Aktualitātes
09.03.2022

Paziņoti festivāla "Artdocfest/Riga" uzvarētāji

Komentē
0

Otrdien, 8. martā, kinoteātrī "Splendid Palace" paziņoti Starptautiskā dokumentālo filmu festivāla IDFF "Artdocfest/Riga" 2022. gada uzvarētāji.

​​Programmā "Baltijas fokuss" šogad bija ietvertas 11 starptautiskos festivālos izrādītas un atzinību guvušas filmas. Līdztekus Baltijas valstu filmām programmā iekļautiarī Baltijas jūras reģiona valstu Dānijas, Krievijas, Polijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas kino darbi. 

​​"Baltijas fokusa" Īpašo žūrijas balvu ieguva Jonasa Poera Rasmusena animācijas filma "Bēgšana" – patiess afgāņu bērna-bēgļa stāsts. Žūrijas loceklis, režisors Jeržijs Sladkovskis par filmu teica: "Skarbs un plašāk nezināms stāsts. Šo filmu ir neiespējami beigt skatīties. Lai gan tā ir tikai animācija, tu notici katrai ainai un katram vārdam, jo tas ir patiess stāsts. Tas ir piemērs izcilai stāstniecības prasmei un radošai montāžai."

Labākās režijas balvu saņēma Lara Milena Broze un Kilians Armando Fridrihs par filmu "Izdzīvot" (Vācija), kas vēsta par sarežģītām attiecībām starp tēvu un dēlu.

Labākās filmas godalgu ieguva Ukrainas, Latvijas un Vācijas kopražojuma filma "Šis lietus nekad nebeigsies" (rež. Alina Gorlova), kas rāda jauna sīriešu vīrieša likteni starp diviem kariem dzimtenē un Ukrainā. "Ārkārtīgi talantīgi veidota filma par svarīgu tēmu. Tās veidotājiem priekšā liela nākotne," pasniedzot balvu, uzsvēra žūrijas locekle, režisore Tīna Loka.

Konkursa programmā "Artdocfest" iekļautas 19 filmas, kas atspoguļo gan bijušās Padomju Savienības teritorijā dzīvojošu autoru skatījumu, gan ārvalstu autoru skatu uz dzīvi šajā teritorijā.

Konkursa programmā "Artdocfest" Īpašo žūrijas balvu saņēma Renato Borraio Serrano filma "Ivannas dzīve", kuras galvenā varone ir jauna ņencu sieviete, piecu bērnu māte, kura dzīvo Krievijas Arktikā. 

Labākās režijas balvu saņēma Jeļena Žigajeva par filmu "Sievu zeme" – poētisku skatu uz senās krievu pilsētas Soligaličas iedzīvotājām, kas ar rokām izgatavo filca zābakus. Balvu pasniedza žurnālists un Nobela miera prēmijas laureāts Dmitrijs Muratovs. Savā uzrunā viņš teica: "Droši vien jūs visi jau zināt, ka 4. martā Krievijā tika pieņemts likums, kas aizliedz teikt, ka Ukrainā notiek karš. Taču karš notiek. Briesmīgs, iznīcinošs karš, kas izpostījis daudzu paaudžu nākotni. Ukraina neuzbruka Krievijai. Ja Ukrainā valda nacisti, kāpēc gan viņi par prezidentu ievēlēja ebreju? Rodas liela vēlme apsūdzēt agresijā pret Ukrainu visu krievu tautu, nevis eliti un valdību. Tāpēc es ar prieku pasniedzu balvu filmai "Sievu zeme", kur rāda tos cilvēkus, kas nav vainīgi karā, kas nes paši savu nastu un dzīvo grūtu dzīvi. Es gribu, lai vaļenkus, ko ražo šī fabrika, nekad nenēsā zaldāti, kas dodas karā."

"Artdocfest" galveno balvu saņēma Svetlanas Rodinas un Lorāna Stūpa filma "Sala", kas portretē Ivana un viņa ģimenes skarbo ikdienu un sapņus uz nomaļas salas Krievijā. "Šī filma ļoti cilvēcīgā un siltā veidā vēsta ne tikai par apslēptu teritoriju Krievijas kartē, bet arī par apslēptu teritoriju dvēselē. Iespējams, skatoties šo filmu, jūs nojaušat, kāpēc esam tur, kur esam, un labāk izprotat vienkāršā Krievijas cilvēka dvēseli," pasniedzot balvu, teica Tīna Loka.

2. Starptautiskais dokumentālā kino festivāls "Artdocfest/Riga" notika Rīgā no 3. līdz 8. martam. Tā ietvaros skatītājiem divās konkursa programmās "Baltijas fokuss" un "Artdocfest", kā arī ārpuskonkursa programmā bija iespēja noskatīties 28 dokumentālās filmas no 14 valstīm.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!