No kreisās: Lolita Ritmane un Eimija Andersone
 
Aktualitātes
28.02.2020

Rīgā ieraksta sieviešu tiesību vēsturei veltītu koncertuzvedumu

Komentē
0

Šajās dienās Latvijas Radio 1. studijā notiek ieraksts vērienīgam mūzikas projektam, kas veltīts sieviešu tiesību vēsturei. Projektu veido amerikāņu diriģente un producente Eimija Andersone (Amy Andersson), bet tā ierakstu Rīgā iniciējusi ASV dzīvojošā latviešu komponiste Lolita Ritmane, ziņo "LSM.lv".

Diriģente Eimija Andersone ir Ņujorkas orķestra "Orchestra Moderne NYC" dibinātāja un muzikālā direktore. Kopā ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, "Sinfonietta Rīga" un citiem uzaicinātajiem orķestra mūziķiem viņa šobrīd ieskaņo projektu "Women Warriors: The Voices of Change" jeb "Varones: pārmaiņu balsis", klātesot arī komponistei Lolitai Ritmanis, kuras trīs skaņdarbi arīdzan iekļauti šajā muzikālajā programmā, kas veltīta sieviešu tiesību aizstāvēm visā pasaulē.

Koncertuzvedums pirmatskaņojumu piedzīvoja pērn Ņujorkā, un tā mūziku sarakstījušas astoņas Holivudas komponistes. Diriģente Eimija Andersone stāsta, ka doma par šādu koncertu viņai radusies pirms pāris gadiem, lasot par amerikāņu pilsoņtiesību aktīvisti Faniju Lū Heimeri (Fannie Lou Hamer), kurai kā melnādainai sievietei Misisipi vēl 1962. gadā liedza balsot vēlēšanās.

"Ar šo programmu vēlamies uzsvērt, cik būtiska meitenēm un sievietēm ir iespēja gūt izglītību," Latvijas Radio stāsta Andersone. "Simtiem miljonu meiteņu katru gadu pasaulē ir liegts lasīt un rakstīt, viņām nav ļauts rakstīt savu vārdu vai pat paņemt rokā zīmuli valdošās kultūras dēļ. Tas attur pasauli sasniegt tai pieejamo potenciālu. Ja mēs spētu katru gadu izglītot simts miljonu meiteņu, padomājiet, par ko viņas varētu kļūt – par zinātniecēm, ārstēm, atklājējām, vizionārēm! Šobrīd pasaulē mums jārēķinās ar tik daudzām problēmām: nevienlīdzību, kariem, klimata pārmaiņām, demokrātijas vājumu, vārda brīvību. Ņemsim vērā, ka sievietes ir puse no zemeslodes iedzīvotājiem! Ja mēs spētu izglītot šīs meitenes, iemācītu viņām rakstīt un lasīt, mēs, iespējams, varētu kādas no šīm problēmām atrisināt."

Ierakstīt koncertuzvedumu Rīgā ieteikusi pazīstamā latviešu komponiste Lolita Ritmane, kas ir arī autore filmas "Dvēseļu putenis" skaņu celiņam un viena no "Sieviešu filmu komponistu apvienības" dibinātājām ASV.

Latvijas Radio tapušais ieraksts būs pieejams internetā un tiks izrādīts vairākās pasaules koncertzālēs, iespējams, arī Latvijā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!