Pavisam nesen Rimi nopirku lētu mafinu pannu. Šīs bija īpaši labas ziņas, jo – es ceru, piekritīs pat tie, kuri publiski par gastronomiskiem priekiem izsakās visai atturīgi, izliekoties, ka tādas lietas kā resnā (vai tievā) zarna neeksistē –, brokastis ar pašpagatavotiem mafiniem nav joks. Mafini sanāca burvīgi un, kā izteicās mans uzticamais draugs, pat „profesionāli”. Skaidrojumus viņš nesniedza, bet doma tāpat ir skaidra. Jau kuro dienu jūsmoju par savu kulināro sasniegumu. Cepšana ir tāda interesanta lieta, man šķiet. Krāsnī ar sākumproduktiem notiek tik būtiskas pārmaiņas, ka vienā mirklī viss sāk izskatīties pēc tādām kā sadzīves burvestībām. Pasaka par zvēriem neatvairāmi pārtop par burvju pasaku, kura, es ļoti ceru, bet šaubos, tieši tā arī saucas latviešu žanru sistēmā. Jebkurā gadījumā piezīmi par žanru metamorfozēm pieturēsim prātā; noderēs. Par cepamo pulveri vispār ir grūti iedomāt bez alķīmijas piedevas. Bet runa jau nebūs par ēdieniem. Runa būs par grāmatām.
Kādreiz nopirku Jāņa Rozes grāmatnīcā kulināro grāmatu no sērijas World Cuisine; United States of America with recipes by David Bouley, Jean-Georges Vongerichten. Vispār man patīk tāda tipa grāmatas, un, godīgi sakot, esmu lepna īpašniece vēl dažām, bet no citām sērijām. Pat viens Good Food numurs manos arhīvos ir atrodams.
Grāmatas uzdevums ir šāds: iepazīstināt ar vieglām un skaistām garšīgu lietu receptēm, pierādot, ka ASV tomēr pastāv atsevišķa kulinārā tradīcija, kas nebūtu pielidzināma fast food restorānu asortimentam vien. Tiek piedāvāti „starters”, „main courses” un „desserts”. Beigās ir kompakts pārskats par amerikāņu vīniem. Katrai receptei laba galaprodukta bilde klāt: manuprāt, tas ir apsveicami. Tādos gadījumos, ar autoru var draudzēties. Zem katras receptes rāmītī kāds labs padoms par iespējām aizvietot kādu no sastāvdaļām vai vienkārši info par reģionālajām atšķirībām ēdiena pagatavošanā vai par to, ka, teiksim, Crawfish pies ir galvenais ēdiens pavasara džeza festivālos Ņūorleānā. Bet runa atkal ir par ko citu.
Katram studentam semestra laikā ir jāuzraksta semestra darbs. Kādu semestri uzrakstīju par nepieciešamību pārdefinēt estētiskā piedzīvojuma robežas un iekļaut jaunajā laukā arī recepšu lasīšanas aktu. Receptes var lasīt dažādi. Protams, recepšu pragmatiskā funkcija ir acīmredzama. Taču piedāvājums lasīt receptes arī ne-pragmatiskā līmenī šķiet interesants. (Protams, patīkami pavadīts laiks arī ir reducējams uz pragmatisku labumu, taču šeit pieturēšos pie dihotomijas izteiksmes skaidrības pēc.) Sākumskolā angļu valodu mācījos ar mācībgrāmatas Tip Top palīdzību. Katru stundu ar šo grāmatu uztvēru ne tikai kā angļu valodas stundu, bet arī kā tobrīd vienīgo iespēju aizceļot citā. Aiziet uz supermarketu, parunāt ar Džeinu (pēc modeļa, protams) un nopirkt tādu plānu picu vai mafinu (grāmatā bija daudz bilžu). Palīdzēt kādam atrast tuvāko aptieku Londonas ielās. Iepazīties ar citiem bērniem Londonas zoodārzā. Šķiet, tieši sadzīviskuma dēļ ceļojums šķita vēl reālāks. Ne velti saka, ka, dodoties uz citu valsti, jāsaprot, ka vislabākais veids to iepazīt ir nevis apmesties hotelī, bet pavadīt laiku ar kādu vietējo ģimeni viņu pašu mājās. Un daudz staigāt pa ielām.
Ar receptēm manā prātā notiek kaut kas līdzīgs kā toreiz ar Tip Top. Ar gremošanu saistītais aspekts vēl vairāk pastiprina saikni ar ikdienu; citā ikdienu. Izlasi, kā uztaisīt New York Cheesecake, pamēģini BBQ chicken kopā ar Kanzassitijas iemītniekiem, apskaties google images, ja nezini, kā izskatās „tarragon”, un padomā par savu dāču, par bērnību, par dillēm, par Sapfo. Uzdziedi „Jambalaya”!
Iesaku lasīt recepšu grāmatas. Ir, protams, tādas, pēc kurām spriežot, ir jātērē daudz naudas, lai labi paēstu. Šādas grāmatas mani īpaši neiedvesmo. Bet brīžos, kad studijas liek atrasties vienā un tajā pašā vietā ilgāk, nekā gribētos, var palasīt recepšu grāmatu (piem., tādu, kuru pieminēju), un ar zināmu iztēles piepūli, telpu un laiku varēsi izjust citādāk. Tad, protams, var iet tālāk un kaut ko no lasītā pagatavot.
Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!
SAISTĪTI RAKSTI
Ko iesakām šodien?
Ko iesakām šodien?
16:30
0Rīgas Pasaules filmu festivāls
Kinoteātrī "Kino Bize"
12:00
0Muzikālā cirka izrāde "Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi"
Liepājas koncertzālē "Lielais Dzintars"
16:00
0Dzejnieka Gunara Saliņa simtgadei veltīta saruna
Latvijas Nacionālajā bibliotēkā
19:00
0Kritikas minifestivāls "Tīri prātīgi"
Gētes institūtā un "K. K. fon Stricka villā"
18:00
0Festivāla "Page Break" noslēguma dzejkoncerts
Jelgavas Kultūras namā
14:00
0Tekstu darbnīca "Palēlinājums#1"
Raiņa un Aspazijas mājā
10:00
0Rīgas Pasaules filmu festivāls
Kinoteātrī "Kino Bize"
12:00
0Elzas Lapiņas un Uģa Albiņa izstāde "Izvēle"
"MABOCA" galerijā "Visuma Centrs 2"
10:00
0Izstāde "Iekāres vārdā"
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
11:00
0Rīgas Pasaules filmu festivāls
Kinoteātrī "Kino Bize".
18:00
0"Dejas dienas" radošo darbnīcu noslēguma skate
Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
0