Aktualitātes
09.08.2021

Viesturs Kairišs iestudējis operas "Valkīra" trešo cēlienu

Komentē
0

Sestdien, 14. augustā, plkst. 21.00 Cēsu pils parka estrādē būs skatāms Riharda Vāgnera operas "Valkīra" trešā cēliena koncertiestudējums. Operas galvenos varoņus atveidos pazīstamo Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), diriģēs Andris Poga. Koncertiestudējuma režisors – Viesturs Kairišs.

Četru operu cikla "Nībelunga gredzens" otrā daļa "Valkīra" ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Darbu pie operas "Valkīra" teksta Vāgners sāka 1851. gadā, un to komponēt pabeidza 1856. gadā, savukārt pirmizrādi tā piedzīvoja 1870. gadā Minhenes Karaliskajā un Nacionālajā teātrī.

Koncertiestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, kurš Vāgnera operas iestudē kopš 2007. gada, kad "Latvijas Nacionālajā operā tapa "Valkīru". Iestudējuma dramaturgs Johens Breiholcs saka: ""Valkīra" ir mūzikas drāma, kurā komponists liek sadurties dažādām kaislībām – tur ir gan krāpšana, gan incests, gan nodevība un slepkavība. Tomēr gandrīz visu šo kaislību motivācija ir mīlestība. Režisors Viesturs Kairišs koncentrējies uz eksistenciālo konfliktu starp mīlestību un varas darījumiem. Cīņa tiek izcīnīta, uzvarēta un pazaudēta gan mājas noslēgtībā, gan publiskā arēnā. Šis ir ārpuslaika konflikts, tikpat vecs kā cilvēce, un to ieskauj Vāgnera mūzikas hipnotiskais skaistums."

Operas "Valkīra" galveno varoņu lomās iejutīsies pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere ir viena pasaules izcilākajām Brinnhildes lomas izpildītājām. Sešus gadus pēc kārtas (2013–2019) Fostere dziedāja Brinnhildi Baireitas festivālā un ar šīs lomas lasījumu kļuva plaši pazīstama Eiropā un pasaulē. Viņa ir arī pieprasīta Elektra, Turandota un Izolde. Fostere uzstājas Vācijas lielākajos opernamos, Tokijā, Vašingtonā, Budapeštā, Amsterdamā, Barselonā un citur. Viņas pirmā operas loma bija Nakts karaliene, un neticami straujš bija dziedātājas ceļš uz Brinnhildi, ko viņa pirmoreiz dziedāja 2007. gadā (turklāt visās trijās cikla operās, kur vien iesaistīta Brinnhilde) un pēc tam 2013. gada "Nībelunga gredzena" Baireitas iestudējumā Kirila Petrenko vadībā.

Arī latviešu basbaritons Egils Siliņš jau vairāk nekā desmit gadu dzied Votānu pasaules labākajos opernamos.

Viena no starptautiski pazīstamākajām latviešu operdziedātājām Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi "Latvijas Gāzes" gada balvu operai kā labākā operas soliste. Valkīru lomās būs Latvijas Nacionālās operas solistes, muzicēs arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Pogas vadībā.

Koncertiestudējumu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā, uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15. augustam. Tā ietvaros ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde "Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli". Savukārt Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde "Vesels".

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!