"Neoquartet"
 
Aktualitātes
06.09.2021

Jaunās mūzikas festivāls "Arēna" izziņo 20. jubilejas programmu

Komentē
0

Šoruden Jaunās mūzikas festivāls Arēna noritēs jau 20. reizi un tiks ieskandināts septembrī, piedāvājot tiešsaistē sekot raidierakstu ciklam "Arēna runā". Tās būs sarunas par mūsdienu mūziku un mākslu Latvijā un pasaulē, kurās komponists Andris Dzenītis, kurš bijis klātesošs "Arēnas" pirmsākumos, tiksies gan ar labi zināmiem mūziķiem, gan dažādu citu jomu pārstāvjiem. Savukārt uz koncertiem "Arēna" klausītājus aicina no 16. līdz 27. oktobrim.

Šogad festivāla programmu veidos simfoniskā, kamermūzika, elektroakustiskie skaņdarbi un starpžanru projekti, džezs un kormūzika. Koncertos līdzās jau plašu atzinību guvušiem laikmetīgās mūzikas meistardarbiem skanēs Latvijas komponistu jaundarbi.

"Arēna" pirmoreiz notika 2002. gadā, un viens no tās idejas autoriem bija arī diriģents Kaspars Putniņš, kura pārziņā ir šīgada festivāla atklāšanas koncerts "Štokhauzens un latvieši", kas 16. oktobrī notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Kopā ar Latvijas Radio kora grupu Putniņš piedāvās izcilu programmu. Līdzās fragmentiem no vācu avangarda meistara Karlheinca Štokhauzena leģendārā opusa "Stimmung" skanēs arī Viļņā dzīvojošā Mārtiņa Viļuma "Lux aeterna, Children of Lir" jaunā versijā, kā arī Vīnē mītošās Santas Ratnieces uz "Nunc Dimittis" jeb "Svētā Simeona slavas dziedājuma" balstītā jaundarba "Nakts gaisma" pirmatskaņojums.

Šoreiz pirmatskaņojumu piedzīvos divas Santas Ratnieces kompozīcijas. Ratnieces mūziku savā repertuārā iekļāvis arī Nīderlandes "Scordatura Ensemble", kas Latvijā viesosies 17. oktobrī, kad Reformātu baznīcā ieskandinās programmu "Tonality Flux – The Amsterdam Partch Project". 2006. gadā dibinātais kolektīvs īpašu uzmanību pievērš neierastiem instrumentiem un to netradicionāliem skaņojumiem un intonēšanas iespējām, kā arī šajos jautājumos specializētā amerikāņu avangardista Harija Pārča atstātajam mantojumam – īpaši radītām skaņkārtām, kas oktāvu iedalīja nevis ierastajās 12, bet gan 43 daļās. Līdzās Pārča mūzikai Rīgā skanēs arī viņa iedvesmoti opusi, kurus radījusi virkne dažādu tautību un paaudžu komponisti, tostarp pirmatskaņojumu piedzīvos pašmāju Evijas Skuķes kompozīcija "Solastalgia" un Santas Ratnieces "I'm Very Happy..." Šis darbs ar intriģējošo nosaukumu tapis kā atbalss pazudušam Pārča opusam "I'm Very Happy to be able to tell you about this... ", izmantojot identisku instrumentāciju un skaņu pirmavotus – fragmentu no nozīmīgas BBC intervijas ar Otrā Pasaules kara pilotu, kas sabalsojas ar paša Pārča būvētā instrumenta "Kithara 1" un indiešu bungu skanējumu, kā arī soprāna un baritona balsīm.

Savdabīga tembrālā palete raksturo arīdzan Polijas kolektīvu "Neoquartet", kas balansē starp klasiskā un elektriskā stīgu kvarteta skanējumu. Koncertā "Electric A Cappella", kas 19. oktobra vakarā notiks Reformātu baznīcā, šis mūsdienu mūzikā specializētais azartiskais ansamblis muzicēs kopā ar pieredzes bagāto pašmāju vokālo grupu "Putni", tostarp atskaņojot Uģa Prauliņa un Platona Buravicka, kā arī ASV mītošās Anitas Kupriss un poļu talanta Aleksandra Kosjova kompozīcijas.

Savukārt 26. oktobrī Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zāle notiks vērienīga koncertizrāde "Origin", kurā radošos spēkus apvienos ērģelniece Iveta Apkalna, oriģinālām idejām un mūziķis Jānis Šipkēvics, kā arī Rēzeknes mūzikas skolas meiteņu koris. Skanēs Johana Sebastiana Baha, Lionela Roga, Deivida Langa, Filipa Glāsa, Arvo Perta, Gabriela Forē mūzika, kā arī kompozīcijas no  grupas "Instrumenti" repertuāra.

Jubilejas festivāla izskaņā notiks koncerts "Vein - Our Roots", ar kuru Reformātu baznīcu 27. oktobrī uzstāsies Šveicē bāzētais trio "Vein", kas pēc veiksmīgas sadarbības ar LNSO un uzstāšanās "VEF Jazz Club" Latvijā viesosies jau atkārtoti. Šī kritiķu slavinātā un klausītāju iemīļotā kolektīva īpašajā skanējumā džeza improvizācija saplūst ar Rietumu kamermuzicēšanas tradīcijām, būtiska te ir arī mūziķu pieredze akadēmiskās mūzikas lauciņā, kā arī patiesa interese par laikmetīgo mūziku pārstāvošo komponistu oriģinālo pasaules redzējumu.

Jaunās mūzikas festivāla  koncertos apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid -19 izslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments.

Biļetes var iegādāties internetā un "Biļešu paradīzes" kasēs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!