Foto un video - Ģirts Raģelis.
 
Aktualitātes
10.03.2021

"Mozaīkai" 15! Sarunas ar Kasparu Zālīti un Kristīni Garinu

Komentē
0

Sveicot "Satori" draugus, LGBT un viņu draugu apvienību "Mozaīka", 15 gadu dzimšanas dienā, piedāvājam noskatīties divas sarunas no "Satori" arhīva ar ilggadējiem "Mozaīkas" aktīvistiem Kasparu Zālīti un Kristīni Garinu. 

Kaspars Zālītis ir cilvēktiesību aktīvists un viens no 2018. gada Baltijas Praida organizatoriem. Sarunā ar "Satori" Kapars dalās pārdomās par to, kas Latvijā ir praids, kādas pārmaiņas vērojamas cilvēktiesību jomā Latvijā un kas šajā ziņā vēl darāms.

Kristīne Garina ir ilggadēja apvienības "Mozaīka" valdes priekšsēdētāja. Sarunā ar "Satori" viņa stāsta par to, kā aizstāvēt LGBT tiesības, ar kādiem izaicinājumiem saskaras LGBT aktīvisti Latvijā un kā šajā ziņā var palīdzēt apvienošanās nevalstiskajā organizācijā.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" dibināta 2006. gada 18. februārī un ir vecākā LGBT organizācija Latvijā. Šajā laikā izdarīts daudz:

  • Organizēts pirmais EuroPride Austrumeiropas teritorijā.
  • izveidots Testpunkts sadarbībā ar Baltijas HIV Asociāciju, kas anonīmi un bez maksas testē jau 7 gadus gan pie mums birojā, gan izbraukumos kopienas pulcēšanās vietās.
  • Izdotas un atbalstītas grāmatas LGBT vēstures dokumentēšanā - gan Ritas Rudušas Pagrīdes Citādība, gan nesenā LGBT vēsture Latvijā pēdējos 100 gados. Jauna grāmata ir tapšanā.
  • Pateicoties Mozaīkas apkopotajai informācijai, ziņas par Latviju visus šos gadus tikušas iekļautas starptautiskos ziņojumos, tādos kā ILGA-Europe rainbow map, jo katru gadu, vairākas reizes gadā, "Mozaīka" sniedz uzticamu informāciju par tiesisko situāciju Latvijā.
  • Mozaīkas paspārnē ir veidojušās, augušas un attīstījušās atbalsta grupas un interešu grupas, tādas kā jauniešu grupa Skapis. No to aktivitātēm un aktīvistiem veidojušās jaunas organizācijas, kas papildina Latvijas pilsonisko sabiedrību.
  • Mozaīka virzījusi diskusiju par LGBT pāru tiesisko aizsardzību, tai skaitā iesniegusi likumu iniciatīvas.

Vairāk par "Mozaīkas" darbību šo 15 gadu laikā varēs uzzināt 10. martā tiešsaistes sarunā "Vai viegli būt pirmajiem?" feisbukā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!