Aktualitātes
12.04.2021

Grafiti mākslinieks KIWIE piedāvās iegādāties kriptomākslas darbus

Komentē
0

Latviešu ielu mākslinieks KIWIE radījis jaunu darbu sēriju, izmantojot NFT tehnoloģiju un tādējādi piesakot savus darbus digitālajā tirgū. Tehnoloģija ļauj savā īpašumā iegūt ne tikai pašu digitālo darbu, bet arī tā reālo fizisko darbu konkrētajā lokācijā. Rītdien, 13. aprīlī, digitālā tirgus platformām "Rarible" tiks publiskota pirmā KIWIE NFT darbu sērija, kas sastāv no sešiem iepriekš radītiem mākslas darbiem. Nākamo darbu sērijas, ko plānots izziņot tuvākajos mēnešos, tiks jaunradītas konkrētajam kriptomākslas tirgum.

KIWIE radītais tēls "Fat Monster" (resnais briesmonis) ir sastopams Rīgas ielās un citviet pasaulē jau kopš 2006. gada, taču no š.g. 13. aprīļa mākslinieka veidotie darbi, sekojot jaunākajām kriptomākslas tendencēm, būs pieejami arī digitālā formātā. Šim nolūkam tiks izmantots īpašs blokķēdes risinājums – NFT (non-fungible token) –, kas, atšķirībā no citām sistemām, iegūto mākslas darbu klasificē kā unikālu, autentisku, nedalāmu un piešķir tam garantētas īpašumtiesības.

Kriptomāksla ir salīdzinoši jauns, strauji progresējošs mākslas darbu nišas žanrs un tā pozīcijas digitālo mākslas darbu iegādē vēl nostiprinās. KIWIE kā savas darbības mērķi nākamajiem gadiem ir izvirzījis mākslas darbu radīšanu visās pieejamās 195 pasaules valstīs. Katrā valstī radot aptuveni 5 dažādu izmēru krāsojumus, kas tiks izlaisti uz blokķēdes sitēmas. Projekta ietvaros kopumā ir plānots izveidot 1001 unikālu mākslas darbu.

Katru NFT darbu papildinās īpaši veidota, virtuāla 3D animācija, kurā fiksēts reālais aerosola gleznojums tā reālajā atrašanās vietā, norādot arī tā ģeogrāfiskās koordinātas. Šajā gadījumā tas nozīmē, ka NFT darba īpašniekam faktiski piederēs arī reālais nekustamais ielu mākslas darbs. Papildus virtuālajai 3D vizualizācijai NFT darbu izsoles dalībnieki – darbu īpašnieki saņems arī īpaši veidotu metāla kartiņu, uz kuras būs attēlots konkrēti iegādātais "Fat Monster". Gadījumā, ja kāds no KIWIE darbiem reālajā dzīvē tiks nojaukts, aizkrāsots vai kā citādi būs iznīcināts, digitālais NFT attēls pārvērtīsies par "spoku briesmoni". Kriptomākslas tirgus noteikumi arī paredz, ka darba īpašnieks varēs to brīvi pārdot tālāk, tomēr mākslinieki saglabā visas intelektuālās un radošās tiesības uz šiem darbiem.

Kā uzsver KIWIE pārstāvji, NFT ir revolucionāra nozīme ielu mākslas ekosistēmā tieši ielu mākslas agresīvā rakstura dēļ. Iepriekš, pārdodot grafiti mākslas darbu, bija jādemontē siena, uz kuras darbs tika veidots, pat ja vide ap mākslas darbu bija daļa no tā nozīmes. Šis ir būtisks aspekts un tiešā veidā attiecas arī uz KIWIE darbu praksi, kur fiziskā atrašanās vieta ir neatņemama Fat Monster tēla sastāvdaļa.

"NFT, pārstāvot īpašumtiesības, ļauj saglabāt mākslas darbu neskartu un autentisku. Blokķēde vai NFT šeit nav tikai modes kliedziens – tas likumīgi ļauj operēt ar ko tādu, kas agrāk ielu māksā nav bijis iespējams," saka KIWIE.

Latviešu izcelsmes ielu mākslinieks KIWIE ir pazīstams kā viens no pirmajiem Latvijā, kurš sāka zīmēt vienu konkrētu tēlu (character) uz sienām. Kopš 2006.gada par vienu no atpazīstamākajiem ielu simboliem Rīgas pilsētā ir kļuvis KIWIE "Fat Monster", kas ir iemantojis ievērību gan Latvijā, gan citur pasaulē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!