, bet vēršoties pret noteiktajiem rāmjiem, komponējot ar absolūti oriģinālām perspektīvām".

 

Nākamajā nedēļā, 30. novembrī uz Kongresu nama skatuves kāps vokālais sekstets "Slixs", kas atzīta par labāko Vācijas a cappella ansambļu saimē. Lai uzburtu piesātināti daudzveidīgu skaņu ainu, kas atgādina veselu instrumentālo orķestri, mākslinieki izmanto tikai savu balsi. "Slixs" sulīgā un homogēnā skaņa, spīdoši solistu uznācieni, neierastas lejupslīdes un noslīpētās kompozīcijas koncertos dāvā neaizmirstamus iespaidus. "Visaptverošs, muzikāls a cappella baudījums"– šādi varētu apzīmēt to, ko no "Slixs" varētu sagaidīt klausītājs.

Dziesma "Six Voices" no grupas albuma "Nothing Is Real" saņēmusi CARA (Contemporary A Cappella Recording Award) apbalvojumu kā Pasaules labākā džeza dziesma 2008. gadā. Albumam piešķirts prestižais tituls 2008.gada Pasaules otrais labākais džeza albums. BARB (Recorded A Cappella Review Board) šo albumu novērtēja kā "Pick Of The Year 2008", savukārt 2005. gadā šo pašu pozīciju ieņēma viņu albums "Everything ain’t everything". 2010. gadā grupa saņēma otro "A Cappella Award" apbalvojumu Vācijas pilsētā Ulmā.

Grupas dibinātājs Mihaels Eimans raksturo "Slixs" kā visu mūzikas stilu hibrīdu, jo viņu skanējums apvieno sevī džezu, popu, funk, gospeli, R&B, koru dziedājumu, "soul", "boogie", "scat" un pat Viljama Šekspīra sonetu.

 

1. decembrī kinoteātrī "Splendid Palace" uzstāsies korejiešu džeza dziedātāja Junsuna Na. Par dziedātājas panākumu atslēgu tiek uzskatītas viņas nepārspējamās vokālās variācijas un vieglums, ar kuru viņas balss aptver visdažādāko skanējumu spektru.

Junsuna Na uzaugusi mūziķu ģimenē: viņas tēvs bijis diriģents, bet māte – aktrise ar muzikālām dotībām. Savu nozīmīgāko debiju mūzikas jomā viņa piedzīvoja 23 gadu vecumā, kopīgā koncertā uzstājoties ar Korejas Simfonisko orķestri, kas bija viņas pirmais nozīmīgais solis ceļā uz mūzikas karjeru.

Pēc studijām Parīzē, CIM džeza skolā Junsuna Na ir mācījusies Bovē nacionālajā mūzikas institūtā un Nadjas un Lilijas Bulanžē konservatorijā. Junsunas Na talantu džeza izpildījumā atklāja laikā, kad ar savu grupu "YSN 5Tet" sāka uzstāties Parīzes džeza klubos. Dziedātāja pierādījusi sevi tādos džeza konkursos kā "La Defense" un "St. Maur" un "Montmatre". Pēc spožās debijas viņa ātri kļuva par iecienītu viesi dažādos Francijas teātros un festivālos, un, turpinot uzstāties arī Korejā, piedzīvoja karjeras uzplaukumu divās valstīs uzreiz.

2009. gada albums "Voyage" ierindoja viņu franču džeza topu pirmajā desmitniekā un ieguva "CHOC" balvu kā mēneša labākais džeza disks.

2009. gadā Junsuna Na saņēma Francijas Kultūras ministrijas goda ordenis par izcilajiem nopelniem mākslas jomā. 2005. gadā dziedātāja saņēma Korejas Kultūras un tūrisa ministrijas godalgu kā gada jaunā māksliniece. 2011. gadā Junsuna Na saņēma Vācijas ECHO džeza balvu kā labākā ārvalstu dziedātāja.

 

Savukārt 9. decembrī Kongresu namā notiks Kurta Elinga un Latvijas Radio bigbenda koncerts. Elings iepriekš Rīgā uzstājies jau 2006.gadā. Viņš ir viens no pārsteidzošākajiem jaunās paaudzes džeza vokālistiem, kas, būdams arī dziesmu vārdu autors un komponists, spēj organiski apvienot klasisko tradīciju skanējumu ar neierastiem muzikāliem jaunievedumiem un rast harmonisku dažādu žanru un stilu sintēzi savām kompozīcijām. Viņa balss ir īpatnēja – piesātināts baritons, kas aptver četras oktāvas, izpildījuma meistarība un sniegto emociju dziļums pārsteidz klausītāju.

Katrs no Elinga deviņiem albumiem bija nominēts vismaz vienam "Grammy" apbalvojumam, savukārt 2010.gadā viņš ar albumu "Dedicated To You" ieguva "Grammy" balvu nominācijā "Labākais džeza vokālais albums", kas apstiprina drosmīga inovatīvā rakstura un nepārspējamas meistarības apvienojuma augstāko pilotāžu. Nupat džeza māksliniekam iznācis jauns albums "1619 Broadway – The Brill Building Project", kurā Elings dalās ar sajūtām un atmiņām, kas tam saistās ar Ņujorku un tās radošo atmosfēru.

Rīgas koncertā Elings uzstāsies kopā ar atjaunoto Latvijas Radio bigbendu. Bigbends darbosies uz projektu principa, un tajā muzicēs gan talantīgākie Latvijas mūziķi, kā arī viesmākslinieki. Decembrī gaidāmā koncerta muzikālais direktors ir Lorenss Hogbods.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!