Aktualitātes
02.06.2022

Dienišķais labā un ļaunā juceklis. RIGA IFF atklāj festivāla moto un pirmās filmas

Komentē
0

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas šoruden jau devīto reizi atgriežas ar plašu filmu programmu un kino industrijas pasākumiem, izziņo šī gada vadmotīvu un pirmās filmas.

Arī šogad, no 13. līdz 23. oktobrim, festivāls piedāvās filmas no pasaules nozīmīgākajiem festivāliem, pašmāju kino pirmizrādes un ārvalstu kinodarbus sešos konkursos, vairāk nekā simts klātienes un tiešsaistes seansos visas Latvijas teritorijā. Festivāla laikā tāpat gaidāma notikumu programma, kas veidota sadarbībā ar Kijivas Kritiķu nedēļu (Kyiv Critics' Week) – Ukrainas laikmetīgā kino programma un starptautiska diskusiju sērija par postkoloniālismu mediju telpā.

Par savu moto šogad RIGA IFF izvēlējies citātu no festivāla retrospektīvas programmas "galvenā varoņa" – pretrunīgā, brīžiem šokējošā, bet izcilā režisora un literāta Pjēra Paolo Pazolīni – dzejas rindām: "Dienišķais labā un ļaunā juceklis" (The sweet chaos of daily good and evil).

"Kad ikdienišķais ir atkāpies kā ārkārtēja priekšā, tas iegūst jēgu. Dienas, kurās piedzīvojam lielus zaudējumus, apokaliptiskas bailes un sakāpinātas cerības, mijas ar tādām, kas sniedz iepriekš neapjaustu, klusu prieku par ikdienišķo rūpju skaistumu. Nepieciešamība sakārtot dzīves krāšņo haosu – labā, ļaunā, skaistā un neglītā neprognozējamo ritmu, ir nebeidzams uztveres vingrinājums, ko kino tiecas analizēt, ritmizēt, arhivēt un pieradināt," šī gada festivāla motīvu skaidro RIGA IFF vadītāja Liene Treimane.

Starp pirmajām izziņotajām filmām ir Berlināles galvenajā konkursā iekļautā Mikaela Hērsa "Nakts pasažieri", kurā tumšo diennakts stundu ēterā dzīves līkločus risina Šarlote Geinsbūra. Varēs iepazīt arī Roterdamas kinofestivālā godalgoto "Eami", kas seko kādas piecgadīgas ajoero ciltij piederošas meitenes attiecībām ar izzūdošu mežu un tā iemītniekiem. Savukārt tikko Kannu kinofestivāla "Īpašais skatiens" konkursā iekļautā "Dievzeme" vēsta par jauna dāņu mācītāja skarbo ceļu, dodoties misionāra gaitās 19. gadsimta Islandē. Filmu veidojis Latvijas skatītājiem jau pazīstamais režisors Hlinurs Palmasons ("Balta, balta diena", 2019), sadarbojoties ar aktieri Ingvaru Sigurdsonu.

Neparastu kokteili, kurā kopā sajaucas misticisms, vardarbīgu ģimenes modeļu analīze un liegs skats uz pusaudžu maskulinitāti, piedāvā Berlinālē izrādītā filma "Daiļās būtnes", ar stila paraugdemonstrējumu un dzimtes dekonstrukciju pārsteidz Amandas Krāmeres muzikālā psihedēlija "Lūdzu, mazulīt, lūdzu", savukārt glancētās sociālo tīklu ģimenes idilles čaumalu pārspridzinās Sandensas kinofestivālā izrādītā somu ķermeņa šausmu filma "Izšķilšanās" – tās veidošanā piedalījusies Latvijas filmu studija "Mistrus Media" un daudzi vietējās filmu industrijas pārstāvji.

Festivāls no 8. jūnija piedāvā iegādāties ierobežotu skaitu 10 biļešu komplektu par īpaši izdevīgu cenu, kā arī festivāla abonementu, kas tā īpašniekam ļaus apmeklēt jebkuru RIGA IFF seansu gan klātienē, gan tiešsaistē.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!