Brāļi Strugacki
 
Aktualitātes
20.11.2012

Mūžībā aizgājis krievu zinātniskās fantastikas rakstnieks Boriss Strugackis

Komentē
0

Pirmdien mūžībā aizgājis krievu rakstnieks Boriss Strugackis, kas kopā ar savu brāli Arkādiju sarakstījis gandrīz 30 zinātniskās fantastikas romānus un garstāstus, tostarp arī romānu "Pikniks ceļmalā", pēc kura Andrejs Tarkovskis uzņēmis savu ikonisko filmu "Stalkers".

Arkādijs Strugackis miris 1991. gadā.

Kā ziņo Krievijas mediji, par Borisa Strugacka nāves iemeslu kļuva smaga pneimonija. Rakstnieks nomira slimnīcā 79 gadu vecumā. Pēdējās dienās ārsti viņa stāvokli raksturoja kā ļoti smagu.

Tuva rakstnieka draudzene, prozaiķe Ņina Karteli, sarunā ar ziņu aģentūru RIA Novosti atklāja, ka Boriss Strugatskis līdz pēdējam brīdim aizliedza draugiem un tuviniekiem runāt ar viņu par slimību. Pēc prozaiķes vārdiem rakstnieks nonāca slimnīcā pirms pusotras nedēļas – lai arī ārsti centās darīt visu iespējamo, viņu pūliņi bija veltīgi. "Pagaidām nav zināms, kur viņu apglabās. Tā kā viņa brāļa pīšļi tika izkaisīti no helikoptera, neko šajā jautājumā bilst nevaru," sacīja rakstniece.

Boriss un Arkādijs Strugacki bija vieni no slavenākajiem zinātniskās fantastikas rakstniekiem Krievijā un Padomju Savienībā. Vairāki viņu darbi ir ekranizēti; bez "Stalkera" par kulta filmu kļuvis arī igauņu kinorežisora Grigorija Kromanova garstāsta "Viesnīca "Pie bojāgājušā alpīnista" ekranizējums, kurā galvenajā lomā spēlēja latviešu aktieris Uldis Pūcītis. Strugacku darbus ekranizējis arī Aleksandrs Sokurovs ("Aptumsuma dienas") un Fjodors Bondarčuks ("Apdzīvotā sala").

Pēc brāļa nāves 1991. gadā Boriss Strugackis uzrakstīja divus romānus, kuri izdoti ar pseidonīmu S.Vitickis.

Kopš 2002. gada Boriss Strugackis bija zinātniskās fantastikas literatūras žurnāla "Полдень. XXI век" galvenais redaktors.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!