Aktualitātes
31.05.2022

Berlina dienā ar lekciju uzstāsies Oksfordas universitātes viesprofesore Jūlija Tamira

Komentē
0

17. jūnijā Rīgā divpadsmito reizi tiks atzīmēta Jesajas Berlina diena, kas veltīta Rīgā dzimušā izcilā filozofa Jesajas Berlina (1909-1997) piemiņai. Šī būs pirmā reize kopš 2018. gada, kad Berlina dienas pasākumi notiek klātienes formātā. Kā ierasts, pasākuma centrālais notikums būs Jesajas Berlina piemiņas lekcija, kuru šogad lasīs Izraēlas akadēmiķe un bijusī politiķe Jūlija Tamira (Yuli Tamir). Pasākumi notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Mūkusalas ielā 3.

Kopš 2009. gada, kad Berlinam būtu apritējuši 100 gadi, Rīgā ik gadu tiek rīkota Jesajas Berlina diena, kuras galvenais notikums allaž ir kāda starptautiski atzīta akadēmiķa, autora vai viedokļu līdera lekcijas priekšlasījums. Šogad Jesajas Berlina dienā plkst. 18:00 uzstāsies Izraēlas akadēmiķe un politiķe Jūlija Tamira. Viņa ir viesprofesore Oksfordas universitātē un Beit-Berlas koledžas prezidente, savulaik bijusi gan Izraēlas parlamenta deputāte, gan imigrācijas un izglītības ministre. Tamiras doktora disertāciju Oksfordā savulaik vadīja neviens cits kā Berlins.

Tamiras pētniecisko un filozofisko interešu centrā ir saiknes starp liberālismu un nacionālismu, un to iespējām veiksmīgi pastāvēt līdzās. Viņa tam pievēršas gan savā slavenākajā darbā "Liberālais nacionālisms" (1993), gan vienā no pēdējām grāmatām "Kāpēc nacionālisms?" (2019).

Pirms lekcijas plkst. 16:00 LNB 2. stāvā notiks Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas svinīgā pārsaukšana Jesajas Berlina vārdā. Tas bija iecerēts jau 2020. gadā, taču tika atlikts pandēmijas apstākļu dēļ. Šajā lasītavā atrodas Jesajas Berlina Centrs – LNB un Jesajas Berlina biedrības kopīgi veidots projekts, kura mērķis ir popularizēt Berlina idejas un viņa saikni ar Rīgu.

Pēc atklāšanas plkst. 17.00 LNB Ziedoņa zālē interesentiem būs iespēja noskatīties 1981. gada BBC raidījuma The Levin Interview videoierakstu, kurā britu žurnālists Bernards Levins sarunājas ar Jesaju Berlinu par viņa bērnības iespaidiem, piedzīvoto revolūciju Pēterburgā, ģimenes pārcelšanos uz Lielbritāniju un viņa integrāciju britu sabiedrībā, kā arī to, kā piedzīvotais ietekmēja viņa uzskatus un idejas.

Dalība visos pasākumos ir bez maksas. Lai apmeklētu Jesajas Berlina Centra atklāšanu LNB 2. stāvā, jāuzrāda derīga lasītāja vai apmeklētāja karte. Lai apmeklētu pasākumus LNB Ziedoņa zālē, nepieciešams pieteikties bezmaksas biļetēm.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!