Aktualitātes
18.05.2020

Nacionālais Kino centrs atbalstījis 16 filmu ideju attīstīšanu

Komentē
0

Nacionālais Kino centrs (NKC) izziņojis 2020. gada filmu projektu attīstīšanas konkursa rezultātus – 16 projektiem piešķirtā finansējuma kopējais apjoms ir 150 000 EUR. No 45 iesniegtajiem projektiem atbalstam atlasīti deviņu spēlfilmu, četru dokumentālo filmu un triju pilnmetrāžas animācijas filmu ideju pieteikumi, ziņo Nacionālais kino centrs.

Konkursa mērķis ir atbalstīt pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu dokumentālo un animācijas filmu projektu attīstīšanu, t.sk. scenāriju rakstīšanu, tēmu izpēti, tēlu un vizuālo risinājumu izstrādi; visi šie darbi iespējami arī ārkārtējās situācijas un sociālās distancēšanās apstākļos. Konkursā kopumā tika izvērtēti 45 filmu attīstīšanas projekti – četras dokumentālo filmu ieceres, deviņas animācijas filmu ieceres un 32 spēlfilmu ieceres. Atbalstītā procesa rezultāts būs izstrādāts filmas scenārijs un ražošanai sagatavots filmas projekts, ar kuru ieceres autori turpmākajos gados var piedalīties Nacionālā Kino centra filmu ražošanas konkursā.

Vislielākā konkurence vērojama starp spēlfilmu idejām, kur no 32 projektiem pieejamā finansējuma ietvaros bija iespējams atbalstīt deviņus. Vairāki režisori iecerējuši veidot laikmetīgus mūsdienu stāstus – piemēram, Renārs Vimba strādā pie savas otrās spēlfilmas "Palsā gaismā" ar šobrīd aktuālu, psiholoģiski dramatisku stāstu – visu Eiropu pārklājusi bieza migla, savstarpējās nesaskaņās iestrēdzis pāris mitinās vientuļā meža mājā un kādu dienu viņiem pazūd mazā meitiņa. Režisore Alise Zariņa pati raksta scenāriju "Nospiedumi" – par sievietes attiecībām ar tēvu un to ietekmi uz viņas karjeru un personīgo dzīvi; jaunais režisors Kristians Riekstiņš attīstīs krimināldrāmu "Puikas" par jauniešu hokejkomandas spēlētāja nāves izmeklēšanu, bet režisors Andrejs Ēķis iecerējis film noir stila drāmu "Jordisa" par spēcīgu un liktenīgu sievieti, pārceļot mūsdienās Ibsena dramaturģijas motīvus. Mūsdienās notiek darbība arī pieteikumā "Tīģera Martindeila izdzīvošanas skola", kuru režisors Pāvels Gumeņņikovs iecerējis kā filmu par divām māsām, kuras dramatiskos apstākļos pārbauda TV šovā iegūtās zināšanas par dzīvi mežā.

Virkne ideju pievēršas vēsturiskām tēmām un reālu personību biogrāfijām – režisors Dāvis Sīmanis filmā "Marijas klusums" grib pētīt latviešu aktrises Marijas Leiko un līdz ar viņu arī Maskavas latviešu teātra "Skatuve" traģisko likteni; režisors Armands Zvirbulis kopā ar producenti Artu Ģigu savu nākamo kopdarbu pēc seriāla "Sarkanais mežs", spēlfilmu "Pēdējais vārds", iecerējuši balstīt leģendārā disidenta Gunāra Astras biogrāfijā. Režisors Jānis Nords tajā pašā studijā "Red Dot Media" plāno attīstīt vēsturiskā materiālā balstītu Otrā pasaules kara spiegu trilleri "Savs cilvēks Berlīnē", bet filmas "Dvēseļu putenis" komanda – režisors Dzintars Dreibergs ar scenāristu Borisu Fruminu un citiem – plāno rakstīt scenāriju filmai "Brāļu karš" par Artūra dēliem Edgaru un Arvīdu, kuri karā nonāk pretējās frontes pusēs – sarkanajā armijā un latviešu leģionā.

Animācijas ideju konkurencē šoreiz visspēcīgākie ir trīs pilnmetrāžas formāta pieteikumi – režisors Gints Zilbalodis savu autorrokrakstu attīstīs kopā ar producentu Matīsu Kažu, veidojot filmu "Straume"; divdimensiju pilnmetrāžas animācijas filmu "Ziemeļu zvaigzne" iecerējis Kārlis Vītols, bet studijas "Atom Art" komanda ar režisoru Edmundu Jansonu un mākslinieku Reini Pētersonu attīsta animācijas īsfilmu ciklu "Oskars un lietas", balstoties igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka atraktīvajā bērnu literatūrā.

Atbalstu idejas izstrādāšanai saņem arī četri dokumentālo filmu projekti. Producente Linda Krūkle un režisore Agnese Laizāne topošajai filmai "Trešdiena kā svētdiena" atlasīs varoņus – enerģiskus un dažādus astoņdesmitgadniekus –, bet režisors Andris Gauja iecerējis "dokumentālu eseju par visbanālāko jautājumu pasaulē" "Brīnišķīgais tukšums", pētot, kā līdz atbildēm uz jautājumu "Kas ir visa pamatā?" nonāk trīs galēji atšķirīgas personības – Nobela prēmijas laureāts teorētiskajā fizikā Franks Vilčeks, avangarda mūzikas komponiste Lorija Andersone un reanimatologs Pēteris Kļava. Producents Sandijs Semjonovs un režisors Armands Začs turpinās vākt materiālu dokumentālajai filmai "Riga Palace" – par šāda nosaukuma viesnīcu kara izpostītās Sīrijas pilsētas Alepo centrā un tās īpašnieku, kurš dosies uz Rīgu meklēt savas dzimtas saknes. Savukārt studijā "Mistrus Media" iecerēta dokumentālā filma "Tukšums", kurā režisors Viesturs Kairišs un operators Gints Bērziņš pētīs vietas, kurās paliek "tukšums pēc kapitālisma aiziešanas" – beidzas ekonomiski aktīva dzīve un (varbūt) sākas cita.

Konkursā iesniegtos projektus vērtēja NKC animācijas eksperti Ivo Briedis, Ieva Viese-Vigula un Kristīne Matīsa, NKC dokumentālo filmu eksperti Maira Dobele, Lelda Ozola un Inga Blese, kā arī NKC spēlfilmu eksperti Edmunds Jansons, Andis Mizišs un Inga Blese.

Detalizēta informācija par konkursa projektiem un piešķīrumiem meklējama šeit.

Šobrīd Nacionālajā Kino centrā vēl risinās konkurss par starptautisko minoritāro kopražojumu atbalstu: konkursā tiek vērtēti 13 kopražojumu projektu pieteikumi – 7 spēlfilmas, četras dokumentālās filmas un divas animācijas filmas. Lēmumi par atbalstu šajā konkursā tiks pieņemti līdz 8. jūnijam.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!