Vilis Daudziņš filmā "Zeme, kas dzied".
 
Aktualitātes
19.04.2023

"Neputns" izdos aktiera Viļa Daudziņa grāmatu

Komentē
0

Apgādā "Neputns" drīzumā iznāks Viļa Daudziņa zīmējumu grāmata "Pirmie latviešu dziedāšanas svētki bildēs", kas tapusi, aktierim piedaloties vēsturiskās spēlfilmas "Zeme, kas dzied" uzņemšanā. 

Režisora Māra Martinsona topošās filmas "Zeme, kas dzied" darbība risinās 1873. gadā, kad Latvijā notika pirmie Pirmie vispārīgie latviešu dziedāšanas svētki. Vilis Daudziņš filmā attēlo Rīgas Latviešu biedrības nama biedru un vienu no svētku organizētājiem Bernhardu Dīriķi. Arī pirmais Daudziņa zīmējums "Beata liek Bernharda Dīriķa parūku" attēlo Dīriķi un tapis pagājušā gada februārī Straupes pilī, kas uz laiku kļuvusi par uzņemšanas laukumu.

Vilis Daudziņš grāmatas ievadā raksta: "Sēdēju friziera krēslā pretī saliekamam grima galdam un blenzu spogulī. Uz galda bija akurāti sarindotas pūdernīcas, lielas un mazas pindzeles un lērums visādu pudelīšu un grima trauciņu. Skaidri zināju, ka mani sagaida pusotras stundas pacietīgas sēdēšanas, jo grima māksliniece Beata Rjabovska manam tēlam bija radījusi ārkārtīgi komplicētu galvas rotu.Vispirms ar plānām miesas krāsas lateksa "pankūciņām" tika panākts atkāpušos matu efekts, tad uz pieres rūpīgi tika nomaskēta pāreja no manas ādas uz šo mākslīgo plesi, un visbeidzot uz tā visa tika uzsēdināta parūka. Kad manipulācijas ar galvas virsu bija pabeigtas, grimētājas ķērās pie manas sejas apakšējās daļas, proti, tika pielāgota un līmēta bārda un ūsas.

Visa šī darbošanās likās tik interesanta, ka man pēkšņi sagribējās piefiksēt to, ko es redzu spogulī. Atvēru savā telefonā aplikāciju Notes un sāku zīmēt."

Kā stāsta Daudziņš, arī visi pārējie zīmējumi tapuši telefonā: "Teikšu jums godīgi, zīmēšana telefonā ar pirkstu ir diezgan piņķerīga padarīšana – ekrāns mazs, pirksts sasodīti resns. Varat paši pamēģināt... Tāpēc bildēs visiem maniem varoņiem ir lieli deguni – mazus šausmīgi grūti uzzīmēt. Kaut gan... tieši tādi ar raksturīgiem deguniem man viņi patīk vislabāk."

Jaunajā grāmatā apkopoti gan Daudziņa zīmējumi, gan aktiera rakstīti pavadteksti. Grāmatas literārā redaktore ir Māra Ņikitina, dizainu veidojusi Anta Pence.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks šīgada 26. aprīlī plkst. 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzeja Dziesmu un deju svētku ekspozīcijā "Dziesmusvētku telpa", Rīgā, Mežaparkā, Ostas prospektā 11.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!