Aktualitātes
27.01.2023

Tapusi dokumentālā filma par Latvijas pirmo džeza festivālu

Komentē
0

Džeza mūzikas izdevniecība "Jersika Records" laidusi klajā jaunu Latvijas vēsturisko džeza ierakstu skaņuplati "The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967" un piedāvā dokumentālo filmu "KIKOK 1962. Latvijas pirmais džeza festivāls".

Jaunā skaņuplate turpina Latvijas džeza vēsturisko ierakstu sēriju un 2021. gadā iznākušajai Raimonda Paula trio platei "The Lost Latvian Radio Studio Sessions 1965/1966" seko ieraksts, kurā var klausīties Pēterburgas džeza pianistu Juriju Viharevu (Yuri Vikharev) un leģendāro Latvijas džeza mūziķu ritma grupu – bundzinieku Eināru Raibo un kontrabasistu Juri Āķi, kura arhīvos šie ieraksti glabājušies līdz šim. Ieraksti veikti 1967. gadā Latvijas Televīzijas studijā, gatavojoties Bruno Ojas vadītajam raidījumam.

"Šī trio spēlētā mūzika ir liecība, ka 1967. gadā Latvijā mūziķi ir augstvērtīgi izpildījuši tā laika aktuālo Rietumu džeza mūziku. Saklausām be-bop, hard-bop, cool-jazz un arī nedaudz no free-jazz un avangarda. Izpildīto skaņdarbu autoru vidū ir tādi pasaulē ikoniski džeza mūziķi kā Mailzs Deiviss (Miles Davis) un Teloniuss Monks (Thelonius Monk). Tas vien, ka Latvijā šāda mūzika ir atskaņota publiski 60. gados vietējo mūziķu izpildījumā, ir ievērības cienīgi un ir svarīga Latvijas džeza vēstures liecība," atzīmē izdevniecības "Jersika Records" vadītājs un producents Mareks Ameriks.

Līdz ar jaunās skaņuplates iznākšanu džeza izdevniecība "Jersika Records" piedāvā arī dokumentālo filmu par Latvijas pirmo džeza festivālu KIKOK 1962, kad 1962. gada 18. decembrī Rīgā, Mūkusalas ielā, uz vienu vakaru tika sapulcināta visa Rīgas džeza scēna. Filmā piedalās un ar savām atmiņām dalās festivāla dalībnieki, organizētāji un aculiecinieki – mūziķi Juris Āķis, Raimonds Pauls, Aivars Zītars, Aivars Krūmiņš, Aldis Ermanbriks un skaņu inženieris Mārtiņš Saulespurēns, kā arī savu komentāru sniedz džeza mūzikas pētnieks, profesors Indriķis Veitners. Filmas scenārija autors ir mūzikas kritiķis un vēsturnieks Mikus Solovejs. Filmas režisors – "Jersika Records" dibinātājs un vadītājs, producents un dīdžejs Mareks Ameriks. Filmas tapšanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds, un tā skatāma "Jersika Records" "YouTube" kontā.

Savukārt ieraksta "The Lost Latvian TV Studio Sessions 1967" digitālo restaurāciju no oriģinālajām magnētiskajām lentēm veica skaņu režisors Mārtiņš Krastiņš. Skaņu plates bukletā lasāmi mūzikas apskatnieka un vēsturnieka Mikus Soloveja ievadvārdi. Plates dizainu veidojis Edgars Ameriks.

Jauno skaņu plati var iegādāties visos mūzikas veikalos, kā arī izdevniecības "Jersika Records" mājas lapā vai "Bandcamp" platformā. Albums noklausāms arī populārākajās straumēšanas vietnēs.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!