Kadrs no Annas Ansones filmas "I Can't Help Myself"
 
Aktualitātes
18.05.2023

Sācies eksperimentālā kino festivāls "Process"

Komentē
3

17. maijā atklāts piektais analogajām praksēm veltītais eksperimentālā kino festivāls "Process", kas līdz 21. maijam notiks Vagonu zālē Rīgā. Šogad festivāls pievēršas trokšņa spektra tēmai, to uzlūkojot kā fizisku, mentālu un sociālu parādību.

Šajā reizē sadarbībā ar sešu Eiropas mākslinieku vadītu kino laboratoriju kopprojektu SPECTRAL festivāls īpašu uzmanību vērš uz paplašinātā kino performanču praksi, demonstrējot šos darbus trīs kūrētās programmās.

18. maijā 18.00 būs skatāma festivāla vadītājas un kuratores Ievas Balodes kūrētā "Baltic Experimental" programma, kas vienkopus pulcē darbus no Baltijas valstīm, kuru veidotāji izvēlas ne tikai darbu ar filmlentas fotoķīmiskajiem procesiem, bet arī ceļojumus eksperimentāla naratīva, medija materiālitātes un struktūras laukā. Šī gada fokusā – "Baltic Analog Lab" biedru, domubiedru un draugu darbi.

Vakara turpinājumā, plkst. 20.30 – kuratora Ulriha Cīmonsa (Vācija) programma "A Face In The Cloud" ("Seja mākoņos"), kas apvieno filmas, kas tādā vai citādā veidā darbojas ar nenoteiktiem, ātri gaistošiem attēliem un kuru autori pēta filmas spēju saglabāt, slāņot un projicēt laiku.

19. maijā plkst. 19.00 – kuratores Aurēlijas Persevo (Francija) programma "Alert State", kurā ietvertās filmas vieno saasinātas uzmanības stāvoklis filmdara skatienā, novērojamajā objektā un skatītāja uztverē.
Turpinājumā 20.30 notiks "Procesa" pirmais performanču vakars, kur uzstāsies festivāla viesmākslinieki.

Sestdien, 20. maijā, gaidāmi divi notikumi: plkst. 16.00 britu režisoru Linnas Lū un Gaja Šervina retrospekcija ar piecām paplašinātā kino performancēm, kurās abi autori mijiedarbosies ar vairākiem kinoprojektoriem, dzīvo skaņu, telpu un ekrānu, savukārt 20.00 notiks otrais performanču vakars "Process Expanded" ar četru mākslinieku līdzdalību.

Svētdien 14.00 notiks diskusija ar paplašināto kino praktizējošiem māksliniekiem par dažādām pieejām šim ķermeniskajam, ātri gaistošajam eksperimentālā kustīgā attēla virzienam. Kas notiek, kad kinoaparāti tiek izmantoti kā instrumenti, kad mehāniskā precizitātē iejaucas cilvēks un nejaušība? Kā paplašinātā kino prakses spēj iejaukties lietu ierastajā kārtībā?

17.00 gaidāma vācu eksperimentālā kino apvienības "Schmelzdahin" retrospekcija ar sešām filmām, kas tapušas visaktīvākajā apvienības darbības posmā no 1984. līdz 1988. gadam. Retrospekciju vadīs kurators un lektors Jānis Putniņš.

Vakarā 20.00 festivālu noslēgs Lāsmas Bērtules kūrēta programma "Secret Links" ar septiņām filmām, kurās tiek atrasti, pazaudēti un izveidoti savienojumi – ģimenēs, pilsētās, atmiņās, dziesmās un mīklās bez atminējuma.

Šīgada festivāla viesu starpā ir tādi autori kā Gajs Šervins (Guy Sherwin, Lielbritānija) Linna Lū (Lynn Loo, Lielbritānija), Elēna Pardo (Elena Pardo, Meksika), Enrike del Kastiljo (Enrique del Castillo, Spānija), BR Laser (Bernhards Razingers (Bernhard Rasinger, Austrija), Aurēlija Persevo un Pjērs Pjērs Pjērs (Aurélie Percevault, Pierre Pierre Pierre, Francija), un citi.

Ieeja filmu seansos – bez maksas. Biļetes uz performanču programmām – bezrindas.lv.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!