"Muļķības slavinājums", Ilze Jaunberga
 
Aktualitātes
08.04.2015

Galerijā "Birkenfelds" atklās Ilzes Jaunbergas izstādi "Anonymous Reservatus"

Komentē
0

Piektdien, 10. aprīlī, plkst. 18:00 mākslas galerijā "Birkenfelds" Rīgā, Rūpniecības ielā 3, tiks atklāta gleznotājas Ilzes Jaunbergas personālizstāde "Anonymous Reservatus".

Ilze Jaunberga ir viena no nedaudzajām Latvijas māksliniecēm, kas ne vien konsekventi kopj noteiktu glezniecības valodu, bet ir arī sociāli un politiski aktīva. Jaunbergas gleznu izstāde "Anonymous Reservatus" veltīta politizētajam masku tēlam, senajam britu pretestības simbolam "Anonymous".

"Anonymous" maska pirmoreiz mākslinieces gleznās ienākusi 2012. gadā darbā "Kritiskā temperatūra", kas bija veltīts pašas subjektīvajai izjūtai par spriedzes pieaugumu pasaulē, par neskaidras agresīvas enerģijas mutuļošanu dažādās pasaules vietās, sabiedrībā kopumā un bailēm no sprādziena, pēkšņas krīzes.

2013. gadā maska parādījās gleznu ciklā "Jauka diena revolūcijai", kurā tika apcerētas karnevāla un revolūcijas paralēles. 2014. gadā Venēcijas karnevālā šī maska kļuva par modes kliedzienu, tāpēc, sekojot ilggadīgajai un neizsīkstošajai interesei par brīvdomīgo smieklu kultūru, par karnevāla metafiziku un tikpat ilgajai interesei par vispiezemētāko pasaules parādību, proti, politiku, Ilzes Jaunbergas jaunā izstāde "Anonymous Reservatus" veltīta šim groteskajam, politizētajam, agresīvajam un daudzslāņainajam masku tēlam, kas var būt gan terorists, gan varonis – atkarībā no jūsu uzskatiem un temperamenta.

"Anonymous" kā vizuāls simbols sakņojas vēsturiskajā "Gunpowder Plot" jeb Šaujampulvera sazvērestībā, kad katoļu konspiratori, cīnoties pret protestantismu Anglijā, 1605. gadā neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt Lielbritānijas parlamentu un valdošo protestantu karali Džeimsu I. Maska tiek uzskatīta par grotesku, stilizētu sazvērestības līdera Gaja Foksa (Guy Fawkes) portretu. 1605. gada 5. novembrī sazvērestība tika atklāta, Gajs Fokss – pakārts, un kopš tā laika Lielbritānijā 5. novembris tiek svinēts kā Ugunskuru nakts (Bonfire night), atzīmējot karaļa izglābšanos no nāves un dedzinot sazvērnieku vadoņa veidolu.

Globālu popularitāti maska ieguva ap 2011. gadu, kad to ar nosaukumu "Anonymous" sāka izmantot protestos pret likumprojektiem, kas ierobežotu cilvēku personīgo brīvību internetā. Interneta hakeri, kibertelpas anarhisti to sāka izmantot kā simbolu, savā izpratnē cīnoties par brīvību, arī ar metodēm ārpus likumības robežām.

Tagad "Anonymous" maska kļuvusi par universālu globalizētu dumpības simbolu pret oficiālās varas pilnvarām, lielo starptautisko biznesa korporāciju varu pār neaizsargātajiem pilsoņiem un daudz ko citu, kas izpelnās netveramā un vienlaicīgi spēcīgā interneta iemītnieka – hakeru grupējuma "Anonymous" – dusmas. Masku izmanto arī demonstranti visā pasaulē, lai slēptu savu identitāti.

Bez tēmas gleznās ir arī glezniecība. Mākslinieci interesē senā māksla, sintēze starp klasisko tradīciju un modernā laika destrukciju, kā arī fascinē Tintoreto ķermeniskā pārblīvētība un Goijas groteskā drāma.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!