Kadrs no filmas.
 
Aktualitātes
24.08.2022

JRT sezonu sāks ar Elitas Kļaviņas režisētu izrādi un filmu par Iļģuciema sieviešu cietumu

Komentē
0

Jaunais Rīgas teātris sezonu sāk ar projektu, kurā viena vakara laikā skatītājiem piedāvās Elitas Kļaviņas veidotu izrādi "Es atgriežos no tālienes" un dokumentālo filmu “Iļģuciema māsas”. 

Projektu veido divas mākslas valodas, un tas stāsta par sievietes sāpēm un sērām, cerībām un spēku dzīvot. Pirmo daļu veidos franču dramaturģes, romānu un bērnu grāmatu autores Klodīnes Galeā luga "Es atgriežos no tālienes". Galeā savos darbos skar šķiršanās un nāves tēmas. Luga ir galvenās varones ceļojums no realitātes uz pašas radīto iekšējo scenāriju. Kamilla, kuru atveido Elita Kļaviņa, aiziet no mājām. Viņa pamet bērnus un vīru. Tā tas izskatās līdz fināla pavērsienam. Pirmizrāde 2022. gada 9. septembrī.

Izrāde ir debija gan Elitai Kļaviņai režisores lomā, gan gleznotājam Atim Jākobsonam, kurš veido izrādes scenogrāfiju. Lugas tulkotāja ir Agnese Kasparova, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele. Lomās – Elita Kļaviņa, Ivars Krasts, Lolita Stūrmane un Breds Brakovskis.

Filmas un izrādes režisore Elita Kļaviņa atzīst: "Mākslā mani interesē noslēpums. Tā teritorija, kas ir aiz acīmredzamā un ausīm dzirdamā. Tematiski mani interesē arī ģimene. Tās mikroattiecības ģimenē, kas veido cilvēku. Ģimene kā sākums labajam, un ne tik labajam. Gan Galeā lugā, gan filmā es redzēju iespēju šos aspektus apvienot, tāpēc ir šāda filma un ir šāda izrāde. Un abas kopā."

Elita Kļaviņa debitēja kino režijā ar pilnmetrāžas dokumentālo filmu "Zorjana Horobraja", par ko 2019. gadā ieguva Nacionālo kinobalvu "Lielais Kristaps" nominācijā "Labākā studentu filma".

Projekta otrajā daļā izrādīs dokumentālo filmu "Iļģuciema māsas". Filmas darbība notiek Iļģuciema sieviešu cietumā, kur smagus noziegumus paveikušas sievietes piedalās Antona Čehova lugas "Trīs māsas" iestudējumā teātra studijā kopā ar profesionāliem aktieriem Kasparu Znotiņu, Ivaru Krastu, Ģirtu Krūmiņu u. c., paralēli atklājot savus skaudros ģimenes dzīvesstāstus un ilgas pēc cilvēcīgas attieksmes ārpus cietuma mūriem.

Filmas "Iļģuciema māsas" galvenā operatore – Baiba Kļava, montāžas režisore –Sandra Alksne, skaņu režisors – Anrijs Krenbergs, komponists – Kārlis Auzāns. Filma tapusi studijā "Air Productions" sadarbībā ar Jauno Rīgas teātri.

Projektu "Es atgriežos no tālienes" JRT Mazajā zālē varēs pieredzēt arī 10., 11., 27., 28. un 29. septembrī. Biļetes pieejamas Jaunā Rīgas teātra vietnē un Biļešu paradīzes mājaslapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!