Citu idejas
10.08.2011

Kaspara Eihmaņa lekciju kurss: Fenšuei – ķīniešu ģeomantijas māksla

Komentē
0

Attēlā: ¼ Satori lekciju telpa

 

Vieta: ¼ Satori telpa, Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2.
Laiks: no 15. augusta līdz 19. augustam
Cena par visu lekciju kursu: 15 LVL
Cena par vienu atsevišķu lekciju: 7 LVL
(Cenā iekļauta tēja vai kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda Satori telpas kafejnīcā.)
Lūdzam pieteikties pa e-pastu: [email protected]

 

Par lekciju kursu:

Ja ņemam vērā cilvēcisko būtņu nesaraujamo saistību ar dzīves vidi, nepieciešamību organizēt apkārt esošo telpu, lai nodrošinātu pilnīgākus eksistences apstākļus, tad varam apgalvot, ka ikvienai civilizācijai ir bijusi pazīstama ģeomantija. Ģeomantija (sengr. geo – ‘zeme’, mantikos – ‘pareģot’) ir māksla un līdz ar to arī tehnika, kuras pamatmērķis ir, ievērojot apkārtējās vides fizisko īpašību kopumu un starp tām valdošās novērojamās un nojaušamās likumsakarības, spēt noteikt cilvēkam vispiemērotākos un veiksmīgākos dzīves apstākļus.

Tradicionālajā Ķīnā ģeomantijas mākslai, kas kopš senatnes pazīstama ar nosaukumu fenšuei (burt. ‘vēji un ūdeņi’), bija nozīmīga loma. Zināšanas par vides organizāciju un tās labvēlīgo/nelabvēlīgo ietekmi uz cilvēku, izmantoja gan valdošā elite, gan vienkāršie cilvēki. Fenšuei pamatā ir priekšstatu kopums, kas postulē saistību starp zemes reljefu (kalniem, ūdens tilpnēm utt.), vitālo enerģiju cji, no kuras ir veidots viss esošais, dabiskās vides elementiem un procesiem, numeroloģiju (ciparu kombināciju saistību ar zemes formu), zvaigznājiem, debess pusēm u.c. pasaules aspektu ietekmi uz cilvēku. Tā kā cilvēka vēlmes vienmēr ir bijušas saistītas ar izvairīšanos no neveiksmēm un centieniem saglabāt veselīgu pilnīgumu, fenšuei piedāvā zināšanas par to, kā pareizi organizēt publisko (pilsēta) un privāto (miteklis) dzīves telpu, lai tā būtu labvēlīga izaugsmei.

Lekciju kursa mērķis ir iepazīstināt klausītājus ar fenšuei pamatprincipiem un tradicionālās ķīniešu kosmoloģijas priekšstatiem, kas ir tā pamatā.

 

Pirmdiena, 15. augusts, plkst. 18:30

1. lekcija. Ģeomantijas mākslas definīcija un apraksts. Ģeomantijas tehnika un priekštatu klātbūtne dažādās pasaules civilizācijās un tās saistība ar maģiskās domāšanas pamatelementiem.

Fenšuei – ķīniešu ģeomantijas māksla: termina skaidrojums un vēsture. Fenšuei piemēri mūsdienu ķīniešu sabiedrībā ĶTR, Honkongā un Taivānā.

 

Trešdiena, 17. augusts, plkst. 18:30

2. lekcija. Tradicionālie ķīniešu kosmoloģiskie priekšstati, kas ir fenšuei mākslas pamatos: vitālā enerģija cji, savstarpēji papildinošie spēki jiņ un jan, pieci elementi-procesi vusjin. Korelatīvā pasaules tvēruma skaidrojums.

 

Piektdiena, 19. augusts, plkst. 18:30

3. lekcija. Fenšuei mākslas praktiskais saturs: instrumenti, mērījumi un to mērķi.

 

Kaspars Eihmanis lekcijā par daoismu Satori grāmatnīcā, 2011. gada februārī. Foto: Ansis Starks.

 

Kaspars Eihmanis bakalaura grādu sinoloģijā un maģistra grādu orientālistikā ieguvis Latvijas Universitātē, patlaban turpina doktora studijas Helsinku Universitātē. Strādājis par pētnieku Ķīnas Literatūras un filozofijas institūtā Taipejā, Taivānā un Pekinas Pedagoģiskajā Universitātē Ķīnā. Bijis vieslektors universitātēs Venēcijā un Minhenē. Šobrīd strādā par lektoru LU Humanitāro zinātņu fakultātē, Āzijas studiju nodaļā.

Pētniecības interešu lokā ietilpst Ķīnas filozofijas vēsture, daoisma filozofija – Laodzi un Džuandzi, ķīniešu budisma filozofija, mūsdienu konfūcisms, salīdzinošā filozofija.

Laiku pa laikam raksta žurnālam „Rīgas Laiks”.

 

¼ Satori telpas atrašanās vieta:

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!