Publicitātes foto.
 
Aktualitātes
30.09.2021

Uzņemta filma pēc pirmās latviešu operas "Baņuta" motīviem

Komentē
0

15. oktobrī Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā pie skatītājiem nonāks operfilma "Baņuta", kas jaunā veidā interpretē pirmo latviešu operu – 1920. gadā iestudēto Alfrēda Kalniņa "Baņutu".

Operfilmas autori ir Berlīnes mūzikas teātra kolektīvs "Hauen Und Stechen" un Latvijas mākslinieki – komponists Jēkabs Nīmanis, mūzikas teātra dramaturgs Evarts Melnalksnis, latviešu aktieri un solisti Laura Grecka, Armands Siliņš un Sniedze Kaņepe.

Operfilma vēsta par jaunās partizānes Baņutas glābšanu no karazonas un nokļūšanu svešumā, kur viņa laimīgas laulības vietā tiek iepīta politiskās intrigās un atriebības ķēdē. Vēstījumā tiek reflektēts gan par baltu mītisko senatni, gan par Austrumeiropas reģiona vēsturi 20. gadsimtā.

Baņutas tēlu filmā atveido trīs aktrises – dziedātājas. "Viņa, par spīti traģiskajai notikumu gaitai, ir kaislības, mīlestības un dzīves alku pilna. Baņuta cīnās pret ciešanām un savu bezizejas stāvokli. Darbībā liela nozīme ir varoņu kara pieredzei, kas nosaka traumēto personāžu vardarbības pilnās savstarpējās attiecības. Šajā interpretācijā arī pati Baņuta ir piedalījusies partizānu cīņās un nes sev līdzi to sieviešu pieredzi, kuras iesaistījās karadarbībā Austrumeiropā 20. gadsimtā. Turklāt opera Kārļa Ulmaņa režīma laikā cenzēta, 1937. gada iestudējuma tekstā aizliedzot pieminēt Lietuvu, savukārt 1941. gadā padomju okupācijas valdība autoriem lika uzrakstīt operai laimīgas beigas. Šie motīvi izmantoti operas interpretācijā, veidojot trīs operas nobeigumus," raksta operfilmas veidotāji.

Mūzikas teātra kolektīvs "Hauen und Stechen" jau gandrīz desmit gadus darbojas Berlīnes neatkarīgajos teātros, kā arī veidojis iestudējumus Hamburgas Valsts operā, Bavārijas Valsts operā Minhenē un citur. Kolektīvs nodarbojas ar operas zelta repertuāra radikālu pārradīšanu. Tas ietver brīvu sižetu interpretāciju, improvizāciju, radošu performativitāti, ne vien dziedātāju, bet arī performeru un visu veidotāju iesaistīšanu skatuviskajā darbībā, dažādu valodu un spēles formu izmantojumu, paradoksu un humora ievīšanu, kas sapludināts ar traģisko.

Operfilmas producenti ir biedrība "Sansusī" un "Story Hub". Pēc filmas pirmizrādes to plānots demonstrēt īpašos seansos.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!